Biden: Özür dilemedim

Biden: Özür dilemedim
ABD Başkan Yardımcısı ‘Erdoğan’dan özür diledi’ diyen Beyaz Saray’ı yalanladı

Bir süre önce Harvard Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada atfettiği sözler nedeniyle Erdoğan’dan özür dilediği yönündeki Beyaz Saray’ın açıklamasına tepki gösteren Biden, “Söylediğim gerçekti, demedim diye bir şey söylediğim yok. Hayır, özür dilemedim. Beyaz Saray’ın resmi açıklamasında Erdoğan’dan özür dilediğim söylendi. Kendisinden asla özür dilemedim. Kendisini aradım ve ’Yapılan haber söylediklerimi doğru aktarmıyordu. Benim söylediğim işte şuydu’ dedim” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Harvard Üniversitesi’ndeki konuşmasına ilişkin Recep Tayyip Erdoğan’dan “özür dilemediğini” söyledi. Biden, CNN’e verdiği demeçte, “Hayır, ben özür dilemedim. Benim yaptığım, eğer hakikaten bir yanlış anlaşılma varsa... Gelin yoruma bakalım, benim Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan özür dilediğim söylendi. Kendisinden hiçbir zaman özür dilemedim. Kendisini iyi tanırım. Kendisiyle çalışıyorum. Kendisini aradım ve şunu söyledim: Bak, ne söylediğime dair yazılan haber doğru değil” dedi. Biden, 2 Ekim’de Harvard Üniversitesindeki konuşmasının soru-cevap bölümünde, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin isimlerini anarak bölge ülkelerinin Esad rejimini devirmek için rejimle savaşanlara yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah gönderdiğini savunarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kendisine “Siz haklıydınız, fazla insanın geçişine izin verdik, şimdi sınırı kapatmaya çalışıyoruz” dediğini öne sürmüştü. Biden’in açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuda eğer Biden, bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olmuştur” ifadelerini kullanmıştı.

Özür diledi!
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Recep Tayyip Erdoğan’ın özel bir sohbette dile getirdiğini yanlış nitelediği için Erdoğan’dan özür dilediğini söylemişti. Earnest, 7 Ekim’de düzenlediği basın toplantısında “Başkan Yardımcısı Biden’ın Erdoğan’a özür aktarmasının nedeni, özel bir sohbette Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşlerini yanlış nitelendirmesidir. Sonuç olarak telefon görüşmesinin nedeni buydu” şeklinde konuşmuştu. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında özür tartışması devam ederken, Biden, Kasım ayının ikinci yarısında Türkiye’ye ziyarette bulunacak.