Uyuşturucu kıskacında Türkiye -1- Kirli ticaretin rotası

Uyuşturucu kıskacında Türkiye -1- Kirli ticaretin rotası

Daha önce yine bu köşe de "Türkiye''nin Narcos''u" adlı 5 adet yazı dizisini paylaşmıştım.

Yazı dizimin içinde bulunan Ekvador''da muz üreticisi olan ve Türkiye''ye gelen birçok konteynerinde kokain yakalanan firmalardan biri önce Türkiye''deki iletişim firması aracılığı ile bana ulaşmak istedi.

Ben de kendisi ile canlı yayın röportaj yapmak şartı ile görüşmeyi kabul ettim. Aynı firma yayına çıktığım Halk TV ve sunuculara da ulaşarak "uyarı" niteliğinde açıklamalar yaptılar. Canlı yayın röportajımı reddeden firma mahkemeye başvurarak "kişilik hakları ihlali" gerekçesi ile yazımın kaldırılmasını talep etti ve mahkeme kararı ile yazılarıma erişim engeli kararı verildi.

Yazımın hepsi belgeli olmasına rağmen mahkeme bu kararı aldı. Ancak bu bilgilerin tüm güvenlik güçleri tarafından bilindiği gerçeği ortada duruyor.

Ben de daha önce yazmış olduğum yazıları ve sonrasında meydana gelen tüm uyuşturucu madde operasyonlarını alıcıları göndericileri tüm bilgileri yasal önlemleri alarak bir kez daha sizlere aktarmaya ve kayıt altına almaya karar verdim.

Çünkü olay çok büyük ve karmakarışık.

İpin ucu tahmin edemeyeceğiniz noktalara gidiyor...

Yapılan tespitlerde; Kuzey Amerika, Doğu ve Güney Doğu Asya, Yakın ve Orta Doğu, Orta ve Batı Avrupa''nın amfetamin tipi uyarıcıların (ATS) kaçakçılığında, Güney Amerika''nın kokain kaçakçılığında, Batı ve Güney Batı Asya''nın ise afyon ve türevleri kaçakçılığında ana çıkış ve üretim bölgeleri oldukları görülüyor.

Uyuşturucu kaçakçılığı bağlamında son derece önemli bir güzergâh olan "Balkan Rotası" üzerindeki konumu ile Türkiye, gerek Asya''da üretilen ve Avrupa''ya transfer edilen başta eroin olmak üzere afyon türevleri kaçakçılığında ve aynı bölgede son yıllarda imalatı ve kaçakçılığı artmaya devam eden metamfetaminde, gerekse Avrupa''da üretilen ve Asya''ya sevkiyatı yapılan sentetik uyuşturucu ve bu maddelerin üretiminde kullanılan kimyasalların kaçakçılığında transit ve hedef ülkedir.

Tarih: 17 Mayıs 2021

İskenderun Limanı''nda Captagon operasyonu yapıldı. 6 milyon 200 bin adet yani 1072,6 kg uyuşturucu hap ele geçirildi. Bu işlem bir transit ticaret. Söz konusu ihracat Kırıkhan vergi dairesine kayıtlı Altın Atlar San. Tic. adlı bir firma tarafından gerçekleştiriliyor. Sahibi ise Suriye/Hama uyruklu Haşem Kaddur... İşin ilginci bu kişi T.C. vatandaşı olmuş. Alıcı ise Arap ülkesinde kurulmuş paravan bir şirket.

İşte tam da bu Captagon operasyonları sırasında...

Kolombiya''daki Buenaventura Limanı''nda 9 Haziran 2020''te 5 ton kokain ele geçirilmişti. Kolombiya Savunma Bakanı, yakalanan kokainin değerinin 265 milyon dolar olduğunu açıkladı. Bu konu hakkında bilgiler halen net değil.

İstanbul Emniyeti 16 aylık çalışma sonucunda, 4.9 tonluk kokainin sahibi olduğu iddia edilen M.K. ile birlikte 14 kişiyi gözaltına aldı.

Yapılan araştırmalar sonucu söz konusu operasyonda ele geçirilen kokainin iki farklı konteyner içerisinde bulunan toplam 51.9 ton ağırlığındaki granül kauçuk maddesine emdirilmiş şekilde ele geçirildiği, konteynerlerin varış noktasının İstanbul Ambarlı Limanı olduğu ve Türkiye''deki alıcısının yine İstanbul ilinde faaliyet gösteren şirket sahibi M.K. isimli şahıs olduğu tespit edildi.

Bu tespitlerin ardından Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma çerçevesinde M.K.''yı teknik ve fiziki takibe aldı. Yaklaşık 16 ay boyunca M.K. ile birlikte hareket eden şüpheliler tek tek tespit edildi.

Bu yakalama çok önemli. Çünkü bu ürünler şayet Türkiye''ye bu şekilde gelmiş olsaydı granüllerde bulunan kokain bir laboratuvarda ayrıştırılacaktı. Bu da Türkiye''deki bir uyuşturucu laboratuvarının ortaya çıkması demekti.

Bilgiler netleşince tekrar kapsamlı şekilde bu konuyu işleyeceğim.

Devam edelim...

Sonrasında Ağustos ayında Kocaeli''ndeki Yılport Limanı''nda da Brezilya''dan gönderilen bir gemide 540 kilo kokain ele geçirildi. İşin ilginci ise gemide arama yapıldıktan sonra herhangi bir yasa dışı madde içermediğine dair tutanak tutulmuş olmasına rağmen, sonrasında yapılan başka bir aramada 540 kilo gibi büyük miktarda, yaklaşık 25 milyon dolarlık uyuşturucunun bulunmuş olması...

Brezilya''dan gelen konteyner yüklü "MSC POH LIN" isimli gemideki malın alıcısı Acarer Metak San. Göndericisi Cellmark Raw Materials AB. Demir çelik sektöründe kullanılan ferrochrome hammaddesi arasına gizlenmiş 20 adet valiz tespit edilmiş. Yapılan kontrolde de kokain hidroklorür çıktığı görülmüş.

Ekim 2020''de ise yine Mersin Limanı''na Brezilya''dan gelen gemide 220 kilo kokain ele geçirildi. Kokain Brezilya''dan gelen geminin A4 kağıt yüklü konteynerinde  ele geçirildi. Uyuşturucu maddeleri teslim alacağı önceden belirlenen Hollanda uyruklu bir kişi Mersin''e gelmek üzere İstanbul Havaalanı''na indi. Mersin narkotik polisi, isimi açıklanmayan Hollanda uyruklu kişiyi yakın takibe aldı. Mersin Limanı''na indirilen konteynerden malı teslim almak üzere limana giriş yapan kişi, polisin yaptığı operasyonla suçüstü yakalandı.

Panama''da ise 5 Mayıs 2021''de Ekvador''daki Bolivar Limanı''ndan yola çıkan 616 paket kokain yakalandığı haberlerini okuduk.

Kokainin konteynerdeki muz kutuları içinde saklanmış halde bulunduğu bildirildi.

Konteynerin Panama''ya, Güney Amerika ülkesi Ekvador''da bulunan Yılport tarafından işletilen Bolivar Limanı''ndan geldiği ve aktarma noktası olan Panama''nın PSA Limanında Panamalı yetkililer tarafından arandığı belirtildi.

Bu kokainin alıcısı olarak gözüken firma Tommy Gıda Plastik adlı bir firma. Bu firma 600 bin TL sermaye ile 2018 tarihinde Mersin/Akdeniz''de kurulu bir firma. Sahibi ise Suriye uyruklu Naser Tomeh. O da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı.

Ben bu satırları yazdıktan sonra başka bir firma bilgilerini araştırırken firma sahibi ile tesadüfen telefonda görüştüm.

"Benim bir bağım yok" dedi. Elimde olan diğer bilgileri sordum. "Ekvador''dan Sandra adında biri ile çalışıyor musunuz" diye sorunca "evet" dedi. "Ben Khadra ile tanışıyor musunuz" dedim. "Tanıyorum" dedi. "Bir açıklamanız olacak mı" dedim, "evet avukatım size gönderecek" dedi. Ben açıklama beklerken Mersin''de bulunan bir yerel gazeteye röportaj vererek beni ırkçılık yapmakla suçladı.

Öğrendiğime göre bu firma sahibi ve yetkilileri hakkında bırakın bir hukuki durumu, ifadeye dahi çağrılmamış. Çünkü kokain Türkiye''de değil Panama''da yakalandı. Firma kokainler ile bir ilgisinin olmadığını bu konuda bilgi sahibi olmadığını beyan ediyor.

Buyurun çıkış limanı Ekvador olan ve Panama-İtalya aktarmalı gelen 616 paket kokainin belgeleri.

Tommy adlı firmanın sahibini yukarıda da yazdım. Suriye uyruklu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Naser Mahmoud Tomeh.

Firmanın adresi Camii Şerif Mahallesi, Çakmak Caddesi, Kadri Bey apartmanı No: 19/2 Akdeniz/Mersin.

Aynı adreste başka firmalar da var. İlki Şam Yaş Meyve Sebze. Adresi Tommy Gıda ile aynı. Sahip olarak Naser Mahmoud Tomeh ve Chadi Hassaf gözüküyor.

Yine aynı adreste Dia Corporation adlı bir firma daha var. Sahibi yine Chadi Hassaf.

Aynı adreste bir de Lojistik firması var. ISG Lojistik Ltd. Şti. Sahibi Suriye asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Naser Mahmoud Tomeh, Suriye asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Chadi Hassaf ve Norveç vatandaşı Dıaa Issa Hassaf. Bu Norveç vatandaşı diğer firmalarda gözüken Chadi Hassaf''ın akrabası.

Bütün ilişkileri görün diye anlatıyorum.

Sizinle bir resim yapıyoruz. Henüz başlangıç darbelerini vuruyoruz. Bu isimlerin size anlamsız gelebileceğinin farkındayım.

Ama anlatmalıyım...

Şimdi biraz üste gidip taşıma senedi yani konşimentoya dikkatli bakın. Ticaret yapılan Tommy adlı firma alıcının ISG Lojistik olduğunu görürsünüz.

Alıcısı Tommy adlı firma gözüken ve içinde kokain yakalanan muzların göndericisi kim?

Frudatelli adlı firma...

Bir sonraki yazıda ayrıntılarını anlatacağım.

Uyuşturucu madde tüm dünyada mücadele edilmesi gereken bir felakettir. Bu mücadeleyi vermeye devam edeceğim.

(Devam edecek.)

Yazarın Diğer Yazıları