ABD seçimlerinde gözler kritik eyaletlerde. İki aday arasındaki fark açılıyor. Nevada'dan 20.00’ye kadar yeni sonuçlar gelmeyecek

ABD seçimlerinde gözler kritik eyaletlerde. İki aday arasındaki fark açılıyor. Nevada'dan 20.00’ye kadar yeni sonuçlar gelmeyecek
ABD’deki kritik seçimlerde Biden, Trump’a fark attı. Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde de art arda zafer kazanan Demokrat aday, toplam 264 delegeye sahip oldu. İşte son gelişmeler...

Açılan sandıklara göre Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump  214 delegenin, Demokratların adayı Joe Biden ise 264 delegenin sahibi oldu. Biden daha az oy alsa da başkanı belirleyecek Seçiciler Kurulu'na daha fazla üye gönderiyor. Biden, kritik öneme sahip Michigan ve Wisconsin eyaletlerinde de zafer kazandı. Birçok eyalette önde olan Demokrat adayın, şu an yeni Başkan olabilmesi için 6 delegeye daha ihtiyacı var. 

OY SAYIMINA DAVA 

Trump'ın kampanya ekibi, Michigan eyaletinde oy pusulalarının sayım işlemlerini gözlemlemek için kendilerine erişim sağlanmadığını gerekçe göstererek, oy sayım işlemlerinin durdurulması için eyalet mahkemesinde dava açtıklarını duyurdu. Saatler sonra bir açıklama daha yapan Trump cephesi, Georgia eyaletinde de oy sayımlarının durdurulması için dava açtıklarını açıkladı.

'SİHİRLİ' BİR ŞEKİLDE KAYBOLDU

Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Trump, "Dün akşam birçok anahtar eyalette öndeydim, çoğunda bu üstünlük çok belirgindi. Bu eyaletlerin çoğu Demokratların kontrolündeydi. Sonra teker teker sürpriz oy yığınlarının sayılmasıyla bu üstünlük sihirli bir şekilde kayboldu. ÇOK İLGİNÇ. Bu arada anketçiler tarihi şekilde yanıldı. Nasıl olur da posta yoluyla oy pusulalarını her saydıklarında yüzdeler bu kadar yıkıcı oluyor?" ifadelerini kullandı.

Trump, Demokratların hile yaptığı iddia etmiş ve seçimleri kazandığını ileri sürmüştü.

10 delegeli Wisconsin eyaletini rakibine kaptıran Trump, son olarak ise Michigan'daki 16 delegeyi de hanesine yazdı. 

BIDEN'DAN YENİ AÇIKLAMA

Başkanlık seçimlerinde çekişmeli geçen eyaletlerde oy sayım işlemleri devam ederken, Biden memleketi Delaware'de halka seslendi. Son olarak seçimlerde kritik bir yere sahip eyaletlerden olan Michigan'ı da alan ve toplam 264 delegeye sahip olan Biden, “Donald Trump bu seçimin sonucunu kabul etmek istemiyor ama halk istiyor” dedi.   

SAYIMIN DEVAM ETTİĞİ DİĞER EYALETLER

Kuzey Carolina (15 delege): Biden: % 48.7 / Trump: %50.1 / Oyların yüzde 95'i sayıldı.

Georgia (16 delege): Biden: % 48.33 / Trump: % 50.45 / Oyların yüzde 94'ü sayıldı.

Pennsylvania (20 delege): Biden: %47.4 / Trump: %51.4 / Oyların yüzde 86'sı sayıldı.

Nevada (6 delege): Biden: %49.3 / Trump: %48.7 / Oyların yüzde 86'si sayıldı

Alaska (3 delege): Biden: %33 / Trump: %62.9 / Oyların yüzde 56'sı sayıldı

"OYLAR YENİDEN SAYILSIN"

ABD Başkanı Donald Trump, 3 eyaletteki oy sayımının şaibeli olduğunu öne süren bir ifade kullanarak, "Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan'da her yerde Biden oylarını bulup, çıkarıyorlar. Ülkemiz için çok kötü" açıklamasında bulundu.

DELEGE SAYISINDA BIDEN ÖNDE GİDİYOR

Demokratik aday Biden’ın 25 seçici delege sayısıyla önde olduğu sırada Cumhuriyeti aday ABD Başkanı Donald Trump kazandığını iddia edip, seçimin çalınmaması için Yüksek Mahkeme’ye gideceğini açıkladı. Biden’ın, rakibi Trump’a karşı delege sayısında önde olmasına ve oy sayımının henüz sonuçlanmamasına rağmen, Trump, aile üyelerini de yanına alarak Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında kazandığını iddia etti.

TRUMP: SEÇİMİ KAZANDIK

Trump, çekişmeli eyaletlerden Georgia, Kuzey Carolina ve Pennsylvania’da seçimi önde bitirdiğini ileri sürerek, “Açıkçası, bu seçimi kazandık” iddiasında bulundu.  Trump konuşmasında, “Biz önde gidiyoruz ama başkaları başka şeyler söylüyor. En başından beri söylüyorum. Bizi mahkemeye götürebilirler. Florida’da harika bir zafer oldu bizim için” ifadelerini kullandı.

Trump’tan önce Delaware’deki evinde gece geç saatlerde seçmenlerine hitap eden Biden ise, postayla oy kullanmanın seçim sonuçlarının açıklanmasını uzatabileceğini belirterek umutlu olmalarını söyledi. Biden “Bu seçimleri kazanma yolunda olduğumuza inanıyorum” dedi.

 Trump'ın kazandığı eyaletler ise şöyle: Alabama, Arkansas, Batı Virginia, Florida, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Kuzey Dakota, Oklahoma, Güney Dakota, Güney Carolina, Nebraska, Tennessee, Missouri, Montana,  Ohio, Idaho, Louisiana, Mississippi, Texas, Utah, Wyoming.

Biden'ın kazandığı eyaletler ise; Arizona, Colorado, Connecticut, California, Delaware, Hawaii, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Mexico, New York, New Jersey, Illinois, Oregon, Rhode Island, Washington, Vermont, Virginia, Wisconsin, Michigan. 

TRUMP'IN AÇIKLAMALARINA TEPKİ

Başkan Trump'ın her fırsatta, kutuplaştırıcı sert eleştirilerde bulunduğu Temsilciler Meclisini'nin Demokrat Partili kadın üyeleri, Trump'ın seçimi kazandığını ilan etmesine, sert tepki gösterdi.  New York’ta polis emeklisi erkek adaya karşı açık ara önde oy alarak yeniden Temsilcile Meclisi üyesi seçilen Demokrat Partili genç kadın Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Trump’ın seçimi kazandığını iddia etmesini soysal medya üzerinden kınarken, Trump'ı “gayrimeşru, tehlikeli ve otoriter” olarak niteledi.

Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Partili Somali asıllı ilk Müslüman Kongre üyelerinden İlhan Omar da bu konuda yaptığı soysal medya paylaşımında, “Tehlikeli bir adam. Oyların sayımını durduramazsın. Bu bir diktatörlük değil” dedi.

BIDEN'IN DİREKTÖRÜ: KAZANIYORUZ

Demokrat aday Joe Biden’in kampanyası yöneticisi Jennifer O'Malley Dillon, yaptığı açıklamada, eski Biden'ın, Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania eyaletlerinde beklenen zaferle Başkan Donald Trump’a karşı 2020 seçimlerini kazanma yolunda ilerlediğini söyledi.  O'Malley Dillon, açıklamasında, Biden'ın 270'ten fazla seçiciler kurulu oyu almasını beklediklerini belirterek, zaten Wisconsin'i kazandıklarını ve Nevada'yı da kazanmayı beklediklerini ifade etti.

NEVADA'DAN TSİ 20.00’A KADAR YENİ SONUÇLAR GELMEYECEK

Seçim sonuçlarının birbirine yakın olduğu Nevada eyaletinde gerilim yüksek. Eyaletin en büyük şehri olan Las Vegas'ı da içeren Clark County'de bir basın toplantısı sırasında bir protestocu kameraların önüne atlayarak, “Biden suç ailesi bu seçimi çalıyor! Medya üzerini örtüyor!” diye bağırdı.

Eyalet yetkilileri Çarşamba günü başka sonuç gelmeyeceğini, ancak Perşembe sabah 09.00'dan (TSİ 20.00) itibaren sayılan oy sonuçlarını yayınlayacaklarını açıkladı.