TSK İkaz ettİ: “Sınırdaki güvenliğimiz sağlanmazsa parçalanırız”

TSK İkaz ettİ: “Sınırdaki güvenliğimiz sağlanmazsa parçalanırız”
Genelkurmay, önceki gün Başbakan’a verdiği brifingde uyarılarda bulundu

Davutoğlu’na Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılan sunumun 1,5 saati  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile, baş başa 4 saati ise genel olarak gerçekleşti.

Sunumda, Başbakan’a, “Sınır güvenliği tam manasıyla sağlanmadan ülkede iç ayaklanmalar bastırılamaz” denildi. Ve ayrıca Karadeniz’e de önem verildiği anlatıldı.

Haber: Bilun Çelik

Genelkurmay Başkanlığı’nın önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu’na verdiği brifingde önemli uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı. Sunumda Davutoğlu’na, “sınır güvenliği tam manasıyla sağlanmadan  ülkede iç ayaklanmalar bastırılamaz” denildi. “TSK’nın 2033 vizyonu” olarak adlandırılan genel sunumdaki sınırlarımızın güçlendirilmesi ile ilgili bölümde PKK’nın hedefi olan kalekollardan asla vazgeçilemeyeceği vurgulandı. Sınır güvenliği konusunda birinci önceliğin Suriye-Irak sınırı, İran ve diğerlerinin geldiğini ve bu sınırlarımıza güçlü kalekollar inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Karadeniz’e de büyük önem verdiklerini anlatan askerler, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın güçlendirilmesine dikkat çekilerek, güçlü radarla donatılmasını istedi. Sunumda komutanlar 20 yıl sonrasını da değerlendirerek; “Artık dünya konvansiyonel savaştan çıkıyor. Türkiye jeo-politik ve jeo-stratejik olarak çok önemli bir bölgede. Büyük devletler hedef aldıkları ülkelerin içini karıştırıp, parçalayıp bölmek için  ayrılıkçı unsurları kullanıyor. Parçalayıp bölemese bile zayıflatıp kendine biat eder hale getiriyor. Bu tipte kritik ülkeler sınır güvenliğini iyi sağlayamazsa o ülkede iç ayaklanmalar bastırılamaz. Ülke parçalanır. Bunun için de çok ivedi ve güçlü tedbirler almamız gerekiyor.” Ayrıca, Türkiye’nin acil ihtiyacı olan yüksek irtifada hava savunma sistemlerine de dikkat çekildi. Siber tehdidin de 20 yıl içinde ne kadar büyük hale geleceği anlatılarak, ne tür tedbirlerin alınması gerektiğinin üstünde duruldu. Davutoğlu’na; askerin terörle mücadelede istediği, fakat Hükümetin ayak direttiği yasal güvence kanun taslağı da sunuldu. Bu taslakta terörle mücadelede yargılamaların Orgeneral ve Oramiraller seviyesinde Başbakan’ın iznine, diğer rütbeler de ise Milli Savunma Bakanı’nın iznine bağlanması istendi. Yargılama yeri olarak da öncelikli olarak askeri mahkemeler talep edildi.