Suriyeliler işimizi de kaptı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayında işsizlik oranının yüzde 13.3'e çıktığını açıkladı. Demek ki açıklanan işsizlik oranı geçen sene 2016 Ocak ayına göre, 2 puan (yüzde 17.70 oranında) arttı.

Daha önemlisi, gençler arasında işsizlik oranı daha da fazla 5.3 puan (yüzde 25.64 oranında) artarak yüzde 24.5'a yükseldi.

Öte yandan, 3 milyon 985 bin işsiz yanında ayrıca ''iş aramayıp çalışmaya hazır olan'' sayısının da 2 milyon 508 bin olduğu açıklandı. Bunları da katarsak fiili olarak işsiz sayısı 6 milyon 493 bin kişidir. Fiili işsizlik oranı da yüzde 19.6'dır. (Aşağıdaki tablo.)

**********************************

İşsiz Sayısı ve Oranı

--------------------------------------------------------------

           TUİK                             2017  Ocak

---------------------------------       -----------------------

İşsiz Sayısı (Bin)                             3.985

İş Gücü                                            30.658

İşsizlik Oranı (Yüzde)                     13.3

Tarım Dışı İşsizlik (Yüzde)            15.3 

Gençlerde İşsizlik (Yüzde)       24.5

 

Fiili İşsizlik

----------------------

Fiili İşsiz Sayısı (Bin)                       6.493

Fiili İş Gücü (Bin)                             33.160

Fiili İşsizlik Oranı (Yüzde)              19.6

******************************

İşsizlik neden bu kadar hızlı artıyor? Nereye gider?

İşsizliğin temel nedeni ekonomide güven ortamının azalması ve kırılganlığın artmasıdır. Bu sonucu, siyasi iktidarın uygulamakta olduğu siyasi, sosyal ve ekonomik politikalar ile dış politika doğurmuştur.

1) 3-4 milyon Suriyeli, işimizi elimizden aldı. Bunlar düşük ücretle ve sigortasız olarak kaçak çalışıyor. İşverene işçi maliyeti yarıdan daha aza geliyor. İnşaatlarda, badana-boya işlerinde, demircilerde, mermercilerde bu gerçeği açıkça görmek mümkündür.

İnsani değerler işimizi başkasına verip, işsiz kalmamız demek değildir.

Türk Resim Sanat Tarihi'nin çok önemli bir peyzaj ressamı olan Hoca Ali Rıza (Ali Rıza Erhan) diyor ki; 

Kendi muhtaç himmete bir dede,

Nerde kaldı ki gayrıya himmet ede. 

Suriyeli sorunu işsizlik oranının kısa dönemde artmasına neden olan yanlış politikaların başında geliyor.

2) İnşaat sektörü, faaliyette olduğu zaman istihdam yaratan, ekonomiyi canlandıran bir sektördür. Ancak özellikle konut alanında Türkiye doyma noktasına gelmiştir. Bu sektörde artık istihdamda düşme olacaktır.  

Türkiye'den konut alan yabancıların da siyasi nedenlerle talebi düştü.  Yabancıya konut satışı, yıllık bazda 2017 Ocak-Mart itibariyle 750 milyon dolar geriledi. İçeride fert başına gelir artışının düşük olması ve ekonomik istikrar sorunları teşviklere rağmen stokların erimesini sağlayamadı. Sonuçta inşaat sektöründe Ocak ayında, Aralık ayına göre yani bir ayda çalışan sayısında 105 bin azalma oldu.

3) Yerli ve yabancı fiziki yatırımların durması da işsizliği artırdı. Bugünkü siyasi ortam ve ekonomideki kırılganlık ile, hukuk sisteminde ortaya çıkan sorunlar, yatırımları istatistiklerle ispat etmeye gerek kalmayacak kadar olumsuz etkiledi. Yatırımların durması, işsizliği artırdı.

Devletin 700 bin kişiye iş vermesiyle, 6.5 milyon insanın işsizlik sorunu ve 3-4 milyon Suriyelinin istihdama olumsuz etkisi çözülmez.

Çözüm için, istihdam üzerindeki yüklerin düşürülmesi, yatırımların canlanması için ortam yaratılması, devletin doğrudan değil de iş yaratarak istihdama katkıda bulunması gerekir.

Yazarın Diğer Yazıları