Sert futbol oynuyoruz

Ülkemizde futbol sert, kontrolsüz ve agresif oynanıyor. 8. haftada önemli sayıda sakatlıklar gördük. Ayrıca oyun sık sık kesiliyor, tempo düşüyor ve topun oyunda kaldığı süre de azalıyor. Futbolda tekme ve çelmenin teşebbüsü bile beynelmilel kurallarda direkt vuruşla cezalandırılır. FIFA 'oynamak isteyeni oynatın, rakibini kural dışı hareketlerle oynatmamak isteyeni o çizgilerin içinde tutmayın' diyor. Kendi dönemimden hatırlıyorum. Oyuncuların sakatlanacağına inandığım ve rakibine gelişine teşebbüs nedeniyle çaldığım çok düdük vardı. FIFA'nın futbolcu sağlığının korunması direktifinde olduğu gibi hakemler oyuncuların sağlığını korumakla yükümlüdür. Oyuncuları sahada enerjik kalmalarını önleyecek ikaz, ihtar ve ihraç kurallarını tereddütsüz uygulamaları gereken kişiler hakemlerdir. Ancak 8. haftada sadece faul verilen, yahut sarı kart çıkan futbolculara VAR kanalıyla kırmızı kart cezası verilmiştir. Bu arada bazı oyuncuların hareketine verilen sarıya, kırmızı çıkmasına VAR da müdahale etmedi. Dolayısıyla sert futbolun da önü açılmış oluyor ve lig bitimine kadar kadroların yarısı kırılır. Benden uyarı... MHK Başkanı Yusuf Namoğlu'nun millî maçlar arasında acilen eğitim vermesi gerekiyor.

 

Kasımpaşa-Göztepe

Halis Özkahya

 

Tempolu bir oyun ve VAR'a gidilmeyen bir maçta iyi yönetim vardı. Yalnız Kasımpaşalı Diagne bir hücumda rakip ceza alanında sakatlanmış gibi kımıldamadan yattı, hakem oynattı ve top rakip kaleye gitti. Oyun tekrar aynı yere döndüğünde Diagne yerden kalkıp koşarak oyuna müdahale etti. İşte o koşu anında sarı kart gösterilse kandırmaya yönelik sakatlıklar için örnek bir karar olurdu.

 

Kayserispor-Ç. Rizespor

Fırat Aydınus

 

Kayserisporlu Rotman'ın rakibe hareketi ayak seviyesi üzerinde, kaval kemiğine 'sakatlayıcı' tabirine uyan bir krampondu. Sadece faul verdi ancak hata VAR'dan döndü ve kırmızı kart çıktı. Ç. Rizesporlu Samudio'nun rakibin bilek üstüne direkt sakatlayıcı hareketine bu defa verdiği sarı kartın VAR'dan kırmızıya dönüşmesi Fırat Aydınus'a yakışmadı. Direkt kırmızı çıkartıp VAR'a ihtiyaç duymamalıydı. Kol havadaydı ve penaltı kararı doğruydu.

 

BB Erzurum-A. Alanyaspor

Koray Gençerler

 

Koray Gençerler ve Mehmet Özdilek'in bu sezon ligdeki ilk müsabakasıydı. İkisi için de başarılı bir başlangıçtı. Koray Gençerler VAR'a gitmeden iyi bir maç yönetti. 

 

Bursaspor MKE Ankaragücü  

Özgür Yankaya

 

Bursaspor golü öncesi Stancu'nun faulünü net görecek yerdeydi. Faul verse VAR'a gidilmeyecek ve sevinçler boşa çıkmayacaktı. Bursa'nın iptal edilen 2. golünde pozisyon yardımcı için zordu ama VAR'da çözüldü. İki dost takımın kolay maçında faul ve kart hataları yaşandı.

 

Antalyaspor-Galatasaray

Cüneyt Çakır

 

Muslera'nın Maicon'a ceza alanı dışındaki hareketi frikik ve sarı kart olmalıydı. Penaltıdaki göz yanılması VAR'dan döndü. Çünkü top kola temas etmemişti. Son dakikada Muslera'nın karambolde Maicon'u itmesi değerlendirilmedi ve Antalya'nın penaltısı güme gitti.

 

 

EY Malatyaspor-DG Sivasspor

Bülent Yıldırım

 

Sivassporlu Douglas'in 2. sarıdan kırmızı verdiği pozisyonda Adem'e de sarı kart çıkmalıydı. Rakibinin boynuna sarılıp onun reaksiyonuna neden oldu. Verilen penaltı VAR'dan da onaylandı. Baştan sarı kart çıkarsa 90 dakikanın itirazları önlenmiş olurdu.

 

Akhisarspor-Trabzonspor

Halil Umut Meler

 

Akhisar aleyhine verilen penaltıda Rodallega'nın kendini yere rahat bırakması tartışılır, lehine olanda ise Burak'ın koluna çarpan topa önce korner verdi sonra VAR devreye girdi ve penaltı atışı yapıldı. Abdulkadir'in son dakikalarda ceza alanında arkadan itilerek düşürülüşünü hem VAR, hem de hakem atladı.

 

Fenerbahçe-M. Başakşehir

Ali Palabıyık

 

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. VAR'ın arızalanması anında gelen Başakşehir'in golüne yardımcının kaldırdığı ofsayt bayrağı yanlıştı. Fauller sonrası rakipten özür dilemek hakemleri bağlamaz ve cezalandırılmalı.

 

A. Konyaspor-Beşiktaş

Ümit Öztürk

 

Birinci penaltı ve Vida'ya kırmızı kart doğru. Volkan Fındıklı'nın Ljajic'e yaralayıcı hareketi sarı değil kırmızı kart olmalıydı ve VAR da atladı. 2. penaltı öncesi Uğur'un Medel'e müdahalesini Medel hakeme gösterdi ama müdahale olmadı. Uğur'un kolu Medel'in boynunda, Medel de yüklenince kendini rahatça bıraktı. Babel'in sarısı kırmızı olmalıydı. Uğur'un son dakikalarda arkadan dokunulduğunu sezince kendini yere attığı pozisyona, aldatmadan sarı kart verilseydi beraberlik golü gelmezdi.  

Yazarın Diğer Yazıları