Teknik adama izah yanlış

Galatasaray-Malatya maçının hakemi Yaşar Kemal Uğurlu'nun Galatasaray'ın attığı ilk golün ofsayt nedeniyle iptal edilmesi sonrası teknik direktör Fatih Terim'e uzun uzun gerekçelerini anlatmasını yadırgadım. Kötü bir çığır açtı. Bundan sonra her teknik adam bunu ister. Ayrıca teknik görevlilerin, hakeme niye golü iptal ettin itirazı yaptığı zaman onu tribüne gönderme lüksünüz olmayabilir. Zaten VAR incelemesinden sonra sol kolunuzu havaya kaldırdığınızda bu golün iptal gerekçesinin ofsayt olduğunu bildirmiş oluyorsunuz. Bu davranışla yeni bir uygulama meydana getiriyorsunuz. Yıllardır hakemlere söylediğim bir şey var. Her itirazdan sonra izah veren hakem olmayın. Hakemler düdüğü ve kartları ile konuşurlar. Bir başka konu, kaptanların 'Ben kaptanım itiraz ederim' diye yanlış bir düşünce içinde olmaları. Oyun kuralları onlara böyle bir yetki vermemektedir. Takım kaptanının özel bir statü ve ayrıcalığı yoktur. Sadece takımın genel davranışlarından bir dereceye kadar sorumludur. Ankaragücü-Fenerbahçe maçının son dakikalardaki tatsız olayların neden Fenerbahçeli Zajc'ın yüzüne gelen top sonrası topun dışarıya atılmaması. Mehmet Ekici'nin Ankaragücü'nden Canteros'a sert tepkisi sonrası gelişen olaylar 2 kırmızı, iki de sarı karta neden oldu. İşte yıllardır üzerinde durduğum olay bu. 3 yıl önce IFAB'a bu konuda tek yetkili kişinin hakem olması gerektiği ile ilgili başvuruda bulunmuştum. Oyun kuralları bu yetkiyi hakeme vermişken, hakemlerin müsamahası sonrası kural delindi ve bu noktaya geldi. Hakem sakatlığın ağırlığına göre oyunu durdurmalı. Yoksa suistimale çok açık bir konu. Sıkıntı ileride daha da büyüyeblir.

Trabzonspor-Antalyaspor

Hüseyin Göçek

Trabzonspor'un rahat kazandığı müsabakada iyi bir yönetim gösterdi. Birinci ve üçüncü goller VAR incelemesinden de temiz çıktı.

Sivasspor-Kayserispor

Koray Gencerler

Anadolu derbisinde Kayseri ilk 45 dakikada skoru belirledi. Koray Gencerler, elle oynamaya penaltı verdi ve VAR'a danışmadı. Her pozisyonu VAR'a götürenlere duyurulur. İyi bir yönetim gösterdi.

Alanyaspor-Bursaspor

Halil Umut Meler

Genelde iyi bir yönetim sergiledi. Efecan'ın penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğruydu. Kalecinin topa müdahalesi vardı. Yusuf'un düştüğü pozisyonda VAR'a gidildi. Pozisyon gri olduğundan devam kararı çıktı.

Galatasaray-Malatyaspor

Yaşar Kemal Uğurlu

Verdiği sarı kartlar doğru ancak verilmeyen sarı kartlar vardı. Linnes'e arkadan kontrolsüz hareket tartışmasız penaltıydı. Robin Yalçın'ın topa elle müdahalesi penaltıydı. VAR'a gitmeden de verebilirdi. Galatasaray'ın sayılmayan golünde VAR'dan ofsayt çıktı. Hakemin bu pozisyonu Fatih Terim'e uzun uzun izah etmesi yakışık almadı.

Göztepe-Akhisar

Bülent Yıldırım

İki takımın 6 puanlık müsabakasını tecrübesiyle gayet rahat ve serinkanlı biçimde yönetti. VAR'a gitmeye ihtiyaç bile duymadı. 

Kasımpaşa-Erzurum

Zorbay Küçük

Bu ligde ikinci müsabakasını yöneten Zorbay Küçük, geçer not alır. İkinci golde ofsayt pozisyonu var. VAR bir evvelki pozisyonu çizdi. Halbuki sonraki pozisyonda ofsayt vardı. Yardımcılar, açık ofsaytlarda bayrağı kaldırmalı. VAR'a gidilip oyunun durması doğru olmuyor.

Başakşehir-Konyaspor

Serkan Çınar

Yardımcı Tarık Ongun, önündeki açık ofsaytı kaldırmadı. VAR'a gidilip oyunun durması golün iptali zaman kaybına sebep oluyor. Serkan Çınar, Emre'ye ayağa basmadan sarı kart gösterdi. Ancak gösterirken çok gecikti, hemen göstermeliydi. Sonraki protestolar kırmızıya dönüşmeliydi. Çünkü otoritesini sarsacak nitelikteydi.

Ankaragücü-Fenerbahçe

Mete Kalkavan

Verdiği sarı kartlar doğruydu ancak verilmeyenler de vardı. Dirar ve Soldado kart görmedikleri için şanslıydı. Penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. Son karmaşada VAR'a gidilerek gösterilen iki kırmızı ve iki sarı kart doğru karardı. Mehmet Ekici gibi bir profesyonelin davranışı çok yanlıştı.

Çaykur Rize-Beşiktaş

Arda Kardeşler

 

Yazarın Diğer Yazıları