Zengin daha zengin fakir daha fakir oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları 2016'yı yayınladı. Araştırmanın verileri ''Türkiye'de gelir dağılımı bozuluyor, orta sınıf tuzağı devam ediyor, işçi ve memur fakirleşiyor'' şeklinde özetlenebilir.

1- 2015 yılında nüfusun en zengin yüzde 20'sinin geliri, yine nüfusun en fakir  yüzde 20'sinin gelirinin 7.6 katı iken, 2016 yılında 7.7 katına yükseldi. Başka bir ifade ile toplumda gelir dağılımı bozuluyor.

Yani fakirler daha çok fakirleşiyor ve zenginler daha çok zenginleşiyor.

2- İşçi ve memurun geliri giderek düşüyor ve bunlar fakirleşiyor. Ücret ve maaşların en düşük yüzde 20'lik gelir grubundaki payı 2015 yılında yüzde 37.7 iken, 2016 yılında çok hızlı 2.4 yüzde puan aratarak yüzde 39.7'ye yükseldi. (Aşağıdaki tablo.) Yani memurlar hızla fakirleşiyor.

Bunun nedeni, işçi ve memura büyümeden refah payı verilmiyor olmasıdır. Bunda işçi ve memurun günahı da var.... Çünkü siyasi misyon için kurulmuş ve  ideolojik hedefleri olan bazı sendikalara üye oluyorlar.

Kendi haklarını istemek için pasif kalıyorlar.

****************************************************

Çalışanların Maaş ve Ücret Olarak Gelirden

Aldıkları Pay

---------------------------------------------------------------------------------------

                                                                          Yüzde Puan

                                           2015         2016         Değişme

                                         -----------    ----------     --------------------

En Fakir Yüzde  20       37.3          39.7                2.4

En Zengin Yüzde 20     52.4          51.4              - 1.0

******************************************************

3- En zengin yüzde 20 gelir grubu içinde, iş çevreleri (müteşebbis) gelirinin payı arttı. Bunların en zengin yüzde 20 içindeki payları 2015 yılında yüzde 21.8 iken, 2016 yılında yüzde 23.7'ye yükseldi                          

4- Nüfus içinde ev sahibi olanlar da azalıyor. Ev sahibi olanların nüfus içindeki oranı 2015'te yüzde 60.4 iken 2016'da yüzde 59.7'ye geriledi. Buna karşılık doğal olarak kiracıların oranı da aynı yıllarda, yüzde 23.3'ten yüzde 24.4'e yükseldi .

5- Nüfusun yüzde 65.4'ü, yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını parası olmadığı için değiştirmiyor. Yine nüfusun yüzde 17.4'ü konut masraflarını karşılamakta çok zorlandığını ifade ediyor.

6- Bir yandan zenginlerin artması, bir yandan fakirlerin artması, orta sınıfın  azalması anlamına geliyor. Bu veriler aynı zamanda Türkiye'nin orta sınıf tuzağına düşmüş olduğunu da gösteriyor.

Fakirlerin artmasının, Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşmesinin temel nedeni, popülist politikalardır. Bütçeden siyasi iktidar çeşitli vesilelerle para dağıtıyor. Bu parayı alanlar, çalışma ihtiyacı duymuyor. Tembelleşiyor. Yaratıcı yeteneklerini kaybediyorlar. Biat kültürü oluşuyor.

Eğer siyasi iktidar bütçeden dağıttığı bu paraları, istihdam yaratmak, yeni yatırımlar yapmak için kullansaydı, yani para yerine iş dağıtsaydı, hem Millî Gelir artışı olacaktı, hem de çalışanların bugün evde oturarak aldıkları gelire göre gelirleri artacaktı.

Günübirlik popülist politikalar ülkenin gelişmesini de önlüyor. Yani toplum için bir tuzaktır.

Yetmedi, dış borçla büyüdük. Bu borçları geri ödeme sırasında da fakirleşeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları