Türk lirasını iki katına çıkarma yöntemi! Madeni paraların yeni değeri belli oldu

Türk lirasını iki katına çıkarma yöntemi! Madeni paraların yeni değeri belli oldu
Türk lirasının döviz karşısında hızla değer kaybetmesini madeni paraları da olumsuz yönde etkiledi.

ÜMİT KARADAĞ - YENİÇAĞ

Bozuk paraların ham maddesi pirincin(sarı) değeri, paraların kendisinden daha değerli olmasıyla ilginç bir durum ortaya çıktı.

Hurdacılar da bu olayı fırsata çevirdi. 5, 10, 25 kuruş gibi madeni paralar hurdacılara satılıyor. Hurdacılar da bu paraların kilosunu 70 liraya alıp, eritilmesi için bir başkasına satıyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz İYİ Parti İstanbul İl Kurucusu ve İş İnsanı Ahmet Erdemli Yeniçağ’a dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklamalardan öne çıkan satırlar:

KİLOSU 70 LİRA

"Şimdi iki konu var. Birincisi dövizin yükselmesiyle beraber madeni paralarımızın maden maliyetinin kendisinden büyümesi nedeniyle hurdacılara satılması… Bu daha önce de vardı, bundan birkaç ay önce de haber olmuştu.

Önceden 5 kuruşları satıyorlardı. Şimdi 10 kuruş, 25 kuruş ve 50 kuruşlar da hurdacılara satılmaya başlanacak.

Pirinç madeni buna “Sarı” diyorlar sanayide, bunun kilosunu hurdacılar 70 liradan alıyor. Hurdacılar bunu el altından eritiyor.

Devletin parasını alıp, eritiyorlar. Bu yasal değil.

MERKEZ BANKASI’NDAN 1 MİLYONLUK 10 KURUŞ ALIR 2 MİLYON YAPARIM

Yazık yani, bu işi yapacaksa da devletimiz yapsın. Devletin parasını da devlet eritsin. Belki de Merkez Bankası’ndan bile alıyor olabilirler, biliyor musunuz? Merkez Bankası’ndan randevu alarak, kağıt para verip bozuk para alabiliyorsunuz, İstanbul Karaköy Merkez Bankası’nda. Bu konuda ne yapıyor acaba Merkez Bankası? 1 milyonluk 10 kuruş istesem şu anda verir mi? Verecekse ben o 1 milyonu 2 milyon yapacağım. Bu büyük bir soru işareti, merak ediyorum. Normalde evet demesi lazım, bu talebe cevap vermesi lazım. Ben bu parayı aldığımda da bana napıyorsun diye de soramaz."



 

İlgili Haberler