Altılı masa seçim günü yapılacakları açıkladı. Sedat Peker “Bu seçim kaybedilirse bir daha gerçek seçim olmayacak” demişti

Altılı masa seçim günü yapılacakları açıkladı. Sedat Peker “Bu seçim kaybedilirse bir daha gerçek seçim olmayacak” demişti
Altılı masayı oluşturan partilerin genel başkan yardımcılarının oluşturduğu Seçim Güvenliği Komisyonu 2023 seçimleri öncesinde yol haritası açıklandı. Sedat Peker “Bu seçim kaybedilirse bir daha gerçek seçim olmayacak” demişti, komisyon seçim günü yapılacakları tek tek anlattı.

Altılı masanın ‘seçim güvenliği komisyonu’, 2023 seçimleri öncesinde yol haritasını açıkladı. Çalışmalar 4 ana başlık 24 alt maddede toplandı.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi temsilcilerinin yer aldığı ‘seçim güvenliği komisyonu’, son bir ayda yaptığı 6 toplantının ardından 2023 seçimleri öncesinde yol haritasını netleştirdi.

ÇALIŞMALAR 4 ANA BAŞLIK VE 24 ALT BAŞLIKTA TOPLANDI

Oğuz Kaan Salıcı (CHP), İdris Şahin (DEVA Partisi), İlay Aksoy (Demokrat Parti), Ayhan Sefer Üstün (Gelecek Partisi), Şenol Sunat (İYİ Parti) ve Hasan Bitmez’in (Saadet Partisi) bulunduğu komisyonda çalışmalar, 4 ana başlık ile 24 alt maddede toplandı. Buna göre 4 ana başlık; seçim öncesi yapılacak çalışmalar, seçim takvimi boyunca yapılacak çalışmalar, seçim günü yapılacak çalışmalar ve seçim sonrası yapılacak çalışmalar olarak belirlendi.

‘SEÇMEN KÜTÜKLERİ OLUŞTURULACAK, YURT DIŞI SEÇMENLER BELİRLENECEK''

Seçim öncesi yürütülecek çalışmalar; seçmen kütüklerinin oluşumu ve paylaşımı, sandık başı işlemlerini takip edecek kadroların tespiti, il ve ilçe seçim kurulları, partilerin seçim altyapısı, ortak çalışma ve bilgi paylaşımı, bütün kurul üyeleri, temsilci ve müşahitlerin eğitimi, YSK temsilcileri, avukat/hukukçuların belirlenmesi, yurtdışı seçmenlerine yönelik çalışmalar, sivil toplum ve gönüllülerle işbirliği ve seçim mevzuatı konularında 10 başlıktan oluşuyor.

SANDIK GÜVENLİĞİ VE PROPAGANDA

Seçim takvimi boyunca yapılacak çalışmalar ise daha çok sandık güvenliği ve propaganda faaliyetleri kapsıyor. Buna göre bu süreçte sandık kurulu başkanı ve memur üye belirleme sürecinin takibi, partiler arası program koordinasyonu, propaganda, il/ ilçe seçim güvenliği toplantıları yapılacak.

SEÇİM ÖNCESİ ALINACAK ÖNLEMLER

– Her parti seçim kütüklerini YSK’dan alarak bunlar üzerinde çalışma yürütecek. ‘Anormal sayıda seçmen kaydı, vefat ettiği halde kütüğe yazılanlar’ gibi başlıklar değerlendirilecek.

– Sandık başı işlemlerini takip edecek kadrolar belirlenecek. Yaklaşık 200 bin civarında kurulacak sandık için görevlisi belirlenecek. Bu görevliler eğitimden geçirilecek.

– Partiler ortak seçim alt yapısı sayesi oluşturacak. Bu konuda partiler iş birliği yapacak

SEÇİM TAKVİMİ BOYUNCA YAPILACAKLAR

– Sandık kurulu başkanı ve memur üye belirleme süreci takip edilecek

– Her siyasi parti seçim sürecinde düzenleyeceği, miting, toplantı benzeri faaliyetler konusunda diğer partileri bilgilendirecek.

– Altılı masayı oluşturan partiler propaganda faaliyetlerinin sağlıklı, eşit ve adil şekilde yürütülmesi için iş birliği yapacak.

SEÇİM GÜNÜ YAPILACAKLAR

– Seçim günü bütün sandık kurullarının mevzuata uygun şekilde oluşumu takip edilecek.

– Sandık başından gerçekleşecek, usulsüz işlemleri, mükerrer oy kullanımı, kamu gücü kullanarak yapılan manipülasyonlar ile yerel ve yöresel müdahaleler konusunda şikayet ve itiraz yolarını kullanılacak.

– Seçmenin oy vermesi teşvik edilerek ve kolaylaştırılacak

SEÇİM SONRASINDA YAPILACAKLAR

– Seçim sürecinde yapılan itirazlar takip edilecek.

– Islak İmzalı sandık sonuç tutanağının alınması ve yetkili birimlere iletilmesi sağlanacak.

– Oy torbasının ilçe seçim kuruluna ulaşması takip edilecek.

– YSK tarafından resmi sonuçların ilanına kadar her türlü itiraz mekanizması takip edilecek.

İlgili Haberler