TİSK’den uyarı: % 4.5’lik büyüme ile ara kapanmaz

TİSK’den uyarı: % 4.5’lik büyüme ile ara kapanmaz
TİSK’den uyarı: % 4.5’lik büyüme ile ara kapanmaz

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) “Türkiye’nin Büyüme Stratejisi: Yapısal Analiz ve Politi

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) “Türkiye’nin Büyüme Stratejisi: Yapısal Analiz ve Politikalar” Araştırması’nda son elli yılda yaklaşık ortalama yüzde 4,5 düzeyinde gerçekleşen uzun dönem yıllık büyüme hızının, Türkiye’nin yeni bin yılda yeniden şekillenen dünya ekonomisinde layık olduğu yeri alması için yeterli olmadığı belirtildi.
TİSK Başkanı Tuğrdul Kutadgobilik’in düzenlediği 50’inci yılı etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan araştırma  Prof. Dr. Osman Aydoğuş, Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak ve Doç. Dr. Aykut Lenger’in imzasını taşıyor. Araştırmada, Türkiye’nin son yarım yüzyılına ve özellikle dışa açık büyüme modelinin otuz yıllık uygulamalarına bakıldığında teknolojik gelişmeyi esas alan yeni bir büyüme stratejisine ihtiyaç olduğu ifade edildi.

 

İleri teknoloji üretilmeli

 

Yeni büyüme stratejisinin ana amacının, yeniden şekillenen dünya ekonomisinde uluslararası iş bölümü hiyerarşisinde Türkiye’nin konumunu aşamalı olarak üst basamaklara çıkarmak ve rolünü yeniden tanımlamak olması gerektiği belirtilen açıklamada,  Uluslararası iş bölümünde daha yukarıya çıkabilmenin yolunun, sermaye birikimi sürecinde daha ileri teknolojilerin kullanılması ve bizzat yeni teknolojiler üretilmesinden geçtiği belirtildi.  Araştırmada ayrıca anılan hedeflere ulaşabilmek için yurt içi tasarruf oranının yükseltilmesi gerektiği ifade edilerek, cari açığın daraltılması adına yatırım-tasarruf açığının da daraltılmasının önemine değinildi.