Vücut susuz kalınca kilo vermek zorlaşır

Doğanın, yaşamın en önemli kaynağı olan su, vücudun mükemmel şekilde işleyen sisteminin temel besin maddesidir. Organların fonksiyonları yerine getirmesi de suya bağlıdır, ideal bir kiloya sahip olup aynaya baktığınızda tatmin olmak da… Peki, hiç düşündünüz mü susuz kalan bir vücutta özellikle de metabolizmada ne gibi değişiklikler oluyor? Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı, Dr. Sedat Işık bu sorunun cevabını veriyor.

Su, metabolizma hızında belirleyicidir

Metabolizma, vücuda alınan besinlerin yakılma sürecini tanımlar. İnsanın yaşamsal fonksiyonları için çok gerekli bir süreç olarak besinlerin hücreler tarafından yakılması anlamına gelen metabolizma, vücuda alınan kaloriyi enerji olarak dönüştürür.

Metabolizma hızını belirleyen birçok parametre söz konusudur. Kişiden kişiye değişiklik gösteren metabolizma hızı, genetik faktörlere bağlı olarak değişebileceği gibi gün içinde tüketilen besin oranı ve hareket alanına göre yavaşlar veya hızlanır.

Metabolizmayı, sudan ayrı düşünmemeli

Doğa için, toprağın nasıl suya ihtiyacı var ise, kuraklık olmasın diye  yağmur kar yağdığında seviniyorsak, Metabolizma hızı üzerinde etkili olan parametrelerin başında su gelmektedir.

Kişinin günlük alması gereken su miktarı karşılanmadığında metabolizma yavaşlamaya başlar. Bunu şu şekilde açıklamak mümkündür. Vücut ısısı düzenleme sistemlerini sürdürmek için vücudun suya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç karşılanmadığında vücut ısısı düşmeye başlar. Bu durum metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.

Metabolizma hızını yavaşlatan bir diğer unsur ise vücutta biriken toksin ve atık maddelerdir. Bu maddelerin vücutta uzun süre kalması hem metabolizma hızını düşürür hem de vücut sisteminin kusursuz dengesini bozar. Toksin, yağ ve atık maddelerin vücuttan atılması ise su ile mümkündür. Ancak vücuda alınan su miktarı azaldıkça idrar miktarı da azalacağından metabolizma da yavaşlar.

Bir kişinin ideal kiloya sahip olmasında metabolizmanın rolü tartışılmaz. Metabolizma kişisel olduğundan aynı kaloriyi tüketmesine rağmen bazı kişiler daha fazla kilo alabilir. Bu noktada metabolizma hızının önemli bir etkisi vardır. Su alımı azaldıkça metabolizma hızı da yavaşlayacağından yağ yakımı da azalır. Bu noktada kişi kilo almaya başlar. Bu durumu tersine çevirmek için güne bir bardak soğuk su ile başlanmalıdır.

Karla gelen bereket...

Ülkemizde kış kendini iyice hissettiriyor.

Tüm bölgelerde etkili olan kar yağışı büyükşehirlerde baraj doluluk oranları yükseltti.

Trakya, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana''daki barajların geçen yıla oranla su seviyesinin çok arttığını yetkililer dile getirdiler.

Bu çok güzel bir haber. Kuraklık birçok olumsuzu getirdiği için bu ortadan şimdilik kalkmış oldu. Tarımla uğraşanlar adına sevindirici bir durum.

Bilindiği üzere İstanbul''a yaklaşık üç saatlik mesafede bulunan Trakya tarım bölgesi. Burada uzunca bir dönem kuraklık yaşanmıştı. Yağan karlar suya dönüşünce çiftçilerimizin de yüzü gülecektir. Toprak suya doyar, beslenirse üretimi artar. Bereket çoğalır. E, çiftçilerimizin bereketi bol olunca, bizim sofralarımıza ve kesemize de olumlu bir yansıma oluyor.

***

Komşu ülke Bulgaristan''daki yağan karların erimesi, Trakya Bölgesindeki yoğun kar yağışı baraj ve nehirlerin doluluk oranını artırdı. Barajlar doldu, nehirler yükseldi.

Geçmiş dönemlerde de hatırlanacağı üzerine burada oturan vatandaşların sıkıntıları vardı.

Baraj debilerinin yükselmesiyle açılan baraj kapaklarından gelen sular birçok ev, iş yeri ve hasatlara zarar vermişti. İnşallah yetkililer önlemlerini alır da aynı durumlar yaşanmaz, vatandaşımız mağdur olmaz.

Gelelim İstanbul''a..

İstanbul''da nüfus sayısının patlamasıyla birlikte devasa binaların artışı, suni yeşil alan projeleri vs..  bu megakentte her daim su sıkıntısını gündeme getirmiştir.

Neyse ki DSİ yetkilileri bu yaz böyle bir sıkıntı yaşamayacağı bilgisini verdi.

Tekirdağ ve Kırklareli''nden su ihtiyacını karşıladığı Istranca, Pabuçdere ve Kazandere barajları yüzde yüz doldu. İstanbul''da rahat bir yaz sezonu yaşayacağız. Su sıkıntımız olmayacak. Hadi hayırlısı diyelim.

Bu arada Çanakkale Zaferimizin 107. yıldönümü kutlu olsun.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları