Varlık Fonu Türk Telekom'u istiyor

Varlık Fonu Türk Telekom'u istiyor
Varlık Fonu, Türk Telekom'un bankaların elinde bulunan yüzde 55'lik hissesini istiyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Türkiye Varlık Fonu''nun, Türk Telekom''da bankaların elinde olan yüzde 55''lik hisseleri satın almak istediği öğrenildi. Varlık Fonu''nun hali hazırda Türk Telekom''da yüzde 6,7''lik payı var.

Türkiye Varlık Fonu, konuya yakın kaynakların Bloomberg’e aktardığı bilgilere göre bankalara ait yüzde 55 hisseyi satın alarak Türk Telekom’da çoğunluk hissesine sahip olmayı değerlendiriyor.

Araştırmalara göre Varlık Fonu, konuyla ilgili olarak bankalarla ilk görüşmelerde bulundu. Taraflar, fiyat konusunda henüz ortak noktaya varamazken Varlık Fonu, resmi teklifini henüz yapmadı.

Piyasa değerine göre Türk Telekom’un yüzde 55 hissesi yaklaşık 1,5 milyar dolar düzeyinde

Bankalar, geri ödenmeyen kredilerine karşılık olarak 3 yıl önce Türk Telekom’un yüzde 55 hissesine, LLY adında bir şirket kurarak sahip olmuştu. Halihazırda Hazine şirkette yüzde 25, Varlık Fonu yüzde 6,7 hisseye sahip. Kalan paylar ise halka açık.

LLY, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TVF konuya ilişkin Bloomberg''e yorum yapmadı.

NE OLMUŞTU?

Türk Telekom''un özelleştirilmesi ilk olarak DYP döneminde yani 1993 yılında konuşulmuştu. Fakat dönemin Milletvekili Mümtaz Soysal''ın Anayasa Mahkemesi''ne gitmesiyle satış gerçekleşmiyor.

AKP, Telekom''u Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın Başbakan olduğu 2005 yılında ilk olarak yüzde 55''ini Suudilere ve Hariri ailesinin ortak olduğu Oger''e, 6.5 Milyar Dolar''a sattı. 

Türk Telekom''un 2005 yılında satıldığında borcu yoktu ve kasasında da 2 Milyar Dolar vardı.

Şirket, 2005 ve 2015 yılları arasında 14 Milyar Dolar net kar ederken 2016''ya kadar 12,6 milyar dolar temettü ödendi. 

Hariri''nin ortak olduğu Oger şirketi ise bunun 74 Milyar Doları''nı satın aldı.

İşler tıkırında gitmeyince Oger, şirketi borçlandırmaya başladı. Satış yapılmadan önce borcu olmayan ve kasasında para bulunan Telekom için karanlık günler başladı. Şirketin artık 2016 yılının sonlarında 3,5 Milyar Dolar borcu vardı.

Borçların dövize değil, değişken faize bağlı olması ise gelecek günlerde ''şirketi neler bekliyor karanlığına'' sokmuştu.

''21 yıllık işletme süresiyle özelleştirme'' olarak çoğunluk hisse satın alan Oger, 2017 yılına kadar anlaştığı meblağı hala tam olarak ödememişti. 

Böylelikle alındığında tek kuruş borcu olmayan Türk Telekom, hem özelleştirildi hem kasadaki parası bitti hem de borç batağına girdi.

Bu süreçte ikinci ortak Türkiye Hazinesi''nden ise herhangi bir açıklama gelmedi. 

''Türk Telekom batıyor mu?'' soruları gündemdeyken, dünyada hiçbir yerden kredi alamayan Oger''e Türk bankaları 4. 75 Milyar Dolar kredi verdi.

Şirketi satın alma bedelini bile ödemeyen Oger''e tüm Türkiye güvenip, para dağıtırken kimse olayın sonunu tahmin edemedi.

Oger böylelikle hem Türkiye''nin gözde şirketlerinden Türk Telekom''u hem de Türkiye''nin önemli kamu bankalarını dolandırmış oldu. 

Bu borç artık Oger''in değil, Türk Telekom''undu. Çünkü artık Oger yönetiminden hiç kimse Türkiye''de bulunmuyordu.

2018''de iflasını veren Oger ile birlikte Telekom''un hisseleri 12 Milyar Dolar''dan 3.3 Milyar Dolar''a düştü.

ERDOĞAN-HARİRİ DOSTLUĞU

Tüm Türkiye, Hariri''yi ''Türkiye''yi soyan adam'' olarak bilirken Hariri''nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile özel bir dostluğu olduğu da biliyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesinin bankalarını dolandıran Hariri''yi geçtiğimiz Haziran ayına kadar birçok kez makamında ağırladı. 

İlgili Haberler