Kötü dış politika ekonomiyi vurdu

Kötü dış politika ekonomiyi vurdu
Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aziz Konukman, geride bırakmaya hazırlandığımız yılın ekonomik karnesini çıkardı

2015 yılının tam bir kayıp yılı olduğunu ifade eden Konukman, ekonomide yol haritasının olmadığını dile getirdi. Aziz Konukman, “Dış politikada müthiş çıkmazları olan iktidarların içeride ekonomilerini yönetebilme şansları olmaz” dedi. 2015 yılında kötü giden dış politikanın 2016’ya kadar düzeltilmesi gerektiğine dikkat çeken Konukman, kötü dış politikanın ekonomiye de yansıyacağını belirtti. Aziz Konukman, 2016’nın ekonomik tablosunu çizerek, 2015 yılının ekonomisini ve 2016’ya yansımalarını YENİÇAĞ’a anlattı: “Üstelik 2015 kendi irademizin katkısının olduğu bir kayıp yılıdır. Suriye’de bizim bir uçağımız düşürülmüştü. Sayın Cumhurbaşkanı ’1-2 saatlik sınır ihlali yapıldı diye uçak düşürülür mü? Bu dostane ilişki anlamına gelmez’demişti. Aynısını biz yaptık. Biz doğal gazından tutun her türlü malda dışa bağımlı bir yapı oluşturduk. Bu bağımlı olduğumuz rejimle sonra kapışmaya girdik. Türkmenlere sahip çıktığımız için yaptık bahanesinin samimi olmadığı da ortaya çıktı. Bütün bunlar bir araya gelince kendi ayağına kurşun sıkan bir Türkiye ortaya çıkıyor. Burada Rusya’nın hatası şudur. Ülkenin üst düzey yöneticileri hata yapabilir. Bu durum iki ülkeyi karşı karşıya getirmemelidir. Esas olan o ülkelerin halklarıdır, millettir. Milleti suçlu ilan edemezsiniz. Rusya’nın büyük hatası, olayı sürekli gündemde tutması ve gerginliği arttırmasıdır.  Bu durum 2016’ya gerçekten çok kötü yansıyacak.”

Tahmin bile yok

Ekonomide bir yol haritası olmadığından yakınan Konukman, yıllık büyüme tahminin bile yapılamadığını kaydetti. Aziz Konukman, sözlerini şöyle tamamladı: “2015 yılının büyüme tahminini bile yapamadılar. Yüzde 3 diyorlardı ama üstünde olacak. 2015 yılı yılsonu enflasyon hedefi Ekim ayında bile yılın bütünü için tahmin edilememiş. O zaman 2016, 2017, 2018 hedeflerini nasıl ciddiye alalım? Türkiye doğalgaza hemen bir ikame yaratamayabilir. Katar’dan gemilerle gaz getirmek kolay değil. İsrail’le anlaşmak yağmurdan kaçarken doluya tutulmak gibi olur. Türkiye’nin ulusal menfaatine ters düşer. Dış politikada müthiş çıkmazları olan iktidarların içeride ekonomilerini yönetebilme şansları olmaz. Artık kırmızı çizgi sözünü bile yalama yaptılar hiçbir ciddiyeti kalmadı. Bu yanlış dış politikanın ekonomiye yansıdığını bu yıl gördük. 2016’da dış politikayı düzeltmezlerse gelecek yıla da yansımalarını göreceğiz.”