Uzmanlar 'sağlığınız için sakın böyle tüketmeyin' dedi ve açıkladı: Bu besinler erkenden ölüme götürüyor

Uzmanlar 'sağlığınız için sakın böyle tüketmeyin' dedi ve açıkladı: Bu besinler erkenden ölüme götürüyor
Uzmanlar, beslenmenin sağlık üzerindeki etkisi ile ilgili uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Son olarak fazla işlenmiş tahıllar üzerinde bir çalışma gerçekleştiren uzmanlar, günde 6'dan fazla işlenmiş tahıl tüketenlerin erken ölüm tehlikesinin yüzde 27 daha fazla olduğunu söyledi. Doktorlar, günde 6'dan daha fazla işlenmiş tahıl tüketilmesinin ciddi anlamda sorunlar doğuracağının altını çiziyor.

Uzmanlar 'sağlığınız için sakın böyle tüketmeyin' dedi ve açıkladı: Bu besinler erkenden ölüme götürüyor

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşamda beslenmenin rolünün çok önemli olduğunu vurguluyor. Beslenme ve sağlıklı yaşam üzerinde çalışmalarına devam eden uzmanlar, son olarak gerçekleştirdikleri araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Popular Science’de yer alan habere göre kruvasan veya beyaz ekmek gibi fazla işlenmiş tahılları günde 6 defadan fazla tüketen kişilerde erken ölüm ve kalp krizinin riskinin daha fazla olduğu belirlendi.

İleriye Dönük Kentsel Kırsal Epidemiyoloji (PURE) çalışmasında, dünya çapındaki düşük, orta ve yüksek gelirli ülkelerde yaşayan farklı insan topluluklarının beslenme düzenleri inceleniyor. 21 ülkeden 137.130 katılımcının yer aldığı ve 16 yıl süren analizde araştırmacılar, işlenmiş tahıl ve ilave şeker tüketiminin yıllar içinde büyük miktarda arttığını keşfetmiş.

ERKEN ÖLÜM TEHLİKESİNİ YÜZDE 27 ARTIRIYOR 

Tahıllar; işlenmiş tahıllar, tam tahıllar ve beyaz pirinç olmak üzere üç sınıfa ayrılmış. İşlenmiş tahıllar arasında beyaz ekmek, makarna/noddle, kahvaltılık gevrekler, krakerler dahil işlenmiş (ör. beyaz) un ile yapılan mamuller ile işlenmiş tahıllar içeren pastane ürünleri/tatlılar yer alıyor. Tam tahıllar içerisinde ise tam buğday unları (ör. karabuğday) ve el değmemiş veya kırık tam tahıllar (ör. çelik kesim yulaflar) bulunuyor.

Araştırmada günde altı porsiyondan fazla işlenmiş tahıl tüketmenin, erken ölüm tehlikesinin yüzde 27 artmasıyla, kalp hastalığı tehlikesinin yüzde 33 artmasıyla ve inme tehlikesinin de yüzde 47 artmasıyla ilişkili olduğu bulunmuş.

"SAĞLIKLI BESLENMEDE FAZLA İŞLENMİŞ GIDALARA YER YOK" 

Araştırmacılardan biri olan ve Simon Fraser Üniversitesi’nde çalışan sağlık bilimleri profesörü Scott Lear, “Bu çalışma, sağlıklı bir beslenmenin fazla işlenmiş ve rafine besinleri sınırlandırmayı kapsadığını gösteren önceki çalışmaları yeniden doğruluyor” dedi.

Tam tahıl veya beyaz pirinç tüketmekle ilgili ise sağlık açısından olumsuz hiçbir etki bulunmamış.