VAR bekleneni veriyor mu?

IFAB, VAR''dan izlenecek pozisyonları şöyle belirtmiştir: Goller, penaltı yahut değil kararları ve kırmızı kartlar. Ancak IFAB''ın dışında bu kez UEFA bunlara ilaveten bazı uygulamalar da tavsiye ediyor. Buna ilaveten Merkez Hakem Kurulları''nın da bu hususta tavsiyeleri var. Hakemler bu nedenle ikilem içinde. VAR sisteminin gelişiyle artık ceza alanı olaylarının yapılamayacağını bekledik. Ancak ceza alanları cezasızlık alanına dönüştü. Beşiktaş-Başakşehir maçında Vida, formasından çekilip düşürülüyor. Hakem için zor bir pozisyon. Burada görev VAR''a düşüyor. Bu husuta MHK''nın hakemlere tavsiyesi, forma uzarsa verin. VAR bu pozisyon için hakemi çağırmıyor. Düşürülen oyuncu itiraz ediyor üstüne bir de sarı kart görüyor. Bir elle topu taşıma dolayısıyla VAR, hakemi çağırıyor. Hakem uzun uzun seyrettikten sonra penaltı kararı çıkıyor. Aynı maçta yine benzer pozisyonda Başakşehirli Çaiçara''nın kolu önce kapalı. Top kendisine gelince kol açılıyor ve topla oynanıyor. Hakem bunun için niye çağrılmıyor. Bir müsabakada 1 mi penaltı olur. 3 de olur 5 de olur. Diğer müsabakalarda da bu hafta VAR''lar iyi çalışmadı. Bu değerli sistem hakemlerce iyi kullanılmalı.

 

BAŞAKŞEHİR-BEŞİKTAŞ

Atilla Karaoğlan

Verilen sarı kartlar doğruydu. 3 metre ofsaytı yardımcı kaldırmışsa hakem oynatmamalı. Beşiktaş''ın kazandığı penaltı VAR''ın uyarısıyla verildi. Top elle taşınıyor, penaltı kararı doğru. Ancak Çaiçara''nın da eli kolu için VAR aynı ciddiyeti göstermiyor. VAR ve hakem birlikte neticeyi belirliyorsunuz.

 

GİRESUN-ÇAYKUR RİZE

Erkan Özdamar

Rizespor''dan Boyd''a bariz gol şansı nedeniyle verilen kırmızı kart doğruydu. İptal edilen Giresun golü öncesi faul vardı. İptal doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

SİVASSPOR-ANTALYASPOR

Mete Kalkavan

Sivas golü, VAR''dan ofsayt nedeniyle incelendi, gol geçerli oldu. Yardımcı hakem Bülent Albayrak''ın ikinci sarıdan kırmızısı, itirazlarını sürdürmekten verildi.

 

ADANA DEMİRSPOR-MALATYASPOR

Fırat Aydınus

Balotelli-Semih pozisyonu penaltılıktı değerlenmedi. Malatyalı Adem''in formadan çekilişinde penaltı vardı, es geçildi. Balotelli''nin Sadık''ın saçından çekmesi görülmedi. Sadık''a verilen sarı kart da yanlıştı.

 

KASIMPAŞA-GÖZTEPE

Cüneyt Çakır

Birinci Göztepe golü hakemin avantaj oynatması ile meydana geldi. Hakemin kart göstermemek düşüncesine futbolcular uymayınca, kartlar geldi. Yönetimi iyiydi.

 

GALATASARAY-KONYASPOR

Arda Kardeşler

Maçın tek golünde faul yoktu. Kaleci ve takım arkadaşının hatası vardı. Taylan ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı. Hakemin yönetimi iyiydi.

 

ALTAY-FATİH KARAGÜMRÜK

Suat Arslanboğa

Altay''ın VAR''dan dönen penaltısı ofsayt nedeniyle iptal edildi. Attığı gol de aynı nedenle geçerli sayılmadı. Fatih Karagümrük''ün attığı gol itirazlara neden oldu. Hakem doğru bir kararla pozisyonu nizami şarj olarak değerlendirdi ve golü geçerli saydı.

 

TRABZONSPOR-FENERBAHÇE

Ali Şansalan

Fenerbahçeli Szalai''nin Cornelius''a sarılmasındaki penaltı VAR''dan izlenip verildi. Ama VAR''a gitmeden de verilebilirdi. Kim''in ikinci sarıdan ihracı çok uzaktan verilen bir karar. Görmeden verilmiş hatalı bir karar. Ceza alanlarında bile bunları devam ettiren hakemler var. Bir standart yok. Kartlarda teraziyi iyi tutamadı. Gustovo itiraz edince hemen sarı kartı gösterirken, Nwakaeme''nin kendisini azarlar şekilde itirazına kartı es geçti. Kaleci Uğurcan''ın hakem VAR''a giderken yanına kadar koşmasına, kart çıkarmalıydı. Penaltıyı atan Bakasetas''ın gol sonrası tribünlere çıkması da sarı kartlıktı. Bunlar da atlandı. Kartlarda bir standart yoktu.

 

ALANYASPOR-KAYSERİSPOR

Ümit Öztürk

9 golün atıldığı müsabakada genel yönetimi iyiydi. Alanyaspor''dan Awaziem, Kayseri''den Thiam''ın yüzüne vurdu. Pozisyon penaltıydı, VAR devreye girmeliydi.

 

HATAY-GAZİANTEP

Zorbay Küçük

Gaziantep''ten Kitsiou''ya, Hatay''dan Burak''ın çelmesi penaltılıktı verilmedi. Hatay lehine verilen penaltı VAR''la izlenip verildi.

Yazarın Diğer Yazıları