Zekeriya Alp'ten hakem itirafı! Yeniçağ'a özel açıklama

Zekeriya Alp'ten hakem itirafı! Yeniçağ'a özel açıklama
Türkiye'de hakemlerin her kesimden büyük bir baskı altında maça çıktığını kaydeden Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, "Bu da onları yanlış kararlar vermeye zorluyor. Avrupa'da başka, Türkiye'de başka maç yönetmelerinin nedeni işte bu baskı" diye konuştu.

RUŞEN GÜVEN / YENİÇAĞ - ÖZEL HABER

Korona virüs salgını nedeniyle tüm dünya futbolunda süren belirsizlik Türkiye'de de doruğa çıktı. Ülkemiz yaşanan bu süreçle ilgili gelişmeleri geçtiğimiz hafta futbolun bir numaralı muhatabı olan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir'e sormuş, alınan tedbirler ve gelecekle ilgili görüşlerini sizlere aktarmıştık. Bu kez, son yıllarda hedef tahtası olan hakemlerimizle ilgili merak edilenleri Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) en tepesindeki isim Başkan Zekeriya Alp'e sorduk. Alemdar Kulübü'nde başladığı aktif futbol yaşamını Beşiktaş'ta sonlandıran, ülkemizin önemli sol bekleri arasına adını yazdıran Alp, telefonla gerçekleştirdiğimiz görüşmede sorularımıza içtenlikle yanıt verdi. MHK Başkanı'na ilk sualimiz güncel konulardan "Eğer ligler başlarsa ve Federasyon haftada çift maç sistemine geçerse hakemler bunun üstesinden gelebilecekler mi? Lige verilen arada nasıl hazırlanacakları konusunda ortak bir çalışma programı mı veriliyor. Yoksa her hakem kendi bildiği gibi mi çalışıyor? şeklinde oldu.

Başkan Alp, "Sözlerime tüm vatandaşlarımızdan 'Evde kal' çağrısına uymalarını, vefat edenlere rahmet, yakınlarına sabır ve hastalarımıza acil şifalar dileyerek başlamak istiyorum. Koronavirüs salgını nedeniyle liglerimiz 19 Mart'ta ertelendi. MHK olarak gelişmeleri yakından takip ederken hazırlıklarımızı da maçlar yarın başlayacakmış gibi sürdürüyoruz" yanıtını verdi. Alp, şöyle devam etti: Bilindiği gibi erteleme öncesi 3'ü kupa 4'ü lig olmak üzere genelde haftanın 7 gününde maç oynanıyordu. Bu nedenle hakemlerimizin kondisyonu iyi durumdayken liglere ara verildi. Bazen zorlandık ama yoğunluğun üstesinden geldik. Zaman zaman kısıtlı kadromuza ceza alan hakemlerimiz de ekleniyordu. Buna rağmen zorlu trafikten dinç bir şekilde çıktılar. Zaten hakemlerimizin sahadaki fiziksel performansı koştukları mesafeleriyle belirleniyor. 12-13 kilometre koştuklarını biliyoruz. Eğer ligler başlar ve kalan 8 haftayı da 4 haftada tamamlamak zorunda olursak zorluk yaşamayız ve üstesinden geliriz. Hakemlerin hazır dönmeleri adına yönetim olarak onları formda tutmak için acil kararlar aldık.

DONANIMLI FUTBOL TAKIMI GİBİLER

Kovid-19 nedeniyle lige ara verilmesinin özellikle yaşları yüksek hakemlerin çabuk formdan düşeceği şeklindeki iddialar üzerine, Başkan Zekeriya Alp'in, hakemlerimiz, futbolcular kadar genç olmadığı için toparlanmaları daha zor olacak. Nasıl önlemler alıyorsunuz? şeklindeki sorumuza cevabı "Hakemlerimize formdan düşmemeleri için koronavirüs başladığından itibaren her türlü psikolojik desteğin yanı sıra A'dan Z'ye nasıl besleneceklerini, ev içinde ve dışında nasıl çalışmalar yapacaklarıyla ilgili görüntülü programlar yolladık. Asla kendi bildikleri gibi çalışmıyorlar. Tamamen kontrolümüz altında. Ayrıca sağlık kuralları çerçevesinde ve aradaki sosyal mesafe korunmak şartıyla, dışarıda belirlediğimiz yeşil alanlarda da ikili ve üçlü eğitim yaparak hazırlanıyorlar. Sık sık kendilerini arayıp bilgi alış verişinde bulunuyoruz. Donanımlı, ciddi bir futbol takımı gibi verdiğimiz program dahilinde hazırlanıyorlar. Programları Dr. Çağatay Şahan yönetiminde yıllardır futbol antrenörlüğü yapan akademik kökenli Dr. Bülent Kayıtken, Hazar Çetinkalp, Kubilay Şendurur ve Coşkun Peker'den oluşan 5 kişilik eğitim ekibi hazırlıyor ve denetliyor. Bu kadro kendilerini çok iyi hazırladı ve Türkiye Avrupa standartlarının üzerinde bir sisteme ulaşmak üzere" oldu.

TÜRKİYE'DE ETKİ ALTINDA KALIYORLAR

FIFA kokartlı hakemlerimizin uluslararası arenalarda ve Türkiye'de yönettiği maçlarda değişik performanslar sergilediği yönünde sürekli tepkiler gündemden inmiyordu. Bu doğrultuda Başkan Zekeriya Alp'e, "Başta Cüneyt Çakır olmak üzere bazı hakemlerimizin Avrupa'da farklı, Türkiye'de farklı bir yönetim gösterdiği ileri sürülüyor. Buna katılıyor musunuz?" şeklindeki sorumuza ise "Evet katılıyorum. Bunlar zaten alışkanlık haline geldi. Sadece Cüneyt Çakır değil. Uluslararası organizasyonlarda 7 FIFA ve 10 yardımcının yanı sıra bayan hakemlerimiz de görev yapıyor. Tüm hakemlerimiz yurt dışında başarılı maçlar yönetiyorlar. Gözlemci ve otoritelerden aldıkları notlar bize geliyor. Hepsi genelde başarılı notlar alıyorlar. Bunları görmek bizi mutlu ediyor. Ancak aynı başarıyı içeride göstermekte zorlanıyorlar. Bunun farkındayız. Ancak geçerli nedenleri var. Dışarıda özellikle futbolcular saha içerisinde önemli kararlarda bile hakeme yardımcı oluyorlar. Türkiye'de ise tam tersi yaşanıyor. Hakemin verdiği herhangi bir karar sonrasında devamlı itiraz eden genelde futbolcular hakemin etrafını sarıyor ve onları baskıyla farklı kararlar almaya yönlendiriyorlar. Halbuki yurt dışında genelde futbolcular tavır koymuyorlar ve verilen kararlara uyuyorlar. Zaten bu futbolun doğal yanı. Bu etkenler hakemlerimizi etkiliyor. İki ayrı kulvarda değişik performans sergilemelerinin en önemli farkı budur" diyerek içtenlikle yanıtladı. 

YENİLEN FATURAYI HAKEME KESİYOR

Futbolun üst kurullarının aldığı tüm kararları yakından takip ettiklerini ve sürekli yenilendiklerini vurgulayan Alp, şunları söyledi: Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun (IFAB) kararlarını zorlanmadan ve zamanında uyguluyoruz. Bu konuda dünyadan geri kalmıyoruz. Buna rağmen kaybeden takımların yöneticileri faturaları hep hakeme kesiyor. Herkes şunu bilmeli ki; hakemler hata yapabilir ve yapıyorlar da. Bu tüm dünyada var ve bizden daha çok büyük hatalar yapıyorlar. Önemli olan bunun art niyetli olarak yapılmaması. Yönetici, futbolcu o anlamda hareket eden herkes aynıdır. Asla bunlara taviz verilmiyor.

KADROMUZ GENÇLEŞİYOR

Kısıtlı olan kadromuz yaşlanıyor. 43-44 yaş üzerindeki 7 hakemimiz artık sona yaklaştı. Bu nedenle bu sezon gençlere görev verdik. Genelde güzel maç yönetip başarılı oldular. Bu tablo bizim için gelecek yıllara iyi bir işaret. Gençlerin sayısını çoğaltıyoruz. Büyük takımların maçlarında görev verdiğimiz 28 yaşındaki Zorbay Küçük iyi maçlar çıkardı. Ali Şansalan. Arda Kardeşler. Abdülkadir Bitigin, Alper Ulusoy, Atilla Karaoğlan, Halil Umut Meler, Ümit Öztürk'ü kazandık son derece başarılı oldular. Kısa zamanda hakem yetişmiyor. Bir hakeme bir anda Süper Lig'de görev veremiyoruz. Zamana ihtiyacımız var. Yeni sezon için yavaş yavaş görev verip yenilerini hazırlıyoruz.