‘Çatı’ isme kaldı

‘Çatı’ isme kaldı
Kılıçdaroğlu, “Meclis’e gönderilen fezlekelere değinen Kılıçdaroğlu, “Fezlekelerimiz bekliyor. Vekilliğimiz düşünce hapse gireceğiz. Recep Bey bundan memnunluk duyuyor” dedi

‘Çatı’ isme kaldı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya’da Türk vatandaşlarına seslendi. Kılıçdaroğlu, yurt dışında oy kullanacak vatandaşlardan seçimlerde destek isteyerek AKP iktidarına ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a yüklendi. Soma faciasına değinen CHP lideri, “Diyorlar ki ‘Bu işin fıtratında ölüm vardır’ Bu işin fıtratında ölüm yoktur.  Soma’da 301 kardeşimiz hayatını kaybetti. Bizim bir geleneğimiz var. Acıları paylaşırız. Acıları hiçbir şekilde siyasi malzeme konusu haline getirmedik. Bütün aileleri ziyaret ettik. Onlara elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştık. 301 kişi hayatını kaybetti. Onun hesabını mutlaka soracağız” dedi. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de sesimiz, söylemlerimiz kitlelere yeteri kadar ulaştırılmaz. Çünkü medya özgür değil. Medyası özgür olmayan ülkenin halkı da özgür olmaz. Birinci hedefimiz demokrasiyi ve bireysel hak ev özgürlükleri genişletmek. Bir yıl öncesine kadar hapisteki gazeteci sayısı 105’ti. Bizim yaşadığımız koşullar sizin Almanya’da yaşadığınız koşullardan çok farklı. Telefonlarım dinleniyor. Ailem ve yakınlarımın telefonları dinleniyor. Ne yaparlarsa yapsınlar yılmayacağız, korkmayacağız. Onlar sanıyor ki baskı kurunca CHP’liler geri adım atacak. Genlerimizde Kuvayi Milliye yatar” ifadelerini kullandı. 

Yuh çektirtiyor
Kılıçdaroğlu, “Türkiye’ye ileri demokrasiyi getirdik diyorlar. Nasıl bir ileri demokrasiyse. 14 yaşındaki çocuğu terörist diye seçim meydanlarında anlatıp yuh çektiriyorsunuz. Demokratikleşmenin yolu 12 Eylül 1980 darbe yasalarını değiştirmekle başlar. CHP iktidarında 12 Eylül’de çıkan bütün darbe yasalarını alaşağı edeceğiz. Türkiye’de demokrasi sizin düşündüğünüz gibi değil. Lider sultası üzerine inşa edilmiş demokrasi var. Vekilleri halk değil bir kişi belirliyor “ dedi. Meclis’e gönderilen fezlekelere değinen Kılıçdaroğlu, ” Fezlekelerimiz bekliyor. Vekilliğimiz düşünce hapse gireceğiz. Recep Bey bundan memnunluk duyuyor. İktidarımızda hiç kimse düşüncelerinden ötürü hapse girmeyecek” ifadelerini kullandı. 

Size namus sözü
CHP lideri şöyle devam etti: “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasası 12 Eylül ürünü. Bir Gezi direnişi oldu. Gencecik çocuklarımız baskıya dayanamadı. Ağaca, kente, özgürlüğe sahip çıktılar. Almanya’da meydanlar özgürlük meydanları değil mi? İnsanlar düşüncelerini özgürce açıklarlar değil mi? Neden Türkiye’de yok. Bunun önündeki engelleri kaldıracağız. Size sözüm, namus sözü...” Kılıçdaroğlu, “Basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Açıyor telefonu ‘Alo fatih o cümleyi oradan çıkar’ diyor. Fatih ’Hemen’diyor. Almanya’da bunu bir politikacı yapabilir mi? Yaparsa o koltukta oturabilir mi? Yüzsüzlüğün bu kadarına pes” diye konuştu.


Çatı aday formülünde kritik gün Çarşamba
Çatı aday turlarının ardından gözler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yapacağı iade-i ziyarete çevrildi. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, görüşmenin Çarşamba günü yapılmasının planlandığını açıkladı. Büyükataman, “Pazartesi (Yarın) olmasa bile en geç Çarşamba günü görüşme ferçekleşecektir. Bekleyelim, görelim ” dedi. Kulislerde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın adı ilk sırada olmak üzere çatı adayı üç isim önereceği konuşulmaya başlandı. Kılıçdaroğlu’nun, Baykal’ın yanı sıra Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen’in isimlerini de Bahçeli’ye önereceği diğer iki isim olduğu öğrenildi. CHP’li bir milletvekili çatı aday formülünün MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin dillendirmesinin onun önereceği bir isim üzerinde uzlaşılacağı anlamına gelmediğini söyledi. CHP’li milletvekilleri ve teşkilatları ile yapılan görüşmelerde ortak aday konusunda Baykal adının ilk sırada yer aldığını anlatan isminin açıklanmasını istemeyen CHP’li milletvekili, “Türkiye’nin içinden geçtiği durum kritik. MHP çatı aday önerisi ile ön plana çıkmış olsa bile öneri doğru bir formül olarak algılandı. Yapılan tarife bakıldığında bu isim Deniz Baykal olarak öne çıkıyor. Kılıçdaroğlu’nun da Baykal ismini ihmal etmediği biliniyor” dedi. 

İhtiyatlı olunmalı
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ise görüşme öncesinde isim ortaya atılmasının ortak aday arayışlarını sıkıntıya sokabileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu-Bahçeli görüşmesinde yapılan turlarla ilgili görüş alışverişinde bulunulmasının beklendiğini ifade eden Büyükataman, “CHP’nin iade-i ziyaret talebi olmuştu. Bu çerçevede karşılıklı son durum değerlendirilmesi uygundur. İsim konusu masada konuşulur. Böyle adı konulmuş, karar verilmiş ifadeler uygun olmaz. Müşterek aday arayışının içeriği açısından dikkat edilmeli. Şu aşamada kulislerde konuşulan isimleri farklı beklentileri dikkate alarak ihtiyatlı olmak gerekir” dedi. Ataman, daha önce yaptığı açıklamada “Türk Milleti artık kaynaşma ve kucaklaşma aramaktadır. Milli irade, Başbakan’a ve yabancılardan merhamet uman zavallılara gereken cevabı verecektir” demişti.