Yeni sistem baştan sona kurgulanmalı

Yeni sistem baştan sona kurgulanmalı
Yeni sistem tartışmaları TBMM kapanmasına rağmen devam ediyor. CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, sistem yanlış kurgulandığı için yürümediğini, güçler ayrılığının yok edilmesiyle devlet işleyişinin de yok olduğunu söyledi.

Fatih ERBOZ / Ankara

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yürümeyeceğini muhalefet dışında iktidarın da gördüğünü ifade eden CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başkoordinatörü Erdoğan Toprak, şöyle dedi:

"Bir denetim mekanizması, bir emniyet subabı kalmadı. Şimdi Cumhurbaşkanı ve AKP'liler, 'Eksik varsa gideririz' diyor. Bu sistem eksik, aksak doğdu; bunları gidermek lazım. 'Ben şu kısmı, bu kısmı düzelteyim' demekle olmaz. Sistemin en baştan oturulup tekrar kurgulanması lazım. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, 'ABD modelini gelin konuşalım, tartışalım' dedi. 'Yok, ben kendi gücüme dokundurtmam' derseniz düzelmez. Türkiye'nin çok acilen sistemi yeniden revize etmesi lazım. Bu konuda iyi niyet varsa oturulup baştan sona kurgulanabilir ve bunu parlamentoda bir ay içinde düzeltiriz. Anayasa değişikliği gerekiyorsa, bunu çok kısa sürede bu parlamentodan geçirir ve bu sistemi düzeltiriz. Sistem çökmüş durumda. Bu sistemde hani derler ya halk arasında kimin eli kimin cebinde belli değil."

Erdoğan Toprak, Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasının doğru olmadığını, uluslararası sermayenin bunu gördüğünü de vurguladı. Toprak, "Uluslararası sermaye, 'Burası bağımsız kurum, bağımsız bir kurumu siz kanun ile anayasa ile bu noktaya getirdiniz, ben size nasıl güveneceğim' diyor. Bağımsız kurum bırakmadınız" diye konuştu.

Yeni sistem için gelişmiş ülkelerin örnek alınabileceğini belirten Erdoğan Toprak, şunları söyledi: "Birinci öncelik niyet. Ben değil, biz demek gerekiyor. Öncelikle bu niyeti göstermek çok önemli ama biz bunu göremiyoruz. Niyet olsun Türkiye'deki sıkıntılar aşılır. Türkiye'de finansman maliyeti çok yüksek. Finansman maliyetini yarıdan aza çekebiliriz. Bunun için hukuk devleti güvencesi vermek yeterli. CHP iktidara gelsin 100 milyar lirayı bir hafta içinde ülkeye getirir. Tüm ekonomideki sorunları çözeriz. Tarımı canlandırabiliriz."

Erdoğan Toprak, 21. yüzyılın en stratejik sektörünün tarım olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: "Bir insanın mutlaka 3 öğün yemeğe ihtiyacı var. Türkiye tarımda kendi kendine yeten bir ülkeyken, tarımda can çekişen ülke konumuna geldi. Tarımı kalkındırmalı. Ne AB, ne ABD Türkiye'yi gözden çıkaramaz. Çin seddinden, Avrupa'nın içine kadar hinterlandı olan, 82 milyon dışında çok fazla gücü olan bir ülke. Türkiye gücünün farkında değil. Türkiye'yi gözden çıkardıklarında Karadeniz, Rusya'nın bir iç denizi haline gelir. Akdeniz'de, Orta Asya'da biterler. Türkiye gücünün farkında olmalı. Türkiye büyük bir dünya devleti. Küçük mantıkla, küçük zihniyetle yönetiliyor. Büyük bir dünya devletini küçük egolarla, küçük düşüncelerle yönetemezsiniz."