Kürt petrolü İsrail’e Türkiye’den akıyor!

Kürt petrolü İsrail’e Türkiye’den akıyor!
Ceyhan’da Kürt petrolüyle doldurulan United Emblem adlı tanker, izini kaybettirebilmek için yükünü Malta’da ’Altai’ye aktardı. Yeni gemi İsrail’in Aşkelon Limanı’nda ortaya çıktı

Kürt petrolü İsrail’e Türkiye’den akıyor!

Mavi Marmara olayı ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “One minute” çıkışına rağmen, Kürt petrolü Türkiye üzerinden İsrail’e akacak. Ceyhan’da tankere yüklenen Kürt petrolünün İsrail’e satıldığı iddiaları ve bu konuda Erbil’den gelen çelişkili açıklamalar gündem oluştururken, İsrail gazetesi Haaretz, “Kürtler eski müttefikleri İsrail’i yeniden keşfettiler” ifadelerini kullandı. Habere uluslararası bir ajansı kaynak gösteren Haaretz, “Kürt petrolü haftalarca Akdeniz’de alıcı arıyordu. Nihayet, petrolü alacak bir ülke bulundu” dedikten sonra “Irak’ın Kürt bölgelerinde üretilen milyonlarca varil petrolü taşıyan Liberya bayraklı ’Altai’tankeri cuma günü Aşkelon’da demirledi” dedi.

Ceyhan’da yüklendi
Kürt petrolünün, Türkiye’nin Ceyhan limanında tankerlere yüklendiğini savunan gazete, Irak merkezi hükümetinin Kürt bölgesinin tek taraflı petrol ihracına karşı çıktığını belirtti. Haberde, “Washington’un, Irak’ın birliğine zarar verdiği için Kürt petrol ihracına karşı ancak Maliki’nin son davranışları göz önünde tutulursa eğer ABD’nin petrolün İsrail’e satılmasına itiraz etmesi pek olası değil ama İran bundan vazgeçmeleri için Kürtlere baskı yapabilir” yorumu yaptı. İsrailli gazete, “Kürtler, İsrail’e satış yapmanın kendileri için sorun oluşturmadığını söylediler” yorumuna yer veren gazete, şunları yazdı:

Macera filmi gibi
“Petrolü Fas ve başka ülkelere satma girişimleri, Irak ile dayanışma ve hukuki işlemlerle ilgili kaygılar nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. Öyle görünüyor ki Kürtler, petrol almayı kabul eden eski müttefikleri İsrail’i yeniden keşfettiler. Doğrudan satış olmasın diye Kürt tankeri petrolünü başka bir tankere yükledi. Alımın tek bir işlem ya da kalıcı bir düzenlemenin bir başlangıcı olup olmadığı ise belli değil.” ABD ve Bağdat’ın itirazlarına rağmen Türkiye üzerinden satılmaya başlanan Kürt petrolünün satış hikayesi macera filmlerini aratmıyor. Geçen hafta Ceyhan’da Kürt petrolüyle doldurulan United Emblem adlı tanker, izini kaybettirmek için yükünü Malta’da Altai isimli bir başka gemiye nakletti. O gemi İsrail’in Aşkelon Limanı’nda ortaya çıktı.