Yüksekova'da koyun kırpma mesaisi

Yüksekova'da koyun kırpma mesaisi
Hakkari’de havaların ısınmasıyla yaylalara çıkan besiciler, Cilo Dağı eteklerinde hayvanlarının yünlerini kırpıp yazlık bakımlarını yapmaya başladı. Orşe yaylasında yapılan koyun kırpma işlemlerine vatandaşlar da ilgi gösterirken besiciler, koyunlardan elde ettikleri yünü satarak gelir elde ediyor.

DHA''da yer alan habere göre, Hakkari Yüksekova’da, kışın ağıllarda beslenen hayvan sürüleri, karların erimesiyle zengin bitki örtüsüne sahip yüksek rakımlı yaylalara çıkarılıyor ve bakımları yapılıyor.

YÜN KIRPMA İŞLEMLERİ BAŞLADI

Uzun geçen kış mevsiminin ardından hayvanlarını yaylalarda otlatarak yemden tasarruf eden besiciler, şimdi de koyunların rahatlaması, et ve süt veriminin artması için yünlerini kırpma işlemlerine başladı. Yüksekova’ya 17 kilomertere uzaklıktaki Cilo Dağı eteklerinde bulunan Kadı köyü sakinleri her yıl olduğu gibi bu yılda koyun kırpma işlemlerine başladı. Orşe yaylasında yapılan koyun kırpma işlemlerine vatandaşlar da ilgi gösterdi.

"YATAK, YORGAN VE YASTIK YAPIYORUZ"

Hayvanların sıcak havada rahatlaması için kırpma işlemi yaptıklarını belirten Gökhan Kaplan, "Her yıl haziran ayında köylüler olarak bir araya geliyoruz ve koyunlarımızı şenlik havasında kırpıyoruz. Her sene imece usulü ile Orşe yaylasında toplanıyoruz. Kendi aralarımızda ilk önce yemek için koyun ve keçi kesiyoruz. Bir şenlik havasında koyun kırpma mesaimiz başlıyor. Bizde hayvancılık giderek azalmaya başlıyor. Amacımız hayvancılığı attırmak yükseğe taşıyıp ülkemize katkımız olsun istiyoruz. Bu konuda devletimizin de desteklerini bekliyoruz. Kırptığımız koyunların yünleriyle evlerimizde yatak, yorgan, yastık yapıyoruz" dedi.

 

İlgili Haberler