Taktik fauller

SON yıllarda müsabakalarda artan enterasan fauller bu yılda devam ediyor. Faullerin bir bölümünü ise büyük takımlar yapıyor. Niçin yapılıyor hakemler bunu çözmeli. Favori takımlar toplu hücumda topu kaptırır kaptırmaz derhal bir taktik faul yapıyor. Düşüncüde tabii ki bir kontratak golü yememek. Hakemlerin bu pozisyonları bir taktik faul olarak algılamaları yanlış.  Böyle durumda avantaj kuralları uygulanmalı, kesin oyunu durduran bu fauller uyglanmalı ayrıca kart verilmeli. Bu tip faullerde kurnazlık ta hakim. Rakip takımın oyun kurucusu ya da golcüsünün devamlı durudurulması futbolu çirkinleştiriyor. Hatta yıldız oyuncuyu durdurma işi, çift sarıdan atılmamak için değişik futbolcularla yapılıyor. Ben bunun önlemini biliyorum ancak bu kısmın yorum ve eğitimini UEFA hakem eğitmeni Ulemberg’e, bırakıyorum. Ulemberg her hafta dolarları cebine koyup gidiyor ancak bu sorunlara eğilmiyor.

 


K. Erciyes-Gençlerbirliği
Süleyman Abay

Gençlerbirliği oyuncusu Serkan’a verilen ilk sarıda kendisine yapılan faul çalınmayınca rövanş faulden kart geldi, 2. sarı ise doğru. Tartışılan posizyonda Erciyessporlu oyuncunun kolu açık olduğu için Gençlerbirliği lehine penaltı verilmeliydi.

 


Ç. Rizespor-Kayseri
Fırat Aydınus

Ç. Rize’nin önemli bir atağı yanlış ofsayt kararıyla kesildi. Kayserisporlu oyuncunun rakibin kafasına kadar kalkan ayağı dikkatsizlik nedeniyle sarı olmalıydı.

 


Bursaspor-Kasımpaşa
Cüneyt Çakır

Bursa’nın iptal edilen golü açık ofsayttı karar doğru. Donk’un rakibinin beline attığı tekmeye  en az sarı kart verilmeliydi.

 


Trabzon-Eskişehir
Yunus Yıldırdım

Hakem ve yardımcısı ceza alanı dışındaki net faul ve elle oynamalarını görmemeleri hataydı.

 


Antalya-Fenerbahçe
Çağataş Şahan

İlk defa yönettiği bir F.Bahçe maçından alnının akıyla çıktı.

 


Akhisar-Karabük
Deniz Çoban

Yardımcının ikazıyla Karabük’ün iptal edilen golündeki karar doğru. Karabüklüler her maçta olduğu gibi korner atışlarında rakip kalecinin etrafını sarıp hareketini kısıtlamayı sürdürdü. Hakemlerin bunu iyi takip etmesi gerekir.

 


Gaziantep-Elazığspor
Bülent Yıldırım

Elazığ kalecisi İvesa’ya bariz gol şansı nedeniyle verilen sarı, kırmızı olmalıydı. Sane’ye verilen kırmızı kart doğru. Elazığsporlu Onur, rakibin ayağına kasti bastığı için kırmızı görmeliydi.

 


Beşiktaş-Torku Konya
Özgür Yankaya

Alkının akıyla 90 dakikayı bitirdi. Gösterdiği yönetimle diğer hakemelere de örnek oldu. Tebrik ediyorum.

 


Galatasaray-Sivasspor
Halis Özkahya

Eren’in Eboue’ye hareketi penaltı ve kartlıktı verilmedi. Dany’nin 2 sarıdan ihracı doğru. Galatasaray golü öncesi Selçuk’un Aydın’a faulü verilmedi devamında gol geldi. Cicinho’nun kolu öne doğru uzandığı için verilen penaltı kararı doğru. Ancak aynı oyuncunun hakemi protesto amacıyla topu yere vurması da kesinlikle cezasız kalmamalıydı ve sarı kart gösterilmeliydi. Costa’nın da penaltısı doğrusu kırmızı tartışılır.

Yazarın Diğer Yazıları