ABD'den Huawei'ye şimdi de hırsızlık soruşturması!

ABD'den Huawei'ye şimdi de hırsızlık soruşturması!
Son 1 yıldır ABD'nin yaptırım listesinde bulunan Huawei, şimdi de geçmişte teknoloji çaldığı iddialarıyla karşı karşıya kaldı. ABD Adalet Bakanlığı iddiaların araştırılması için yeni bir soruşturma başlattı.

ABD Adalet Bakanlığı, Ocak ayında şirketin İran ile yaptığı işle ilgili olarak Huawei'ye karşı 13 suç duyurusunda bulunmuştu. İran, ABD’nin yaptırım uyguladığı ülkeler arasında yer aldığından Huawei, Huawei Device USA, Skycom Tech ve CFO Men Wanzhou, banka dolandırıcılığı da dahil olmak üzere birçok suçu işlemekle suçlanmıştı.

Huawei ayrıca T-Mobile şirketinin telefon test etme robotu ‘Tappy”nin teknolojisini çalmakla da suçlanmıştı. Ancak şirket açtığı karşı davayı kazanamamış ve T-Mobile şirketine 4.8 milyon dolar ödeme yükümlülüğüyle karşılaşmıştı.

Dün ise Huawei yeniden konuşulmaya başlandı. The Wall Street Journal, ABD Adalet Bakanlığı'nın son birkaç yıl içinde Huawei'nin "birden fazla insandan ve şirketten fikri mülkiyeti çaldığı iddialarını araştırdığını belirtti. Ayrıca, Çinli üreticinin çalışanları nasıl rakip firmalardan kendi bünyesine kattığıyla ilgili de sorular yöneltiliyor. 

Habere göre yeni soruşturma, Huawei’nin önceki incelemelerde yer almayan işlerini kapsıyor. The Wall Street Journal, Mayıs ayında Huawei’nin gerçekleştirdiği birkaç illegal aktiviteyi listelemişti. Bunlardan biri de Portekizli bir şirketten kamera teknolojisinin çalınmasıydı. Ancak Huawei gelen iddialara karşı "Fikri mülkiyet haklarının bütünlüğüne saygı duyuyoruz - hem kendi işimiz için hem de eş, ortak ve rakip şirketler için." açıklamasını kendini savunmuştu.

Yeni soruşturmanın Huawei’nin Varlık Listesi’nde yer almasıyla alakasının olmadığı söyleniyor:

Huawei şu anda ABD’nin Varlık Listesi’nde yer alıyor, dolayısıyla herhangi bir Amerikalı tedarikçiyle iş yapamıyor. Bu hafta gelen büyük haber ise durumun ciddiyetini anlatıyor. Huawei’nin çıkacak yeni telefonu Mate 30, Google Play servislerine ve Android işletim sistemine sahip olmayacak.

Huawei’ye yapılan önceki suçlamalar ve yeni soruşturma ise Huawei’nin Varlık Listesi’nde bulunmasıyla ilişkili değil. Şirketin Varlık Listesi’ne yerleştirilmesini ana sebebi Çin hükümetinin Huawei aracılığıyla casusluk yaptığı iddiasıydı. Tabii daha sonra ticaret savaşının patlak vermesi de olayları hızlandırdı. Dolayısıyla Huawei çabuk bir şekilde ABD’nin güvenliğine tehdit eden bir unsur haline getirildi. Yeni yapılan soruşturma ise Huawei’nin önceden teknoloji çaldığı iddialarını araştıran bir soruşturma.