1500 yıllık Maya kentinde yeni keşif: Bitki örtüsünün altında gizleniyordu

1500 yıllık Maya kentinde yeni keşif: Bitki örtüsünün altında gizleniyordu
Meksika’da arkeologlar, Yucatan Yarımadası’nda bir demiryolunun inşaat çalışması sırasında sarayı andıran büyük bir bina tespit etti.

Meksika’da arkeologlar, Yucatan Yarımadası’ndaki yaklaşık 1500 yıllık bir Maya şehri olan Kabah’ta, aralarında saray benzeri bir bina da bulunan iki konut kompleksi keşfetti.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden (INAH) yapılan açıklamada, saray benzeri yapının 26 metre uzunluğunda olduğu ve taşların kuş, tüy ve boncuk oymalarıyla süslendiği ifade edildi.

Binanın cephesinde duvarlardan çıkıntı yapan dikdörtgen sütunlarla sekiz ‘pilasterden’ oluşan bir revak bulunuyor.

SEÇKİNLERİN YAŞIDIĞI BİNALAR

Gazete Duvar’dan Tarkan Tufan’ın Live Science’tan çevirdiği habere göre, Ekibin eş başkanlığını sürdüren ve INAH’a bağlı bir arkeolog olan Lourdes Toscano Hernández, Live Science’a verdiği demeçte, saray ve öteki konut kompleksinin üst seviyedeki insanların uyuduğu, yemek yediği ve günlük hayatlarını sürdürdüğü yaşam alanları olduğunu vurguladı. Toscano Hernández, bu binalarda adları bilinmese bile şehri yöneten bir hanedanın üyelerinin yaşamış olması gerektiğini dile getirdi.

Toscano Hernández, bu binaların yönetimsel işler için de kullanılmış olabileceğini söylerken, çevresinde halka açık toplantıların gerçekleştirilmiş olabileceğini ifade etti. Toscano Hernández, saray benzeri yapıda ortaya çıkarılan kuş, tüy ve boncuk oymalarının, bu binalarda yaşayan seçkinler ile Maya tanrıları arasındaki ilişkiyi simgeliyor olabileceğini ve bunun da kendi konumlarını meşrulaştırmaya yardım edecek bir unsur olduğunu sözlerine ekledi.

BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN ALTINDA GİZLENİYORDU

INAH’tan yapılan açıklamada, antik kentin diğer bölgeleriyle birlikte bu konut komplekslerinin kısa süre öncesine kadar bitki örtüsüyle kaplı olduğunun altı çizildi. Binaların kesin olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmiyor ama yapılan açıklamaya göre kent, günümüzde Guatemala ve Belize’yi içine alan bir bölge olan Petén bölgesinden göç eden insanlar tarafından M.S. 250 ilâ 500 yılları arasında kuruldu. Toscano Hernández, kentin ilk yöneticisinin de bu binalarda yaşamış olabileceğini söyledi.

INAH’ın demecinde, arkeologların binaların içinde faydalı bir kullanımı olan boyalı kaplar ve seramiklerle beraber birçok çanak çömlek kalıntısına rastladıkları belirtildi. Kazı alandaki araştırmalar devam ediyor. Mayalar, bu bölgede 250 ile 900 yılları arasında gelişti. 900 yılı civarında pek çok kent yıkılırken, Chichén Itzá gibi yeni kentler inşa edildi. Günümüzde, onların soyundan gelen insanların, yani günümüz Mayalarının sayısı milyonlarla ölçülmektedir ve tüm dünyaya yayılmışlardır.

İlgili Haberler