ABD'den 3. doz aşı onayı

ABD'den 3. doz aşı onayı
ABD, ilk kez Güney Afrika'da görülen, COVID-19'un Omicron varyantı nedeniyle aşıların hatırlatma dozu programını genişletirken, Pfizer ise 4 doz aşının beklenenden daha erken yapılmasının gerekebileceğini açıkladı.

Pfizer''ın CEO''su Albert Bourla, CNBC''ye yaptığı açıklamada, Pfizer/BioNTech aşısının 3. dozdan 12 ay sonra planladıkları 4. dozunu, Omicron varyantı nedeniyle erkene almayı değerlendirdiklerini söyledi.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 16-17 yaş grubu için Pfizer/BioNTech aşısının hatırlatma dozuna acil onay verildiğini duyurdu.

BioNTech CEO''su Prof. Dr. Uğur Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hatırlatma dozunu, tüm yaş gruplarında bağışıklık seviyesini ve COVID-19''a karşı korunmayı önemli ölçüde artırdığını vurgulayarak, "Özellikle de Omicron gibi yeni varyantların ortaya çıktığı mevcut durumda herkese hatırlatma dozu aşısı yapılması büyük önem taşıyor" dedi.

İki doz Pfizer/BioNTech aşısı en az 6 ay önce tamamlanmış 16-17 yaş grubundaki gençlerin, 3. doz aşılarını olması için nihai onayı ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri''nin çok yakında vermesi bekleniyor.

Pfizer ve BioNTech, 8 Aralık''ta laboratuvar çalışması sonuçlarına göre, COVID-19 aşısının 2 dozunun, Omicron varyantına karşı yeterli antikor sağlamayabileceğini ve hatırlatıcı 3. doz aşının gerekli olduğunu açıklamıştı.