2015 yılının ardından

İzninizle, bugün 2015 yılının dedikodusunu yapmak istiyoruz. Bu dedikodu tahmin edeceğiniz gibi psikososyetik veya artistik-sportif olmayacaktır. Ama takdir edersiniz ki ölenin ardından da kötü konuşulmaz, biz de bu geleneğe uyarak, 2015'in iyi yönlerini ele alacağız. Geçen hafta Le Monde gazetesi 2015 yılında gerçekleşen iyi olayları sıralamış, biz de oradan alıntı yaparak kısa analizlerle size iletmek istiyoruz. Birincisi, 2015 Aralık ayında 195 ülkenin katılımıyla Paris'te gerçekleştirilen ve anlaşmayla sonuçlanan Çevre ve İklim Anlaşması'dır. Geçen hafta bizim de yazımıza konu olan bu anlaşma gerçekten dünyayı bir felaketten kurtaracak mı göreceğiz. Zira yerküre artık, aldığı hava, toprak ve su kirliliği darbeleriyle insanlığa hizmet etme imkânını kaybetmek üzeredir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde gözle görülen ve sonuçlarının felaket boyutları olan iklim değişikliklerini görüyoruz, tsunami, sel baskınları, hortumlar bunlardan birkaç tanesidir. Bu olumlu anlaşma, insanlar için son şanstır ve insanlar da bunun farkına vardıklarını gösterdiler, bakalım verdikleri sözlere sadık kalacaklar mı hep beraber göreceğiz.

Felaket şimdilik önlendi

 İkinci iyi ve önemli olay, 14 Haziran 2015'te Viyana'da, İran ile 5+1 ülkelerinin (BMGK 5 daimi üyesi ve Almanya) arasında Nükleer anlaşmanın sağlanmasıdır. Bu anlaşma Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere bütün dünya için önemlidir. İran'ın atom bombasına sahip olması demek Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye gibi ülkelerinde atom bombasına sahip olma isteği doğuracağından Orta Doğu bölgesi bir atom bölgesine dönüşecekti, bu anlaşmayla şimdilik bu felaket önlenmiş oldu. Üçüncü iyi olay Suudi kadınlarının hayatlarında ilk defa oy kullanma ve yerel yönetimlerde görev alma şansları, 12 Aralık 2015 seçimleriyle gerçekleşmiş oldu, böylece Müslüman kadınlar artık bütün İslam ülkelerinde bu hakkı elde etmiş oldu. Dördüncü iyi olay, petrol fiyatlarının düşmesidir. Ne kadar iyi olduğunu anlatmamıza gerek yoktur. Ancak petrol fiyatlarının geleceği ABD-Rusya ilişkilerinin seyrine bağlıdır. Rusya-Batı ilişkileri bu şekilde kötü giderse petrol fiyatları düşük devam edecektir. Zira Batı dünyası Rusya'yı petrol fiyatları ve ambargoyla dize getirmeye çalışmaktadır. Çünkü Rusya'nın en büyük geliri petrol ve gazdır. Beşinci iyi olay, 2012 yılında dünyada açlık çeken 902 milyon insan varken 2015 yılında bu rakam 702 milyona inmiştir. Dolayısıyla dünyadaki insani sivil toplum örgütleri, bazı hayırsever devletler ve Birleşmiş Milletler'in açlık konusunda yaptıkları çalışmalar ve yardımlarının iyi bir sonuç verdiğini görmüş olduk. Altıncı iyi olay, 2014 yılında Afrika'da Ebola virüsü (hastalığı) salgını milyonlarca kişinin ölümüne neden olmuş ama 2015 yılında bu salgın dünyaya yayılmadan önlenmiştir.

ABD, Küba'yla barıştı!

Yedinci iyi olay, Soğuk Savaş döneminin sembolik sorunlarından biri olan, ABD-Küba gerginliği sona ermiştir. 1959'da sosyalist devrim ve peşinden Sovyet Blokunda yer almasıyla 1961 yılında ABD-Küba ilişkisi kesilmiş ve bu iki komşu ülke Soğuk Savaş'ın bütün olumsuzluklarını ve sorunlarını yaşamıştır. İki ülke 20 Temmuz 2015 tarihinde büyükelçiliklerini tekrar açarak, 64 yıl sonra yeniden ilişki kurmuş ve aralarındaki soğuk savaşı bitirmişlerdir. Sekizinci iyi olay ise biraz magazin kokusu olsa da dünyanın sayılı etkili ülkelerinden İngiltere'yle ilgilidir. İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in rekor kırarak, 63 yıldan beri kraliçe olduğu ve tahtta en fazla kalan hükümdar olmasına rağmen İngiliz halkı tarafından çok sevildiği ve yapılan kamuoyu araştırmalarında bütün zamanların en iyi kraliçesi kabul edildiği görülmüştür. Bu durum başta İngiliz halkı olmak üzere, İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde de memnuniyet yaratmıştır.

  2015 yılında bu siyasi olayların dışında başarılı ve sevindirici olaylar da olmuştur. Sanatta, teknolojide, kültürde ve bilimde güzel gelişmeler kaydedilmiştir. Örneğin, ülkemiz için gurur vesilesi olan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Tıp Nobel Ödülü'nü alması 2015 yılının önemli ve sevindirici olayıdır.

Yazarın Diğer Yazıları