ABD kendi esnafına 900 milyar dolarlık yardım yapacak. Türkiye'de müzisyenlere 1000 TL o da kabul edilirse

ABD kendi esnafına 900 milyar dolarlık yardım yapacak. Türkiye'de müzisyenlere 1000 TL o da kabul edilirse
ABD'de, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti arasında uzun zamandır süren müzakerelerin ardından yeni tip korona virüs salgınının ekonomik etkilerine yönelik yaklaşık 900 milyar dolarlık destek paketinde anlaşmaya varıldı. Türkiye'de ise eğlence yerleri kapalı olduğu için aylardır çalışamayan müzisyenlere 1000 TL yardım yapılacak. Yardımların onaylanması halinde ihtiyaç sahiplerine ödeneceği belirtildi.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine yönelik destek paketi ile bütçe tasarısı üzerinde anlaşma sağlandığını açıkladı. 

Destek paketinin detaylarına ilişkin bilgi vermeyen McConnell, "Nihayet, ülkenin ihtiyaç duyduğu iki partili atılımı elde ettik" değerlendirmesinde bulundu. 

McConnell, Kovid-19 salgının ekonomik etkilerine yönelik "daha fazla yardımın yolda" olduğunu ifade etti. 

Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine yönelik destek paketi ile bütçe tasarısının, ABD yerel saatiyle gece yarısından önce ABD Temsilciler Meclisi ile Senato'da oylanması öngörülüyor. Söz konusu paket ve bütçenin, Temsilciler Meclisi ile Senato'da onaylanmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasına sunulması bekleniyor. 

Ekonomik destek paketinde, ABD vatandaşlarına 600 dolarlık doğrudan ödeme, küçük işletmelere yönelik 300 milyar dolarlık kaynak, kira yardımı için 25 milyar dolarlık destek ve işsizlik yardımlarının 300 dolar artırılması gibi düzenlemelerin olduğu belirtiliyor. 

SADAKA GİBİ YARDIM

Öte yandan her fırsatta "Dünya bizi kıskanıyor" açıklaması yapan yetkililerin sözlerinin lafta kaldığı bir kez daha belgelendi. Amerika esnafına 900 milyar dolarlık yardım yapacağı karar bağlanırken, Türkiye'de ise durum çok farklı. Aylardır tek kuruş kazanamayan müzisyenler her fırsatta zor durumda olduklarını ifade ettiler.

“Sessizlik eylemi”, sosyal medya protestoları ve basın açıklamaları ile geçinemediklerini duyurmaya çalışan müzisyenleri için sadaka gibi bir yardım sözü geldi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, salgın döneminde iş yerleri kapandığı için temel ihtiyaçlarını karşılayamayan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerini kapsayan proje planladıklarını belirtti.

Ersoy, Ocak ayı itibariyle de projede yer alan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerine kişi başı 1.000 TL olarak ödeme yapmaya başlayacaklarını söyledi. Salgınla birlikte kafe ve restoran dahil birçok işyerine getirilen sınırlamalar nedeniyle geçinemeyecek duruma gelen müzisyenler, “Sessizlik eylemi”, sosyal medya protestoları ve basın açıklamaları ile geçinemediklerini duyurmaya çalıştı.