ABD'de her 4 kişiden 1’i yönetime karşı şiddeti bazen haklı görüyor

ABD'de her 4 kişiden 1’i yönetime karşı şiddeti bazen haklı görüyor
ABD’de yapılan bir anket, her dört Amerikalıdan birinin hükümete karşı bazen şiddet kullanmayı haklı bulduğu yönünde sonuçlandı.

Ülkede COVID-19’la ilgili politikaları takip eden COVID Devletleri Projesi adlı kuruluş tarafından gerçekleştirilen ankette, 23 bin katılımcıya “Hükümete karşı şiddetli bir protestoya girişmek haklı görülebilir mi?” sorusu yöneltildi.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 25’inin, hükümete karşı şiddet kullanmanın "kesinlikle" veya "muhtemelen" haklı olduğuna inandığı, yüzde 10’unun ise şiddetin “şimdi" yerinde olduğu görüşünü taşıdığı ifade edildi.

COVID Devletleri Projesi eş direktörü David Lazer, hükümete karşı şiddetin haklılığının kısmen Amerikan tarihinde de öğretildiğine dikkat çekti.

Lazer, "Biliyorsunuz, Amerikan Devrimi gayrimeşru bir hükümete başkaldırı ile başladı. Bu nedenle okullarda, tarihin bazı noktalarında şiddetli protestolara katılmanın haklı olduğu öğretildi" dedi.

Uzmanlara göre, ABD’de genel olarak, hükümete karşı şiddetin haklı olduğu inancı en yaygın olarak Cumhuriyetçi ve ideolojik muhafazakar kesim arasında taraftar buluyor.

Washington Post ve Maryland Üniversitesi tarafından, Kongre baskını yıl dönümü öncesi 3 Ocak’ta yapılan benzeri bir ankette de ABD''lilerin üçte birinden fazlasının bazen hükümete karşı şiddet eylemlerinin yerinde olabileceğine inandıkları ortaya çıkmıştı.