İktidarı protesto dalgası

İktidarı protesto dalgası
İktidarı protesto dalgası

Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere “Hırsız var” sloganıyla, rüşvet ve yolsuzluğa karşı sokağa çıkan vatandaşlar, k

Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere “Hırsız var” sloganıyla, rüşvet ve yolsuzluğa karşı sokağa çıkan vatandaşlar, karşısında polisleri buldu...

 

Taksim Meydanı’nda yolsuzluk ve rüşvet protestosu yapan gruplara polis ekipleri tarafından müdahale edildi. “Hırsız var” sloganıyla yolsuzluk ve rüşvete karşı eylem yapan yüzlerce kişi, Cumhuriyet Anıtı önünde hükümet aleyhinde sloganlar atarak, çeşitli pankartlar açtı. Taksim Meydanı ve çevresinde güvenlik önlemi alan polis ekipleri, gruptakileri dağılmaları yönünde uyardı. Polisin uyarılarına rağmen İstiklal Caddesi’ne yönelen ve eylemlerini sürdüren gruptakilere TOMA aracından tazyikli suyla müdahale edildi. Göstericiler ara sokaklara dağılırken, bir grup sloganlar eşliğinde Galatasaray Lisesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Polis ekipleri, grubun eyleme son vererek İstiklal Caddesi’nden ayrılmaması durumunda müdahalede bulunulacağı yönünde anons yaptı. Polis daha sonra TOMA’larla İstiklal Caddesi’ne girdi ve su sıkarak müdahale etti.

 


CHP binasına girdiler

Bunun ardından protestocular İstiklal Caddesi’nde “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk” sloganıyla yürüyüşe başladı. Bu arada, polis CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı binasına girişinde gaz attı. Ardından polis binaya girdi ancak CHP’lilerin tepkisi üzerine geri çıktı. Bu arada, İstiklal Caddesi’nde eylemciler, “İsyan değil özgürlük”  “Hırsız var” sloganları attı. Polisler biber gazıyla müdahale ederken, protestocular ise havai fişekle karşılık verdi. Emek Sineması çevresinde toplananlara plastik mermili ve biber gazlı müdahale oldu. Vatandaşların çevredeki işyerlerine sığındığı belirtildi. Olaylar sırasında yaralananların da olduğu bildirildi. Radikal muhabiri Elif İnce’nin de plastik mermiyle yaralandığı belirtildi. İnce’nin durumunun iyi olduğu kaydedildi.  Olaylar sırasında Anadolu Ajansı muhabirinin de darp edildiği belirtildi. Polisin çok sayıda kişiyi de gözaltına aldığı kaydedildi.

 

“Hükümet istifa” pankartları

Ankara Güvenpark’ta binlerce kişi bir araya geldi. Vatandaşlar, “Hükümet istifa” pankartı açarak, “Hırsız Tayyip”, “Hırsızlar istifa” sloganları atarak AKP İl binasına yürüdü. Hükümeti istifaya davet eden dövizler taşıyan eylemcilerin bazılarının ayakkabı kutusu taşıdıkları dikkat çekti. Eylemciler, çevik kuvvet ekipleri ve TOMA’larla barikat kurularak durduruldu. Burada belli bir süre slogan atan grup adına yapılan açıklamada, “Soygun, hırsızlık ve rüşvet yangını üflemekle sönmez. Hükümet istifa” denildi. Göstericiler il binası önündeki TOMA’ya basın açıklamalarını asarak olaysız dağıldı. Bir başka eylem ise Kuğulu Park’taydı burada toplanan yaklaşık 200 kişilik grup sloganlar atıp hükümeti istifaya davet etti. Başkent’teki bir sonraki eylem durağı yine Güvenpark oldu. Burada da bazı Sivil Toplum Örgütleri toplanarak eylem yaptı. Eylemciler, ellerinde pankartlarla “Hükümet istifa” sloganları attılar. Bu arada, Mithatpaşa Caddesi’ne giden gruba polis müdahalede bulundu. Polisin biber gazlı müdahalede bulunduğu grup polise havai fişek, taş ve şişelerle karşılık verdi.

 

“Daha nereye kadar?” eylemi

Türkiye’nin dört bir yanında da vatandaşlar sokağa çıktı. Ankara’da Güvenpark’ta yapılan eylemin yanı sıra İzmir, Adana, Eskişehir, Kocaeli, Mersin, Edirne’de eylemler yapıldı. Edirne’de “Çal çal nereye kadar, bitti artık buraya kadar”, “AKP mezara, halk iktidara”, Çanakkale’de de “Hükümet istifa” sloganları attı. Bunun ardından polis, eylemcilere müdahalede bulundu. Mersin’de de polis barikatını aşan vatandaşlar Halkbank’a yürüdü. İzmir’de de vatandaşlar Alsancak’ta toplandı. Grup daha sanra “Hükümet İstifa” sloganları atarak Halkbank’a doğru yürüdü.  “Daha nereye kadar?” sloğanı atan potestocular, en işlek cadde olan Talatpaşa Bulvarı’nı trafiğe kapattı. Bunun ardından Konak Meydanı’na doğru sloganlar eşliğinde yürüyen gruba, İzmir Valiliğine girme girişiminde bulunulması üzerine polis müdahale etti. Durumun yatışmasının ardından gruptakiler, Valilik önündeki merdivenlerde oturma eylemi yaptı, basın açıklamasının ardından dağıldı.