Türkiye’nin 3 tarafı Kürdistan

Türkiye’nin 3 tarafı Kürdistan
Türkiye’nin 3 tarafı Kürdistan

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Danimarka’da PKK doğrultusunda yayın yaptıkları gerekçesiyle lisansları iptal edilen

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Danimarka’da PKK doğrultusunda yayın yaptıkları gerekçesiyle lisansları iptal edilen ve bu hafta ekranı kararması beklenen Nuçe (Haber) TV’nin konuğu oldu. Kaplan, Suriye’deki olaylar, çözüm süreci ve yeni anayasa konularında açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta Kürt yönetim oluşunca daha önce “kırmızı çizgilerimiz var” diyerek yıllarca düşmanlık yaptığını ileri süren Kaplan, “Oysa şimdi konsolosluk açıldı, uçak seferleri düzenlendi, 880 şirket iş yapıyor, petrol ve doğalgaz anlaşmaları imzalandı” dedi. Türkiye’nin Suriye’de Kürtler’e karşı savaşan El Nusra’ya destek olmasının yanlış olduğunu, Suriye’deki Kürtler’in bütünlük içerisinde Türkiye ile birlikte yaşayarak, diyalog kurmak istediğini, tel örgünün iki tarafında birbirleri ile akraba halkın yaşadığını anlatan Kaplan, şöyle konuştu:

 

40 milyon Kürt var

 

“Suriye’nin bütünlüğü içinde Kürtler’in hakları tanınarak sorunun çözülmesini istiyoruz. Kürt halkının hakları olunca bir refleks düşmanlık oluşuyor. Bu yaklaşım tarzı Cumhuriyet’in kuruluş felsefesi değildir. Cumhuriyet’in kuruluşunda en başta Kürt halkının haklarının tanınması vardı. Ardından inkar, imha asimilasyon, isyanlar ve bugüne geldik. Geçen 100 yıldan dersler çıkarmak zorundayız. Sayısal nüfusu 40 milyonu bulan Kürt halkı anahtar konumundadır. Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçiminde, anayasa hazırlanmasında, demokrasi ve barışçıl çözümde anahtar rolündeyiz. Türkiye’de her kesim hep beraber kazanacağız. Çözüm süreci, çözüm projemizin bir parçasıdır. Türkiye ile Suriye arasında 3 sınır kapısını şu anda El Kaide kontrol ediyor. Suriye’de 600 bin Kürt kimliksiz. Bu süreci sabırla örmeye, sonuna kadar götürmeye çalışacağız. Hep birlikte kazanılacağına inanıyoruz. Son sözüm hükümete: Refleks ve korkulardan arınsınlar. Türkiye’nin 3 tarafı deniz; Karadeniz, Ege, Akdeniz. 3 tarafı da Kürdistan’dır. Bu Orta Doğu’nun bir gerçeğidir. Afrin’den Serakani’ye, Kamışlı’dan Derik’e, Daho’dan Duhok’a, Duhok’tan Zagros’a böyle. Bin yıl birlikte yaşadık, binlerce yıl daha ama eşit ve özgür bir şekilde yaşama imkanı vardır. Kimse düşman, korku güzeyle bakmasın. Bir bayrak görünce de uykuları kaçmasın.”