Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Uğur Mumcu'yu anmak

Uğur Mumcu'yu anmak

Bir kaç gün sonra 24 Ocak''ta Uğur Mumcu''yu kaybedeli 29 yıl dolacak. Bizim kuşağımız ve yeni kuşak gazetecilerin örnek aldığı Uğur Mumcu ile ilgili "Anma günleri"nin beylik sözleri yerine Mumcu''yu ilk tanıdığım ve farklı fikir yapılarında olmamıza rağmen her fırsatta aynı kavşakta buluşmamızın düşünce tarihine yolculuk yapmayı tercih edeceğim.

Kendilerini "Solcu-Devrimci" zannedenlerin yüzde kaçı ''Yeni Ortam Gazetesi''ni hatırlar bilemiyorum. Atatürk''çülükten taviz vermeden, fikri namusuna sahip çıkanlar için 70''li yılların "Yeni Ortam Gazetesi"; Türk fikir ve siyasi tarihinin yüz akları arasındadır. Bu sütunlarda defalarca ilkokul öğretmenim merhum Ali Kemal Gözükara''nın "İlk fikir babam" olduğunu ifade ettim. İlkokul 4 ve 5''inci sınıflarda, cebinden Yeni Ortam''ı eksik etmeyerek, çocuk yaşta benimle de paylaşan Ali Kemal Gözükara, gazetesinden bir kaç bölümü işaretleyip benim de okumamı tavsiye ederdi. Teneffüslerde, serbest okuma derslerinde adeta su içer gibi Yeni Ortam''ı okurdum. Uğur Mumcu ismi ile de o dönem tanıştım. Günün birinde O''nun gibi gazeteci olmayı kafaya koydum. Öğretmenimin Yeni Ortam''ının yanında evde Günaydın gazetesini okurdum. Bir de ağabeylerimin arada bir getirdiği "Bizim Anadolu" ve "Tercüman"ı okurdum. Farklı fikirlerdeki Uğur Mumcu ve Necdet Sevinç idolüm olmuştu.

Ortaokulda siyaset sertleşmiş, saflar uçlara varırken de Cumhuriyet''te Uğur Mumcu, Hergün''de Necdet Sevinç''i takip etmeye devam ettim. Solun ve sağın, rüzgâra göre vaziyet alan şöhretli isimlerine hep mesafe koyuşum o yıllara dayanır. Düşünce dünyamın kişilik bulduğu Kuleli Askerî Lisesi''nde, kafamda kavak yelleri eserken yazdığım günlük tarzı mektuplarım yakalandı. İçinde aşk hasreti, isyan, başkaldırının yazıldığı yasak mektuplar, soruşturmanın derinleştirilmesi için İstihbarat Kısım Amirliğine verildi. Okul Komutanımız merhum Doğu Aktolga''dan sonra ikinci kurmay subay olan Hasan Peker Günal, tek tek okumuş gençlik duygularımı. Makamına davet edip, yazdıklarımın arasındaki itiraf nitelikli suç unsurlarının altlarını çizerek adeta beni kıpırdayamaz hale düşürdü.

"Evlat, yazıların yaşına göre başarılı. Sen en iyisi gazeteci ol. Senden bu gidişle asker olmaz. Aileni çağırıp, seni okuldan alarak gazetecilikte eğitimine devam etmen için telkinde bulunurum. Kendine yeni bir çizgi oluştur. Bu mektuplar aramızda kalacak. Karar senin. Ceza almana izin vermeyeceğim. Sana 15 gün süre, iyi düşün. Kararını bekliyorum. Ve bu sürede Uğur Mumcu''yu oku. Diğer gazetecileri de. Mumcu''nun farkına varacağını biliyorum. Kendisini tanırım. Sen de Ankara''da ikamet ediyorsun. Mumcu da. Senin gazeteci olmanda yardımcı olacağına inanıyorum" diyerek gönderdi beni. Günlerce uyuyamadım. Ailem ısrarla subay olmamı istiyordu. Dahası merhum babam "Okulunu bitir, Teğmen rütbeni tak. İstersen ayrıl. Seni yeniden okuturum" diyordu.

Araya sömestir tatili girdi. Sürem uzadı. Evde ağabeylerime durumu açtım. "Babam gebertir" diyerek bu sevdadan vazgeçmemi tavsiye ettiler. Konuyu çıtlatamadım bile. Tatil sonu, Günel''in yanına koşup: "Ben asker olacağım. Mustafa Kemal gibi piyade subayı olacağım. Kurmay olup, generalliği hedefleyeceğim" dedim. Tebessüm ederek; "Umarım" dedi. Daha sonra Sınıf Amirimiz, Tabur Komutanımız oldu. Siyasi soruşturmalarda bir kaç kez gözaltına alınmama rağmen okuldan atılmama karşı çıktı. İlk FETÖ operasyonunu başarı ile gerçekleştirdi. Sicilime "Kuleli''den mezun edilmemeli" raporuna rağmen mezun olmamı sağladı. Harp Okulu maceramın sonucunu bilmesine rağmen, şefkati ve samimiyetini esirgemeyerek hep yanımda oldu. Geçtiğimiz yıl bu sütunlardan 31 Ocak 2021''de Hasan Paşam ve Uğur Mumcu başlıklı yazımdaki Patnos''da yaşanan anısını paylaştı. (İlgililer mutlaka okumalı.)

İlkokul öğretmenim Ali Kemal Gözükara''dan sonra "İkinci fikir babam Emekli Tümgeneral Hasan Peker Günal" sayesinde tanıdığım Uğur Mumcu ile ilk tanışmamızı bir sonraki yazıya bırakıyorum.

UĞUR MUMCU''YU ANMA TOPLANTISI

Salgından dolayı etkinliklerin ertelenmesi yüzünden anamadık Mumcu''yu. "Vurulduk Ey halkım, unutma bizim" başlığı ile CHP Etimesgut İlçe Örgütü tarafından yarın saat 17.00''de bir panel gerçekleşecek. Panelistler Uğur Mumcu''nun kitabını yazan Adnan Gerger, değerli ağabeyim Sözcü yazarı Saygı Öztürk ve bu satırların yazarı olacak. Korkutata Kongre ve Kültür Merkezi, Ömer Seyfettin salonundaki toplantıda plaket töreni sonrası Grup Abdal ve Haluk Tolga İlhan konseri de gerçekleşecek. Başkentteki okuyucularımızı bekliyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları