Yılın ilk ay tutulması bu akşam!

Yılın ilk ay tutulması bu akşam!
2020 yılında biri tam tutulma olmak üzere iki Güneş, dört parçalı Ay tutulması yaşanacak. Türkiye'den iki parçalı Ay ve bir parçalı Güneş tutulması görülebilecek. Yılın ilk önemli gök olayı ise bu akşam Parçalı Ay Tutulması ile olacak. Ülkemizden tamamı gözlenebilecek bu tutulma, 20.05- 00.15 saatleri arasında yaşanacak

Antalya Saklıkent’te 2600 rakımdaki Bakırlıtepe’de kurulu TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, 2020 yılının önemli gök olaylarını derledi. Bu yıl ikisi parçalı Ay tutulması, biri de parçalı Güneş tutulması olmak üzere üç tutulma Türkiye’den görülebilecek. En uzun gündüzün yaşandığı yaz gündönümü de olan 21 Haziran’daki Parçalı Güneş Tutulması’nda, Güneş’in örtülme oranı yüzde 33 oranla en yüksek Hakkari’de gerçekleşecek.

AY TUTULMASI NE ZAMAN?

2020 Gök Olayları Yıllığı’ndan yapılan derlemeye göre, yılın ilk önemli gök olayı, 10 Ocak’ta Parçalı Ay Tutulması olacak. Ülkemizden tamamı gözlenebilecek bu tutulma, 20.05- 00.15 saatleri arasında yaşanacak. Bu tutulma ülkemizden başka Avrupa, Asya, Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Doğu Afrika ve Avustralya’nın batısından gözlenebilecek. Tutulmanın ortası, Türkiye saatiyle 22.10’da gerçekleşecek.