25 kilometre sahili olan Çiğli denize hasret

25 kilometre sahili olan Çiğli denize hasret
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "Devlet kurumları ve özel şirketlerin kontrolünde olan sahilimizi belediyemiz işletemediği için vatandaşlar denize giremiyor. Bu sahil boyu vatandaşların ayağı toprağa değmiyor. Deniz kabuğundan sahillerimiz var ancak kimse kullanamıyor" dedi.

Hatice TÜRKYILMAZ - YENİÇAĞ

ÇİĞLİ Belediye Başkanı Utku Gümrükçü Yeniçağ''ı ziyaret etti. Gazetemizin yönetici ve yazarları ile bir araya gelen Gümrükçü, projeleri ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gümrükçü, Çiğli''nin 25 kilometre uzunluğunda doğal bir sahile sahip olmasına rağmen, bunu kullanamadıklarını söyledi.

Gümrükçü, sahil şeridini kulanamadıklarının sebebini anlatırken şunlara değindi:

"Bu sahil şeridimizde Orman Bakanlığı kontrolünde Kuş Cenneti var. Ege Üniversitesi''nde Dalyan var, Tuzla özel bir şirkette, gerisinin tamamı hazine arazisi. Bu nedenle belediyemiz işletemediği için Çiğli''de yaşayan vatandaşlar da denize giremiyor. Sadece uzaktan seyrediyor. Sahil boyu halkın ayağı toprağa değmiyor. Deniz kabuğundan sahillerimiz var ancak kimse kullanamıyor. Sadece Ege Üniversitesiyle bir çalışmamız var. Ege Üniversitesi kooperatife veriyor, kooperatif bakımını yapıyor. Ege Üniversitesi de eğitim amaçlı faydalanıyor."

ÇİĞLİ HUZURUN MERKEZİ OLACAK

Çiğli''yi insanları mutlu, huzurlu bir ilçe haline getirmek için hummalı bir çalışma yürüttüklerini belirten, Gümrükçü, İzmir''in peş peşe depremlerle sarsıldığını, bunun için de bina ve alt yapı konusuna ayrı bir önem verdiklerini belirtti.

Gümrükçü, şunları söyledi:

"Geçmişte İzmir''in yapılaşmasında farklılıklar vardı. Belediyeler, projeleri odalar onayladıktan sonra alırdı. Yani inşaat mühendisi önce projesini İnşaat Mühendisleri Odası''na götürür, kontrol edildikten sonra belediyeye gelir ve belediye bir daha bakardı. Şimdi durum değişti. Ben de inşaat mühendisiyim konunun öneminin de farkındayım. Geçmişte çok yoğun denetimler yapılıyordu, sayfa sayfa inceleniyordu; Şimdi belli başlı bazı kriterler özellikle deprem sonrasında konulması gereken ya da üzerinde durulması gereken kriterler üzerinde inceleme yapacaklar. 1998 Afet yönetmeliği öncesi yapılmış yapılarda zemin etüdü zorunluluğu yoktu, yapı denetimi zorunluluğu yoktu. Çiğli''de 1998 öncesi yapılan binaların yüzde 70-75''i herhangi bir depremden etkilenme durumunda, zayıf yapılar. 30 Ekim İzmir depreminden sonra, bu konuda çok ders çıkardık. Biz Çiğli''de bina taraması stokunu başlattık. İmar arşivimizi dijitalleştiriyoruz. Binaların mevcuduyla yapı stokundaki incelemeden kaynaklı mevcut hallerini karşılaştırıyoruz. Yani bizde dört katlı gözüküyordur fakat fiiliyatta altı katlıdır. Sonrasında bunları fotoğraflıyoruz. Drone çekimi yaptık, gönüllü arkadaşlar sahada cep telefonuyla çalışacaklar. Bunları açık veri portalı olan Open Street Map''e yükleyecekler ve kamuoyuyla paylaşacaklar. Biz arşivimizdeki binanın projelerini yapım yılını kat sayısını ve künyesini çıkaracağız. Bunu sahadaki binalarla karşılaştırıp üst üste koyduğumuzda sorunlu olan bölgeleri göreceğiz.''''

''İŞ''TE ÇİĞLİ'' PROJESİ UMUT OLDU

''''Çözüm üretebilmek için sahada olmak gerekiyor'''' diyen Başkan Gümrükçü, adım adım ilçeyi gezerek vatandaşın sorunlarını yerinde incelediklerini belirtti. Gümrükçü, "Çiğli yeni bir kentleşme bölgesi doğalgaz, internet, elektrik kazılarının halen olduğu doğalgazın kentin tamamına ulaşmadığı, hatta fiber internetin bile olmadığı bir bölge. Şu anda onun kazı çalışmaları var" dedi.

Gümrükçü, şöyle devam etti:

"Büyükşehir Belediyesi altyapı koordinasyon yetkisini bize devretti. Dolayısıyla sahada gördüğümüz problemlerden bir tanesi sürekli bir kazı hali ve kazı halinden kaynaklı trafik ya da asfalt eksikliği. Bunun için ise hummalı bir çalışma içerisindeyiz. Kentsel yeşil alanların arttırılması büyük bir talepti, bunun için biz de her ay bir park açmak üzere proje başlattık. Parkların adını da güncel konulara duyarlılık oluşturmak noktasında seçtik. Mesela uluslararası kadına şiddet ve mücadele günü. Ordu''da öldürülen Ceren Özdemir adına, Türkiye''nin ilk kadın muhtarı Gül Esin adına parklar açtık.'''' Ciddi bir hayat pahalılığı olduğuna dikkat çeken Gümrükçü, ''''Bu çerçevede ''İş''te Çiğli'' diye bir proje başlattık. istecigli.com adında kariyer net benzeri bir site oluşturduk. 6 bin 500 civarı yurttaşımız o site üzerinden iş arıyor ve iki yüzün üzerinde firmada işçilerini o site üzerinden alıyor. Bunu meslek edindirme kurslarıyla da destekledik. Aynı zamanda da Sosyal Yardım Müdürlüğünü kurduk. Hem bütçesini arttırdık hem de bir sosyal yardım sistemi oluşturduk. Salgın bu süreci hızlandırdı ve yerel yönetimin ihtiyaç sahiplerini daha iyi tanımasına olanak sağladı. Geçtiğimiz yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi 15 bin gıda kolisi dağıttı, biz de 10 bin gıda kolisi dağıttık. Engelli taraması yaptık, engelli yurttaşlarımızın ihtiyaçlarına dair çalışmalar yapıyoruz. En son on bin kadınla anket bitirdik. Kadınların ihtiyacı nedir, kreş mi, istihdam mı, bebek bezi mi hizmetleri vermeye çalışıyoruz. Kentleşmeden kaynaklı yurttaşın sorunları var. İkinci olarak da sosyal yardım talebi var ve kadınların güçlendirilmesi konusu var. Bu konular üzerinde çalışıyoruz."

KARAR SÜRECİNE HERKES KATILMALI

Gümrükçü, 29 yıl sonra Belediye Meclisi''nde oy birliğiyle Çiğli Kent Konseyi yeniden kurulduğunu belirterek, "Bütün Türkiye''de yerel yönetimlerin demokratikleştirilmesi ve katılımcı mekanizmalarla halkın karar alma süreçlerine dahil edilmesi çalışması yapılıyor ancak bizde eksikti. Biz geçen yıl mecliste bir karar aldık salgın sebebiyle bu yılda seçimini ve kuruluşunu gerçekleştirdik. Şu an yönetim, yürütme kurulu oluştu. Meclisleri oluşturuluyor" dedi.

ÇEVRE OLMAZSA OLMAZIMIZ

Doğa ve çevre konusunda önemli adımlar attıklarını belirten Gümrükçü, "Eylül 2019''da İzmir Büyükşehir Belediyesiyle, İstanbul''da yirmiye yakın belediyeyle sürdürülebilir kentsel gelişim ağını kurduk. Sonrasında mevzuatın oluşmasıyla beraber Türkiye''deki belediyeler arasında ilk olarak iklim değişikliği müdürlüğünü oluşturduk. Karbon envanterinin çıkartılması gibi çeşitli çalışmaları müdürlükteki arkadaşlarımız yürütüyorlar. Bende Avrupa Birliği İklim Büyükelçisi oldum geçen hafta. Biz Çiğli Belediyesi olarak kentte iklim değişikliğinden kaynaklı ısı artışı ve diğer konularla ilgili çalışma yapıyoruz. Dünyaya Çiğli''den bir katkı koyma noktasında üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde hareket ediyoruz" dedi.