Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Türkiye'nin uzay ile sınavı...

Tanrı uzun ömür versin Cüneyt Arkın'ın Yeşilçam yapımı uzay filmi, ABD'de tıklanma rekorları kırmış. Ne de olsa yerli ve milli. Kimileri çok gülüyor o filmin görüntülerine. O yılların teknolojisi farklıydı elbette. Kaptan Kirk ile Mr.Spack'ın "Uzay Yolu" dizisini bizim kuşak önce siyah-beyaz televizyonlarda izledi. Ellerindeki telefondan görüntülü konuşmalarına inanmamıştık. Bu gün yaşıyoruz. Ne yani: "Onların Kaptan Kirk'ü varsa bizim de Cüneyt Arkın'ımız var!"
Devir değişti... 2002'de AKP iktidara geldi. Bir kaç yıl sessiz-sedasız gidişlerini "Korktuğumuz gibi değillermiş" diyen liboş tayfa ile yandaş çerçevelerini genişlettiler. Sonrası malum, Devletin çivisini çıkarmak dahil yapmadıkları kalmadı. Gizlice Konya Organize Sanayinde "Milli Roket" ürettiler. Adı üzerinde "Gizli" olduğu için henüz piyasaya sürülmedi. Derken Çorum Organize Sanayi girdi devreye "Milli Otomobil" ürettiler gözden ırak. Sanırım sileceklerini beğenmedi Reis. Seri üretime geçmekten vazgeçtiler. OSTİM Sanayi sitesinde, tersine beyin göçü ile ülkemize gelen teknik elemanlarca "Milli Uçak" yapıldı. Türkiye'nin dört bir yanına seçimlerden önce "Milli uçak havada" afişleri asıldı. Maazallah... Yakıtı bitmiyor. Senelerdir havada. Bir ara yolcu garantisi ile yapılan havaalanlarımızın birine inse de ahir ömrümüzde görüp, bahtiyarlığın zirvesine çıksak kötü mü olur?
Kesmedi bu gizli projeler. Emir geldi Reis'den "Milli Tank" heyecanı kastı kavurdu her yeri. Yedi düvel düşman korkudan titredi. "Altay Tankını sınırlara süreceğiz. müslüman ülkelere ihraç edeceğiz. Büyük Ortadoğu Projesinde vurucu gücümüz olacak yerli tank" nutuklarına ahalimizin çoğunluğu inandı. "Dimyat'a giderken evdeki bulgurdan olduk" ile yüzleştik. Adapazarı-Arifiye'deki Tank Palet Fabrikası'nda eski tankları modernize ediyorken fabrikayı Katar'a sattık iyi mi? Değeri 5 milyar doları bulan tesisi 50 milyon dolarlık yatırım için paramız ve kaynağımız olmadığı için Katar'lı dostlarımıza devretmişiz. "Tankın motoru yok, şanzumanı, defransiyeli yok" diye yazınca önce yayın yasağı getirdiler sonra dava üzerine dava açtılar. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu: "Tank Palet olayı"nı her fırsatta vatandaşımıza anlatınca 100 bin TL'lik tazminata mahkum ettiler. Ve bu arada biz de nasibimizi bir miktar aldık. "Vatandaşı derin uykudan uyandırmak" suçundan yeni davalar da vatana-millete hayırlı olur inşallah. Uçak havada ama tank uçamadığı için bulduk izini. Doğal olarak öfkeden nasibimizi farklı konularda aldık.
Canım Memleketimde "Müjde" biter mi? 1955 yılından beri her seçim öncesi sağ iktidarların verdiği müjdeler eskimedi. Cilalanıp piyasaya sürüldü. 7 değil, 77 sülalemize yetecek "Petrol ve doğal gaz rezervleri"nin bulunduğu müjdesi patladı. Yukarı da Allah var. Vatandaşımız cüzdanını boşaltan doğalgaz faturalarından kurtulacağı umuduna kapıldı. Lakin kara kış da sondaj-arama paraları yansıdı bu defa.
Bizde aksiyon bitmez. Patates-soğan depolarına baskın yapıp "Hain" avına çıkan yetkililer, koskoca memleketi ayçiçek yağına muhtaç edenlerin peşine düştüler. Sarayın danışmanları başta Sudan olmak üzere Afrika ülkelerinde kiralanan arazilerde üretilecek ay çiçeklerden milyonlarca ton yağ çıkarılacağı müjdesinin hazırlığını yapıyor. Mevsim kış... Trakya'da yağmur ve kar var. "Trakya'da doğal ay çiçek yağı rezervleri bulundu" başlıklı haber için baharı bekleyen kumrular gibi olacağımız kesin.
TRT'nin siyah-beyaz görüntülü yıllarına takmış Reis... "Ulan! Kaptan Körk, Mister Spak gider de biz gidemez miyiz uzaya! Işınlanırız bile" narayı basınca etkili ve yetkililerimiz titreyip kendilerine gelip "Uzay Projesi"ni açıkladılar. Elon Musk'a sarayın bahçesinden elektrikli otobüsü gösterip: "Gel de gör!" diyen Reis boşuna konuşur mu? Damat Beyi ile danışmanlarının: "Mars'a duble yol yaptık desek inanacak yüzde 50'lik seçmenimiz var" sözü cuk oturdu!.. Uzaya çıkacak ilk vatandaşımız için isimler aranırken, İletişim Başkanlığı derhal harekete geçip Elon Musk'ın "Uzaya turist taşıma projesi" için rezervasyon yaptırdı bile. Ne yani dünya zenginleri "Uzay taksi" ile uzay macerası yaşar da biz yaşayamaz mıyız? "Parayı veren düdüğü çalıyor" ise; biz de basarız parayı göndeririz uzaya bir yandaş vatandaşımızı... Ne de olsa milyarder batılılardan, trilyoner Arap şeyhlerinden bizim ne eksiğimiz var. Bastırır parayı Amerikan roketi ile uzay yolculuğuna çıkarız olur biter. Televizyon görüntülerinden fon müziği de hazır. "Mesut Bahtiyar'dan şarkılar dinlediniz..." Olmazsa... Adile Teyze'den masallar uyar mı? 

Yazarın Diğer Yazıları