Sonu olmayan hakem hataları

30 sene hakemlik, bir 10 sene de Merkez Hakem Kurulu'nda görev yaptım. Hakemliğimizde bize ilk öğretilen, daha sonra da bizim öğrettiğimiz düstur, objektif şekilde göre yapmaktır. Ev sahibi ile deplasman takımlarını ayırtetmeksizin düdükler çalınmalıdır. Adalet terazisi hep dengede olacaktır. Ancak o zaman iyi hakem olunur. Hakemler geçmişte hatalar yapmıştı, bugün de yapılıyor, gelecekte de yapılacaktır. Bu işin doğasında vardır. Çünkü sadece bir maçta bile onlarca karar veriyor. Ancak önemli olan maçı tarafsız bir şekilde yönetmektir. Şimdi şampiyonluk yarışını büyük ölçüde belirleyecek derbide ilk 45 dakikada verilen fauller kartlar tartışılyorsa bu terazide bir bozulmalar meydana geldiğini gösteriyor. Müsabakanın başında Necip'in, karşısında rakibi yokken tabanıyla topu alışı faul olamaz. Caner'e verilen sarı kart faul bile değil. Bu pozisyonlara kart çıkarsa bir maçta, mecazi anlamda söylüyorum 100 tane sarı kart çıkar. Lens'in hareketi rakibe değil. Araya atılan topa Marcao vücudunu koyduğu için çarpışma meydana geldi. Lens'e sarı kart değil, lehine faul verilmeliydi. Luyindama'nın Atiba'ya dirseğine faul bile çalınmadı, net bir sarı karttı. Burak'a devamlı faul yapıldı, ancak hiç kart çıkmadı. FIFA'nın 'Yıldız oyuncuları koruyunuz' sloganına ne oldu. Diagne'nin düşürülüşünde verilen penaltı kararı doğruydu, ancak o pozisyon VAR'dan ofsayta takıldı. Mariano'nun vuruşu Caner'e çarpsa 50 metre gitmez. Yardımcı bayrağını kaldırmadı, göremedi. Taç kararını hakem verdi, karar yanlıştı. Beşiktaşlı oyuncular hakeme VAR'a gitmesi için ikaz ettiler o da yanlıştı. Çünkü VAR taça karışmaz. Sonuç: Hakem deplasman takımlarının haklarını koruyamamıştır.

Sivas-Başakşehir

H. Umut Meler

Kart zamanlamasını yerinde uygulayınca müsabakayı daha rahat kontrol etti. Bazı ayağa basmalar görülmese de iyi bir yönetim gösterdi.

Erzurum-Bursa

Cüneyt Çakır

Çok önemli 6 punlık müsabakada iyi bir yönetim sergiledi. Bursasporlu Ertuğrul'un eline gelen topta pozisyon hakeme kapalıydı, VAR'dan da ses çıkmadı. Penaltıydı, Erzurum kazandığı için sonucu etkilemedi.

Ankaragücü-Rize

Suat Arslanboğa

Rize'nin golü VAR'la iptal. Rize lehine penaltı da VAR'la verildi. Rize golünde hakemin avantaj oynatması golü getirdi. Son pozisyonda Rize'nin penaltılık pozisyonunda önceki faulu verdi. Penaltıyı verip VAR'dan inceleseydi daha doğru karar ohlurdu.

Kasımpaşa-Fenerbahçe

Halis Özkahya

VAR'ın devreye en çok girdiği müsabaka oldu. Fenerbahçe'nin birinci golünde yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan gol olarak döndü. Fenerbahçe'nin diğer golü VAR'dan ofsayt çıktı. 3. Fenerbahçe golünde yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan yine gol olarakr döndü. Ancak çizilen çizgi, topun son oynandığı pozisyon iyi görüntelenemedi. Veysel Sarı'nın topsuz alanda Soldado'ya üst üste dirseğinde VAR'a gidilip sarı kart çıkması yanlıştı. Kırmızı kart olması gerekirdi.

Göztepe-Antalya

Mete Kalkavan

Göztepe lehine 1. penaltı VAR'la verildi. Antalyasporlu oyuncunun kolu havada topla buluşmuştu. İkinci penaltı yine VAR'la tespit edildi. Buffon, Göztepeli oyuncuyu düşürmüştü. Antalyasporlu Charles iki sarıdan kırmızı gördü ancak ilk sarı tartışılırdı.

Akhisar-Malatya

Hüseyin Göçek

Akhisar'ın umutlarını kaybettiği maçta iyi bir yönetim gösterdi.

Galatasaray-Beşiktaş

Bülent Yıldırım

Hakemin ilk görevi tarafsız düdük çalmaktır. Seyirci baskısından etkilenmemeli ve konuk takımı mağdur etmemelidir. Özellikle ilk yarıda bütün kararları Beşiktaş aleyhineydi, ikinci yarıda dengeledi.

Alanya-Konya

Alper Ulusoy

Trafik kazasında oyuncusu Sural'ı kaybeden Aytemiz Alanyaspor için, oynanması gerçekten çok zor olan bir maçtı. Nitekim bu da futbollarını çok etkiledi. Konyaspor'un golü öncesinde Alanyasporlu oyuncuya sarı kartlık faul yapıldı. Gol iptal edilmeliydi. Alanyaspor'un penaltı beklediği pozisyon, VAR'dan hücum faul olarak geri döndü.

Trabzonspor-Kayserispor

Fırat Aydınus

Sosa'nın frikikten attığı 1. golde topun koldan değil omuzdan gittiğini yanlış değerlendirdi. Oyun devam etmeliydi. Frikik golle neticelendi. Kayserisporlu Deniz'in düşüşü VAR'dan devam olarak çıktı. 3. Trabzon golü de VAR'dan temiz çıktı.

Yazarın Diğer Yazıları