Yeniçağ Gazetesi bugün bu başlıkla çıktı

Yeniçağ Gazetesi bugün bu başlıkla çıktı
Emekli Korgeneral Karakuş, bölgedeki gelişmelerin çok hızlı ilerlediğine dikkat çekerek, ABD ve İsrail'in Mahmur Kampı ile Kerkük'ü birliştirme amacı güddüğünü söyledi. Karakuş, "Türkiye çok dikkat etmeli" dedi.

Fatih Erboz

TÜRK yurdu Kerkük üzerinde ince hesap yapan ABD ve İsrail''in kirli planı ortaya çıktı. Emekli Amiral Cihat Yaycı''nın ''25 Kasım''da Kerkük işgal edilecek'' uyarısına rağmen peşmergeler Altunköprü kasabası çevresinde konuşlandı. Peşmergenin Kerkük''e girmesi halinde ''Türk kıyımı'' yaşanacağını ifade eden Türkmenler, başta Türkiye olmak üzere Türk dünyası devletlerinden Türk yurdu için ellerini taşın altına koymalarını istediler. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, özellikle peşmergenin ABD ve İsrail''i arkasına aldığını belirterek, "Türkiye bir çok coğrafyada asker bulunduruyor. Son dönemde Irak''ta yaşananlar oldukça dikkat çekici. Irak çok ısındı. Türkiye özellikle buradaki gelişmeleri mercek altına almalı" dedi.

Irak anayasasına göre statüsü belli olmayan yerlerden birin de Kerkük olduğunu vurgulayan Karakuş, "Son dönemde Peşmerge tugaylarının Kerkük''e gireceği ifade ediliyor. Burada niyet çok belli. Kuzey Irak''taki BM mülteci kampı olan Mahmur kampı ile birleştirmek istiyorlar. Böyle bir niyet var. Peşmerge bunu yapmaya çalışıyor. Bu niyet ortaya çıktı. Niyet bu ama planlayıcısı da belli. Bunun planlayıcısı ABD ve İsrail. ABD ve İsrail bölgede yeni bir hamle arayışı içinde. Bölgede Türkiye''nin etkili olmaması için, kendi planları açısından bunu yapmak istiyorlar. Bu bölgeye çok dikkat edilmeli. Özellikle önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeler bana göre çok önemli" diye konuştu.

Öte yandan ABD, Fransa ve AB ülkelerinin Türkiye''ye yönelik kirli senaryolarının ara vermeksizin sürdüğüne dikkati çeken Karakuş, "Fransa ve AB ülkelerinin Doğu Akdeniz''deki hedefleri çok net. Türkiye''nin Libya ile imzaladığı deniz yetki alanları antlaşması batılı ülkelerin o günden bu yana hedefi haline geldi. Şimdi de Fransa, Yunanistan''ı korumak amacıyla bu antlaşmayı hedef almak istiyor. Türkiye''nin Doğu Akdeniz''deki haklarına yönelik hamle yapmak istiyor ama Türkiye''nin zamanında yapmış olduğu bu hamleyi çevirebilmeli kolay değil. Bu hamle zaten her zaman yapılıyor. Son dönemdeki gelişmeler bunun bir göstergesi" şeklinde konuştu.

Karakuş, Türkiye''nin içinde bulunduğu coğrafyada gelişmelerin çok hızlı bir şekilde ilerlediğine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Türk askeri orada BM tarafından tanınan Libya merkezi hükümetinin ordusunun eğitimlerini yapıyor. Bunun dışında her hangi bir faaliyeti bulunmuyor. Ancak batılı ülkeler Libya''yı tam anlamıyla kontrol edebilmek için Türkiye''nin oradaki varlığından rahatsız. Bu nedenle her fırsatta çıkmalı ifadesini kullanarak uluslararası kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. Bu çaba bana göre sonuç vermeyecektir. Fransa ise Libya''da kendi hakim olabilmek için ve Doğu Akdeniz''de Türkiye''nin gücünü Yunanistan ile kırmaya çalıştığı için Türkiye''nin imzaladığı antlaşmayı ve Türkiye''nin oradaki varlığını hedef alıyor."