Yeniçağ bugün bu başlıkla çıktı

Yeniçağ bugün bu başlıkla çıktı
Kart ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin 2021'de bir önceki yıla göre 1 milyon arttığını, Nisan sonunda icrada patlama yaşanacağını belirten Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, "Mart verilerini önümüzdeki hafta açıklarlar. Hakkında yasal icra takibi başlatılanların sayısı önümüzdeki Mayıs başına kadar kesinlikle 2,5 milyonu geçecektir" diye konuştu.

SÜRECİ PANDEMİ TETİKLEDİ

Deniz, bu sürecin bu noktaya gelişini şöyle özetledi: "Pandemide bankaların ''batık'' olarak tabir edilen kredilerin takibe alınma süresi 90 günden 180 güne çıkarıldı. Getirilen düzenleme ile süre önce 30 Haziran 2021''e sonra 30 Eylül''e kadar uzatıldı. Ancak o süre de bitti.

HAYAT PAHALILIĞI ARTINCA

Özellikle Ekim''den itibaren hayat pahalılığının iyice artmasıyla geçinemeyen insanlar para yetmediğinden daha fazla kredi kartına yüklenip bireysel kredi çekmeye yöneldi. Fakat onda da ödeyememe durumları oldu. Orada da 90 günlük yasal takip süreleri sona eriyor."

İNTİHAR VAKALARINA DİKKAT!

Peş peşe gelecek icraların toplumsal huzurda yaratacağı tehlikelere de dikkat çeken Deniz şunları kaydetti: Bunun örneğini 2008''deki krizde görmüştük. O dönemde kredi borçlarını ödeyemeyenlerin intiharları belirgin biçimde çoğalmıştı. İntihar vakaları yine artabilir.

DOSYALAR BİNALARA SIĞMIYOR

2008''de 8 milyon olan icra dosyası sayısı 3 kat artarak 24 milyona dayandı. İcra ve iflas davaları için binalar yetmiyor. Hukukçular ek personel ve bina yerine yeni yasaların çıkması tavsiyesinde bulunuyor.

İşte Yeniçağ Gazetesi''nin birinci sayfası: