Vali Coş herkesi kızdırdı

Vali Coş herkesi kızdırdı
Vali Coş herkesi kızdırdı

Görev yaptığı illerde açıklamalarıyla kamuoyunun dikkatini çeken Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, bu kez de Adana’da yaptığı

Görev yaptığı illerde açıklamalarıyla kamuoyunun dikkatini çeken Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, bu kez de Adana’da yaptığı açıklamayla tepki topladı

 

10 Kasım törenlerinde vatandaşların protestolarına argo sözcük kullanan Avni Coş’a muhalefetten ağır eleştiriler geldi. İlk tepki CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş’ten geldi. Özgümüş, “Devletin valisinin vatandaşa küfür etme hakkı yok. Vali’nin katıldığı programlarda ya da bulunduğu yerlerde bu tür gerginlikler devam edecek” dedi. Özgümüş, Vali Coş’un ettiği küfrün çok net bir şekilde duyulduğunu, Coş’un daha sonra “gavat” değil, sözün “kavas” olduğunu söylemesine rağmen inandırıcı olmadığını kaydetti. “Vali beyin küfrü çok net bir şekilde duyuluyor. Ancak daha sonra o sözün ‘kavas’ olduğunu söylüyor. Bu açıklamaya ortaokuldaki çocuklar bile güldü. Bir devletin valisi eğer bir protesto varsa onu olgunlukla karşılamak zorunda. Bir kişinin kendisine ‘Allah belanı versin’ dediğini iddia ediyor ama ben duymadım. Öyle bir durum varsa, orada güvenlik güçleri var, vatandaşa müdahale edemez. Polis tespit eder ve yargıya teslim edilir.”

 


Hükümete yakışır vali
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de, Vali Coş’un sözlerini değerlendirdi. “Adana Valisi Recep Tayyip Erdoğan’a ve hükümetine yakışan bir validir” şeklinde konuşan İnce, “‘Ananı da al git’ diyen ‘lan’ diyen, ‘şimdi beni küfür ettireceksiniz’ diyen, ‘çağır şu sahtekârı bir dinle bakalım neymiş derdi’ diyen bir Başbakan’ın valisinin ‘o gavatı alın’ demesine şaşırmadık” dedi. İnce sözlerini şöyle sürdürdü: “İçişleri Bakanı ’konuyu incelemesi için arkadaşlara talimat verdim’diyor. Bakan neyi inceletecek? Valinin kavas mı, yoksa gavat mı dediğini inceletecek? Yoksa valinin muhatabı olan vatandaşın kavas olup olmadığını mı inceletecek?” Eskişehir Valisi’nin gazeteci İsmail Saymaz’a yönelik sözlerini de hatırlatan İnce, “‘Oğlum İsmail’ diye başlayan ‘yerin altı da var unutma’ diye biten mektup yazılalı nerdeyse 40 gün oldu. Eskişehir Valisi hakkında derhal inceleme başlatan bu İçişleri Bakanı değil miydi? Ne oldu?” ifadelerini kulandı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, “Adana Valisi’nin tutumu kabul edilebilir bir tutum değildir. Demokratik bir devlette bir mülki amir bu şekilde konuşma Başbakan’ın her cümlesinden bir görev çıkarma ve buna göre hareket etme hakkına sahip değildir. Öyle anlaşılıyor ki Sayın Vali, Başbakan’ın özel koruması altındadır. Bu özel korumanın kapsamının çok geniş olup olmadığını kamuoyuna, millete yapılan saygısızlıkların, hakaretlerin Sayın Başbakan’ın koruması altında olup olmadığını ilerleyen süreçte göreceğiz” yanıtını verdi.

 


9 kişiye para cezası
Olayla ilgili soruşturma kapsamında kimlikleri belirlenen 10 kişiden biri hakkında adli işlem yapıldı, bu kişinin emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Hakkında idari işlem yapılan 9 kişiye de Kabahatler Kanunu gereğince 182’şer lira para cezası verildi.

 

“Devlet vatandaşa hakaret etmez”

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, valiliğin devletin makamı olduğunu belirterek, “Vatandaşa küfreden adamın Adana’da valilik yapmaya hakkı yoktur. Devlet vatandaşına hakaret etmez” dedi. Vural, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Keskin sirke Türkiye’ye zarar verdi, şimdi kendi küpüne de zarar veriyor” diyen Vural, şöyle konuştu: “Bir bürokrat tiplemesinden AKP’nin nasıl siyaset oluşturduğunu ortaya koyabiliriz. Sayın Abdullah Gül, Atatürk’ü Anma Toplantısı’nda ’toplum ve siyaset artık ortak dil konuşuyor’ demiş. Ortak dil ’ananı da al git’ diyen Başbakan’ın diliyse, Adana Valisi’nin küfürüyse vay halimize. Vali değil, sanki Başbakan’ın Şuayibi. Vali görev yaptığı her ilde huzursuzluk ve tartışma kaynağı haline gelmiş. Kim bu? Neden bu kadar el üstünde tutuyorsunuz? Başbakan’ın zihniyeti, sahip çıktığı valinin dünkü zihniyetiyle özdeşleşmiştir. Akbil soruturmasında Mülkiye Başmüfettişi olarak görev almış mıydı? Bingöl valisiyken, depremden sonra vatandaşlar ’vali istifa’ diye neden haykırdı? Aydın’da kendi il binamıza astığımız pankartı zorla indirmişti. Kırklareli valisi olduktan sonra ortaya çıkan tartışmalar... Coştukça coşuyor. AKP döneminin en coşan valisi. Koş Avni koş, coş Avni coş.”

 

“Ağız dalaşına girilemez”

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un tartışma yaratan sözleri üzerine İçişleri Bakanı Muammer Güler, “Valinin cevabı şık olmadı” dedi. Bakan Güler, Coş’la ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletin valisi konumundaki bir kişi vatandaşa, her ne kadar rahatsız edici bir diyalog yaşansa da bu şekilde cevap vermesi doğru olmadı. Konuyu incelemesi için arkadaşlara talimat verdim. Ama anladığım kadarıyla karşılıklı olarak konu mahkemeye taşınacak. Yine de ne olursa olsun bu konumdaki bir valimizin, böyle bir hakaret de olsa adli ve hukuki yollar vardır. Onunla ilgili yasal çerçevede şikayetçi olabilir, talimat verebilir. Bu şekilde bir ağız dalaşına girmesi hiç şık olmadı. Ben de rahatsız oldum. Tabii ki orada vatandaşımızın 10 Kasım gibi önemli bir günde bu protesto içine girmesi ve kullandığı ifadeleri de ayıplıyorum. Belki daha saygı içinde davranabilirdi. Yine bu, valimizin, ağız dalaşına girerek bu ifadeleri kullanmasını haklı çıkarmaz.”

 

AKP’li milletvekili de Vali’den şikayetçi

Adana’da 10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerinde kendisini protesto eden vatandaşa “gavat” diyerek hakaret ettiği öne sürülen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, muhalefetin yanı sıra  iktidara mensup milletvekillerinin de boy hedefi oldu. Vali Coş hakkında MHP ve CHP’li vekiller TBMM’ye çok sayıda soru önergesi verirken, iktidar partisi AKP’nin Adana Milletvekili Ali Küçükaydın da, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e mektup yazarak, Vali’yi şikayet etti.

 


“Müfettiş istedim”
Hürriyet gazetesinden Metehan Demir’in haberine göre; Küçükaydın’ın 20 Şubat tarihini taşıyan iki sayfalık mektubunda en çok öne çıkan iddia, Vali Coş’un milletvekilleri ve belediye başkanlarını “yasadışı şekilde dinlettiği” idi. Küçükaydın mektubunda, Vali Coş’u “devlet terörü estirmekle” suçladı. Mektupta şu iddialar yer aldı: “Vali ciddi bir telefon dinletme hastalığına müpteladır. Güvenlik güçlerini kullanarak milletvekillerini, belediye başkanlarını yasal olmayan şekilde dinlettiği ve dinlemelerin belli yerlere servis edildiği kuvvetle muhtemeldir. Müteahhidin ölümünden sonra bu sefer de ihalelerin önemli kısmının B. adlı firma aracılığıyla yönlendirildiği iddia edilmektedir. Bütün bu sıraladığım hususlar Avni Coş’un marifetlerinden bir bölümüdür ve hepsinin ispatı vardır. Ben bu konuları önceki bakan İdris Naim Şahin ve Bakan Yardımcısı Osman Güneş’e şifahi olarak açık anlattım, müfettiş istedim. Şimdi yazılı olarak size sunuyorum”
“Son günlerde yaptığı haksız-hukuksuz işlemleriyle gündemden düşmeyen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş tabiri caiz ise devlet terörü estirmektedir. Bingöl Valiliği’nden başlayarak H.A. isimli müteahhidi gittiği her ile beraber götürdüğü inkarı mümkün olmayacak şekilde ortadadır. Zira bu kişinin valinin gittiği; Bingöl, Aksaray, Kırklareli, Aydın illerinde kamuya ait işler yapmıştır. Hepsi de belgelidir. Aynı müteahhidi Adana valisi olur olmaz Adana’ya da taşımış, lüks bir büro açılmış, bazı bürokratlar akşamları bu binaya çağrılmak suretiyle ihaleler yönlendirilmek istenmiştir. Buna itiraz etme cesaretini gösteren elemanlar açığa alınarak görev yerleri değiştirilmiştir. Allah’tan bu kişi ölmüş ve bu büro kapanmıştır.”