Yeniçağ sanayideki büyük tehlikeyi manşete taşıdı

Yeniçağ sanayideki büyük tehlikeyi manşete taşıdı
Son bir yılda santrallerde yüzde 638, sanayide yüzde 549 artan doğalgaz fiyatlarına tepki gösteren sanayiciler, "Üzerimizdeki yük taşınmaz hale geldi. Enerji maliyetleri kapasitemizi düşüreceği gibi ileride çarkların durmasına da sebep olur" uyarısında bulundu.

REKABET AVANTAJI KALMADI

Alper Kanca (TOBB Türkiye Otomotiv Tedarik Sanayi Meclisi Başkanı): Yapılan zamlarla birlikte bu ihracat avantajını kaybetme noktasındayız. Elektriğe yapılan zamlar dünyada rekabet ettiğimiz ülke ortalamasının üstünde. Buna hammadde fiyatlarındaki artışlar da eklenince binlerce sanayi tesisinde çarklar durabilir.

KAPASİTEDE ANORMAL BİR DÜŞÜŞ VAR

Cengiz Şimşek (Gaziantep OSB Başkanı): Bu zamlar sürpriz olmadı. Ne yazık ki üretime engel olacak. Yılbaşından bu yana enerji fiyatları 8 kat arttı. Maliyetlerde neden olacağı artışla fiyatlara yansıması da bu yönde olacak. İster istemez üretimi de etkileyecek ve kapasitelerde doğal olarak düşüşler yaşanacak.

ZAMLAR KABUL EDİLEMEZ

Haluk Tezcan (Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Başkanı): Nisan ayı ile birlikte sanayicinin üzerine yağmur gib yağan bu zamlar kabul edilebilir bir şey değil. Alım gücü azalan piyasalarda, bu zamlar üretim maliyetlerini minimize etmeye çalışan sanayiciye olduğu kadar tüketiciye de darbe oluyor.

FATURALARI ÖDEYEMEZ HALE DÜŞTÜK

Kamil Porsuk (Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı): Son zamlarla birlikte üretim maliyeti yüzde 50 arttı. Konunun diğer boyutu ise doğalgaz faturalarını ödemede zorlanmaya başlamamız. BOTAŞ''tan alıp sanayiciye satarken, sanayiciden teminat istiyoruz. Teminatların yenilenmesinde de sıkıntılar yaşanabilir.

AYAKTA KALMAMIZ MUCİZE

Mustafa Keskin (İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkanı): Enerji fiyatlarına gelen zamlar sanayicinin girdi maliyetini çok yükseltti. Ayrıca hammadde girdilerinde artış oldu. Bu da satın alma gücünü ve iç piyasada satışları etkiliyor. Sanayicimiz de üretime.

İşte Yeniçağ Gazetesi''nin birinci sayfası: