2017’de açıldı açılışına AKP’li vekiller Vali Belediye Başkanı katıldı

2017’de açıldı açılışına AKP’li vekiller Vali Belediye Başkanı katıldı
Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketi dere yataklarının daraltılması, dere yatağına bina inşa edilmesinin nasıl bir felakete davetiye çıkardığını gözler önüne serdi. Rize’de Fırtına Deresi yatağına yapılan öğretmenevi ise, afetlerin felakete dönüşmesinde yetkililerin sorumluluğunu da gözler önüne seriyor.

Ahmet ÜST/ Yeniçağ-Trabzon

Batı Karadeniz’i vuran ve özellikle Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde büyük yıkıma neden olan selin felakete dönüşmesinde dere yatağının ahenginin bozulması ana etkenlerden biri olarak çıktı.

Ezine Çayı''nın daraltılması, dere yatağına bina inşa edilmesi, köprülerin tomruklarla tıkanması Bozkurt''taki sel felaketinin nedenleri arasında bulunuyor. Bölgede sel felaketinin yarattığı tahribat sıcaklığını hâlâ korurken, Ezine Çayı kıyısı tam anlamıyla yıkılmış durumda.

Yaşanan bu tablo, afetlerin felakete dönüşmesinde doğanın fabrika ayarları ile oynamanın nasıl etkili olduğunu gösterdi. Rize Çamlıheşin’de Fırtına deresi üzerine yapılan öğretmenevi ise bu anlamda tam bir örnek teşkil ediyor.

İş adamı İdris Yamantürk tarafından yaptırılan Çamlıhemşin Öğretmenevi, 2017’de görkemli bir törenle açılmıştı. Açılışına, dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanı sıra Rize Valisi Erdoğan Bektaş, işadamı İdris Yamantürk ve ailesi, AKP İstanbul Milletvekili Hayatı Yazıcı, AKP Rize Milletvekili Hasan Karal ve Çamlıhemşin Belediye Başkanı da katılmıştı.

Öğretmenevi, Karadeniz’in en büyük akarsu havzalarından biri olan 57 km uzunluğundaki Fırtına deresi yatağı üzerinde buluyor.

İlgili Haberler