Vitrindeki Albümler

Vitrindeki Albümler
Vitrindeki Albümler

Bozkurt İlham Gencer ‘Bak Bir Varmış Bir Yokmuş’ (Muzikotek)

Fecri Ebcioğlu 1961 yılında Bob Azzam’ın “C’est Ecrit Dans Le Ciel” şarkısına Türkçe söz yazıyor. Sözleri memlekete dönerken uçakta Yeni Harman sigarasının paketinin üzerine karalıyor, uçaktan indiği gibi de soluğu İlham Gencer’in sahibi olduğu Çatı Kulüp’te alıyor. Kâğıdı sahnedeki Gencer’in piyanosunun önüne koyuyor, yorumlamasını istiyor. İşte ne oluyorsa o an oluyor; yorum çılgınlar gibi alkışlanıyor, defalarca tekrarlatılıyor. Böylece pop tarihimizi başlatan “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş” doğuyor ve kısa bir süre sonra ilk 78 devirli pop plağımız Odeon etiketiyle basılıyor.
58 yıl sonra yapımcı müzisyen Dağhan Baydur, şarkıyı yeni kuşaklara tanıtmak amacıyla, içinde yedi farklı versiyonu barındıran bir plak için kolları sıvadı. 95 yaşındaki Gencer parçayı Eylem Pelit’in düzenlemesiyle yeniden seslendirdi. İki Fransızca versiyondan birine klarnetiyle Serkan Çağrı eşlik etti. İki parça da Erdem Helvacıoğlu remiksi. Destek vokallerde ise Sara Deniz Baydur, Ece Mumay, Dağhan Baydur ve Paul Dwyer var.
Pop ve caz müzik tarihimizin yaşayan birkaç efsanesinden birini yeniden hatırlatan CD hediyeli bu plağın iki versiyonu var. Biri 1000 adet basılan siyah, diğeri 500 adet basılan kırmızı plak.

vitrin1-kulturmaxrnk.jpg

vitrin2-kulturmaxrnk.jpg

Burhan Tonguç Ritim Grubu ve İsmet Sıral ‘Fundacık Du-Bi-Ba / Buzlu Cam’ (Arşiv Plak)

Burhan Tonguç, dönemin müzisyen piyasasının Burhan Baba’sı, ellili ve altmışlı yıllarda en iyi caz davulcularından. Yetmişli yıllarını ise geçirdiği felç sonrasında perküsyoncu olarak sürdürmüştü. En yakın dostlarından biri saksofoncu İsmet Sıral idi. İki kafadar bir 45’lik plak yapmışlardı. Basılan plak, kapaksız olarak piyasaya sürülmüş ve ilgi görmemişti. Tam 50 yıl sonra Arşiv Plak bu kaydı tüm müzisyenleri birlikte gösteren bir resim ile kapaklı olarak yayımladı.
Parçalar hücum kaydedilmiş; Burhan Tonguç’a vurmalılarda Arto Tunç, Muammer Ersin ve Biricik Tonguç, gitar ve basta Yengeç Hüsam, bağlamada Kemal Tezcan, piyanoda Altan İrtel, geri vokallerde ise Biricik Tonguç, Funda Ersin ve Aygün Ersin yol arkadaşlığı yapmış. Nefeslilerde tabii ki İsmet Sıral.
Bu 45’likte çalan müzisyenler Sıral’ın kurmak istediği alaturka underground grubunun çekirdeğini oluşturuyordu. Bu ekibin maalesef çok az sayıda kaydı var. Şimdi ise kadrodan hayatta olan tek müzisyen, Burhan Tonguç’un üvey kızı olan Biricik.
Afro-caz, soul, rock ve arabesk harmanı olan parçalar, zamanı için epey ilerici fikirler içeriyor. Bu plak altı buçuk dakikalığına da olsa, dönemin avangart havasını teneffüs etmemize olanak tanıyor.