2 milyon esnaf borcunu yapılandırdı

2 milyon esnaf borcunu yapılandırdı
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bugüne kadar 1 milyon 958 bin 425 esnafımız müracaat etmiş. 11 milyar liralık alacağı yeniden yapılandırmışız " dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, başvuruları halen devam eden bazı alacakların yapılandırılmasına ilişkin kanunun, tarihî fırsatlar sunduğunu belirterek, "Bunlardan biri de matrah artışı. Bütün mükelleflerimizi bu imkândan yararlanmaya davet ediyorum. Matrah yükselten mükelleflere geçmişe dönük vergi incelemesi yok." dedi.

Naci Ağbal, borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili son rakamları açıkladı. Bakan Ağbal, "Bugüne kadar 1 milyon 958 bin 425 esnafımız müracaat etmiş. Bugüne kadar 11 milyar liralık alacağı yeniden yapılandırmışız. Bu gayet güzel" diye konuştu. Kanun ile sunulan avantajların mevcut borçların yapılandırılarak (taksitlendirilerek) ödeme kolaylığı sağlanmasıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Bakan Naci Ağbal, A.A.'ya bilgi verirken, matrah artışının önemine dikkati çekti.

5 yıllık rahatlama

Matrah yükselten mükellefe, artışta bulunulan döneme ilişkin vergi incelemesi olmayacağını belirten Naci Ağbal, "Bu çerçevede 2011 ilâ 2015 yıllarına ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir ve kurumlar stopaj vergisi ile katma değer vergisi matrahını yükselten gerçek kişi ve kurumlar, artışta bulunulan yıl için vergi incelemesine tabî tutulmayacaklar. Kanun, mükellefler için tarihî fırsatlar sunuyor. Mükelleflerimizi matrah artışı imkânından yararlanmaya davet ediyorum." diye konuştu.

Tedirginlik duymayacaklar

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu fırsattan yararlanan mükelleflerin, geçmişe yönelik artık

tedirginlik duymayacağını ve önündeki işlere odaklanabileceğini belirterek, "Bir vatandaşımız, illâ bunu art niyetle yapmış olması şart değil. Geçmişte bir vergisini eksik beyan etmiş veya beyan etmeyi unutmuş, hiç etmemiş, zarar beyan etmiş, eksik ödemiş olabilir. Şimdi sunduğumuz bu matrah artışı fırsatı ile bütün bu sorunlar çözülebilecek." diye konuştu.

Naci Ağbal, söz konusu imkândan incelemesi devam eden mükellefin de yararlanabileceğini kaydetti.

1,4 milyar lira vergi

Başvuruların şu ana kadar iyi gittiğini ancak amaçlarının, böyle bir imkâna ihtiyaç duyan herkesin başvurmasını sağlamak olduğunu dile getiren Naci Ağbal, şu ana kadar yaklaşık 125 bin başvuru alındığını ve matrah artışı hükümlerine göre 1,4 milyar lira vergi hesaplandığını söyledi. "Bu tarihî imkân" için sürenin 31 Ekim'de biteceğine dikkati çeken Naci Ağbal, matrah yükseltecek herkesi, bir an önce müracaatta bulunmaya çağırdı.

150 bin başvuru yapıldı

Maliye Bakanı Ağbal, TESK üyeleri ile sabah bir araya geldiklerini belirterek, toplantıda geleceğe dönük esnafın ekonomik durumunun iyileştirilmesi noktasında istişare yaptıklarını anlattı. Yeniden yapılandırma süresinin 31 Ekim'de sona ereceğini hatırlatan Bakan Ağbal,  matrah artırımı imkanına da esnafın büyük bir ilgi gösterdiğini vurguladı. Ağbal, "Bu çerçevede yaklaşık 150 bin başvuru aldık. Bakanlık olarak önümüzdeki günlerde bu yasanın tanıtımını esnaf odaları ile birlikte yapacağız ve esnafımız geçmişi ile ilgili sorunları çözmüş olacak, geleceğe bakacak. Ekonomide son dönemde yakalamış olduğumuz ivmeye destek verecek." değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi mevzuatının karmaşıklığı sebebi ile herkesçe anlaşılmasının biraz zor olduğunu anlatarak, bu nedenle Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB), rehber ve broşürler hazırladığını bildirdi. GİB'in internet sitesine yer alan bu rehber ve broşürlerle matrah artışından nasıl yararlanılabilineceğinin anlatıldığını kaydeden Naci Ağbal, "Yapılanma kanunu kapsamında matrah artışı başvuruları internetten kabul ediliyor. Elektronik ortamda beyanname veren mükellefler, matrah artışını da elektronik ortamda bildirecek. Zorunluluk kapsamında olmayanlar ise vergi dairelerine de başvurabilecek." ifadelerini kullandı.

"Devletin işi ticaret olamaz"

 Başbakan Binali Yıldırım, buradaki konuşmasında, TESK'in 10 milyonluk vatan evladını temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu belirterek, "Sizler vefakar, cefakar esnaf kuruluşlarının temsilcilerisiniz. İşler zora düştüğünde piyasada yine sizler vardınız. İşleri yoluna koyarken fedakarlık yapmak gerektiğinde yine sizler varsınız. İyi ki varsınız, bu ülkenin bel kemiğisiniz, omurgasısınız." diye konuştu.Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, Türkiye Esnaf ve SanatkarlarıKonfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ve beraberindeki heyeti kabul etti.  Büyüyen Türkiye'nin kimseye zararının olmadığını belirten Yıldırım, "Büyüyen Türkiye'nin sadece 79 milyonuna değil, aynı zamanda etrafımızdaki mazlum, garip, gureba milletlerin halklarına da büyük katkımız var." dedi.

Notu vatandaş belirler

Yıldırım, bundan sonra da esnaf ve sanatkarla sıkı iş birliğinin titizlikle devam edeceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletin işi ticaret olamaz. Devletin işi güvenliktir, adalettir, eğitimdir ve sağlıktır. Bırakalım herkes işini yapsın. Sizin yaptığınız işi devlet yaparsa orada gelişim olmaz. Devlet ticaret yapamaz. Ticarette esas olan para kazanmaktır, ayakta kalmaktır. Devlet ticaret yaparsa vakıf gibi yapar hep kaybeder. Çünkü işin sahibi yok veya işin sahibi çok. Böyle ticaret olur mu? Sizin bir dükkanda herkes işe karışırsa orada iş yürür mü? Yürümez." Başbakan Binali Yıldırım, "Ekonomiye güven eylül ayında ağustosa göre yüzde 21 arttı. Yani her 5 kişiden biri 'ekonominin daha iyiye doğru gittiğini' söylüyor. Vatandaş bunu söylerken değerlendirme kuruluşlarının ne söylediğinin önemi var mı? Bizim notumuzu 3-5 tane değerlendirme kuruluşu belirleyemez, bizim notumuzu esnaf belirler, vatandaş belirler. Biz hesabı vatandaşa vereceğiz, derecelendirme kuruluşlarına değil" dedi.