ABD'den Ortadoğu’yu karıştıracak hamle

ABD'den Ortadoğu’yu karıştıracak hamle

ABD basını Pentagon’un Ortadoğu’yu karıştıracak büyük bir hamle yapmaya hazırlandığını yazdı. New York Times gazetesinin haberine göre, ABD yönetimi Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi hedefliyor.

New York Times gazetesi, ulusal güvenlik yetkililerine dayanarak ABD’nin Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi planladığını yazdı. Gazetenin haberine göre Pentagon İran'a karşı uygulanacak harekat planının detaylarını Beyaz Saray'a sundu. Söz konusu planın ciddi bir savaş hazırlığı olduğunun altı çiziliyor.

Bu harekat planına göre ABD Ortadoğu'ya 120 bin asker gönderecek. Bu rakam ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgal ettiği zaman bölgede sahip olduğu asker sayısına yakın.

Bölgedeki askerlerin birincil görevi bölgedeki mevcut unsurları korumak ve İran'ın nükleer çalışmalarını engellemek olarak ifade ediliyor.

Dün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump'a, "İran'da rejim değişecek mi?" sorusu soruldu. Trump bu soruya, "İran'da neler olacağını hep birlikte göreceğiz." cevabını verdi.

ABD'nin bu planlarının gerçekleşmesi İran'la savaş riskini ciddi anlamda artırıyor. Ülkeler bu bu zamana kadar karşılıklı açıklamalarla birbirlerini tahrik ediyorlardı. Ancak ilk kez ciddi anlamda askeri hazırlıklar başladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton bu ayın başında yaptığı uyarıda, ABD’nin İran rejimi ile bir savaş arayışında olmadığını ancak Devrim Muhafızları Ordusu ve İran ordusundan gelecek herhangi bir saldırıya karşı hazırlıklı olduğunu belirtmişti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü de gazeteye yaptığı açıklamada, ABD ordusunun İran ile bir savaşa hazırlanmadığını ancak bölgede Amerikan çıkarlarını korumaya hazır olduğunu kaydetti.