1 lira koca sektörü iflasın eşiğine getirdi

1 lira koca sektörü iflasın eşiğine getirdi
Dövizin rekor yükselişinden madeni Türk lirası da nasibini aldı. Madeni paranın ham maddesi pirincin, paranın kendi değerinden fazla olması otomat üreticisi ve işletmecilerini iflasın eşiğine getirdi.

Türk lirası her geçen gün döviz karşısında değer kaybediyor. Madeni paraların değeri, paranın yapıldığı ham maddenin değerinden daha düşük.

Bu durum otomat sektörünü olumsuz etkiledi. Bir otomat ürünleri üreticisi çektiği videoyla yaşanan sorunları anlattı:

MALİYET 90 KURUŞ, SATIŞ 1 LİRA

“Çok acil 2,3, 5 lira gibi madeni paralara ihtiyaç var. Pandemi döneminde boş durmadık, üretim için 4 milyon liralık yatırım yaptık. Otomat satış makinalarının ürünlerini üretiyoruz. 20 kuruşa mal olan oyuncaklar şu an kendi ürettiğimiz halde 90 kuruşa yakın maliyeti ulaştı. Biz bu topu 1 liraya satmak zorunda kalıyoruz. Daha güçlü paramız olmadığından ürettiklerimizi satamıyoruz. İhracat yapmamız lazım, o da bugünden yarına olan bir iş değil. Ayrıca kapsül oyuncakların maliyeti de 1 buçuk liraya çıktığını, daha önce 30 kuruşa mal olduğunu benzeri oyuncakların üretiminin de durduğunu belirtmek istedik. “

"YENİ MADENİ PARALAR LAZIM"

"Otomatik satış makinaları sektörü son 10 yılda ciddi ivme kazanmış ihracata da yönelmiş istihdam sağlayan ciddi bir sektör" diyen İYİ Parti İstanbul İl Kurucusu ve İş İnsanı Ahmet Erdemli, "Otomatlarda sakız oyuncak şeker gibi ürünlerin yanı sıra birçok ürünler satılmaktadır. Ayrıca otomat sektörü telefon şarj otomatları turnike geçişleri, tartılar ,eğlence makinaları gibi birçok alanda hizmet vermektedir. Şimdilerde bu işleri yapan herkes maksimum tahsilatları en büyük madeni para 1 tl olduğundan ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Açılan 2 tl ,3 tl ,5 tl gibi madeni para basılmasını talep ediyorlar. Ve basılan paraların piyasadaki diğer madeni paralardan boyut olarak daha farklı olması gerektiği talepleri var aksi takdirde basılacak 3 tl 1 tl ile ayni boyutta olursa her ikisi ile de çalışma sorunu oluşacak" ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler