Erdoğan’a dış tepkiler büyüyor

Geçen hafta içinde Washington haberlerini, herhalde AKP iktidarı görmedi. Çünkü bu haberlerin neredeyse tersi veya aksi yandaş gazetelerde yayınlandı. Tam bir bilgi kirliliği var. Onu bırakın, iktidarın Amerika kıtasına propaganda amacıyla yolladığı yandaş gazeteciler de içerideki durumla karşılaştıkları tepki karşısında şaşkınlar. Nedeni, Türkiye’de desteksiz atmalarına karşı dışarıda kimsenin bunları yemeyip sorgulaması. 
Mesela, New York’ta yandaş kurumların düzenlediği bir toplantıda konuşan jöleli, dışarıda, kendisini kapı önünde protesto edenlerden rahatsızlık duydu. Camları, pencereleri kapattırdı. Protesto edenlerin, resimleri çekilip, Türkiye’ye servis edilmesine rağmen, oradaki Türklerin, bu yalakalardan çekincesi yok.
İkincisi, Washington’da, yandaş gazeteci kisvesi altındaki kişilerin iktidar tarafından finanse edilen bir kurumda konuşmaları sırasında olanlar. Dinleyiciler, tutuklu gazeteciler konusunda konuşan, basın mensupları, Oral Çalışlar, Ali Bayramoğlu, Etyen Mahçupyan ve Mustafa Karaalioğlu ile tartışmış. Toplantıda yandaşlar sinirlenip birçok soruya yanıt vermemiş.
Gazetecilere baskıyı küçümseyip, tutuklu gazeteci sayısını parmak hesabına çeviren ve konuyu saptırmak isteyenleri, Freedom House tarafından yayınlanan Özgürlük Raporu,  “Türkiye’de basın özgür değil” sonucu ile yalanlamış. Ha bir de duyduğum kadarı ile dinleyiciler bile bu takıma “Havuz medya”  deyimini kullanmış. Allah biliyor ya, bu isimlerin, ne yazılarını, ne de fikirlerini sevebildim. 
Toplantıya yönetimden, yalnızca Ankara’ya gönderilecek taze diplomatlar katılmış. Dışişleri ve Pentagon’dan üst düzey katılım yok. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay bile ilgi çekmemiş. Ayrıca Beşir Atalay için düzenlenmek istenen Kongre’deki kahvaltı, hiçbir Kongre üyesinin katılmak istememesi nedeniyle iptal edilmiş. 
Ardından, Sabancı Vakfı’nın Brookings Enstitüsü’nde düzenlediği toplantı. Burada konuşan, Clinton yönetimi Dışişleri eski Bakanı Albright. Ama havuz medyayı okursanız, sanırsınız kadın yatıp kalkıp AKP’yi övmüş. Oysa kazın ayağı öyle değil. 
Albright’ın eleştiri odakları arasında, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması, sosyal medya sitelerine getirilen yasaklar, yargıya müdahale ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin çiğnenmesi, ayrıca hükümetle, hükümete yakın kesimler tarafından Amerika’nın ve dini azınlıkların “asılsız komplo iddialarıyla”  suçlanması vardı. Albright, Amerika’yı hedef alan komplo iddialarına yönelik eleştirilere, doğrudan isim vermemiş.
Demokrasi konusunda isim vermeyen, ABD eski Dışişleri Bakanı, tüm liderlerin  “kendilerine oy vermeyenler de dâhil diğerlerinin” görüşlerine kulak vermesi gerektiğini, demokrasinin özünün bunu gerektirdiğini söylemiş. “Demokrasi sadece seçim değildir. Tek parti demokrasisi diye bir şey olmaz” , muhalefetin varlığının vatandaşlara tercih hakkı sunacağı, “gerçek galiplerin” ancak vatandaşlarına tercih hakkı vermesi durumunda galibiyetlerini kutlayıp yönetme sorumluluklarını üstlenebileceklerini de vurgulamış. Albright, kendisinin geçmişte hem hükümette hem de muhalefette bulunduğunu hatırlatıp, “Seçilmiş olmak güzel bir şey, ama hem iktidar hem de muhalefete aynı anda sahip olmak zorundasınız” diye konuşmuş. 
Uydurmuyorum meraklısı http://www.brookings.edu/events/2014/05/01-turkey-global-politics-economy adresinden ister video, isterse metin olarak okuyabilir. 
Yazının son konusu geçenlerde yazdığım, ABD, Gülen’i Erdoğan’a vermezi doğruluyor. Bu hukuki sürecin, ABD’den iade işlemini gerçekleştirmeye yetmeyeceğini yazmıştım. Bana inanmayanlar kalksın New York Times gazetesinde “Erdoğan askerleri karalamada kullandığı grubun peşinde”  başlıklı yazıda okusun. 
Yazıda ayrıca, “ABD’de kalıcı oturma izni olan ve 1997’den bu yana Pennsylvania’da yaşayan Gülen hakkında hiçbir yasal suçlama ya da dava yok. Gülen, laik hükümeti devirmeye yönelik suçlamaların ardından 1990’larda Türkiye’den ayrıldı ve suçlamaları reddetti; bu suçlamaları, Erdoğan iktidara geldiğinde düşürdü.”  deniliyor. 
Yazının orijinali de  http://www.nytimes.com/2014/02/27/world/europe/turkish-leader-disowns-trials-that-helped-him-tame-military.html bağlantısında. Durum bu...

Yazarın Diğer Yazıları