ABD’den Huawei’ye bir darbe daha

ABD’den Huawei’ye bir darbe daha
ABD ile Huawei savaşında yeni bir boyuta geçildi. Kabul edilen son yasa tasarısıyla Huawei'ye karşı takınılan tutum daha da katılaştı.

ShiftDelete.Net''ten Tunahan Karakış''ın haberine göre; Çin ile doğrudan bağlantısı olduğu gerekçesiyle 2019''da ABD''nin kara listeye aldığı Huawei, yaptırımlar sonucunda oluşan tahribatın yaralarını sarmak için yoğun mesai harcasa da, yaşanan sıkıntılı günler bir süre daha sürecek gibi görünüyor.

Huawei, bu süreçte kendi Kirin işlemcisini ürettirdiği TSMC ile anlaşması bozulması, Google desteğini kaybetmesi ve belki de en önemlisi yıllardır çatısı altında bulunan Honor’un satılması gibi birçok sorunla karşı karşıya geldi. Her ne kadar piyasaya sürdüğü HarmonyOS işletim sistemiyle bir nebze olsun rahat nefes alsa da, ABD’den gelen yeni bir hamle sonrası yeniden hedef oldu.

ABD, HUAWEİ’YE YAPTIRIMLARI DAHA DA KATILAŞTIRAN YENİ YASAYI OYLADI

Hatırlanacağı üzere, Huawei’nin kara listeye alınması eski başkan Donald Trump döneminde olmuştu. Çinli şirket, o dönem Trump’ın seçimleri kazanamaması halinde söz konusu yaptırımların ortadan kalkacağını düşünüyordu. Ancak bu yılın başlarında göreve başlayan Joe Biden da eski başkana oldukça benzer bir tutum sergiledi. Hatta son gelen bilgilere göre Biden, Huawei’ye karşı olan tutumu daha da katılaştırıyor.

Bu doğrultuda Temsilciler Meclisi, Huawei gibi kara listeye alınan şirketlerin ABD’li düzenleyici kuruluşlardan yeni ekipman lisansları almasını önleyecek yasa tasarısını oyladı. Hükümetinin Çinli şirketi kısıtlamaya yönelik son hamlesi olarak görülen Güvenli Ekipman Yasası, 420-4 oyla onaylandı. Son karar ise an itibariyle Başkan Joe Biden’ın. Öte yandan aynı durumun ZTE için geçerli olduğunu ekleyelim.

Yasa tasarısının kabul edilmesi üzerine açıklamalarda bulunan Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio şu ifadeleri kullandı:

“Huawei ve ZTE gibi Çin devleti tarafından yönetilen ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden şirketlerin telekomünikasyon ağımızda yeri yok.”

Söz konusu yasa tasarısının Joe Biden tarafından da onaylanması halinde ABD’nin eyaletler arası ve uluslararası radyo, televizyon, tel, uydu ve kablo iletişimini denetleyen bağımsız devlet dairesi FCC’nin “Kapsanan Ekipman veya Hizmetler Listesi’nde yer alan Huawei gibi şirketlere yeni ekipman lisansı vermesini tamamen engellenecek.

Hatırlanacağı üzere FCC, buna benzer bir hamleyi haziran ayında yapmıştı. Huawei’nin yanı sıra birçok Çinli şirkete ekipman lisansı vermeme kararı almıştı, ancak Çin’den gelen yoğun tepki sonrası bu durum askıya alınmıştı. Hatta bunun üzerine büyük bir fon ayıran kuruluş, ABD’de Huawei ağ donanımı kullanan firmalara acil değişim çağrısını yapmıştı.