Ahmet Yıldırım: “Mustafa Akıncı’ya cumhurbaşkanım demek içimden gelmiyor”

Ahmet Yıldırım: “Mustafa Akıncı’ya cumhurbaşkanım demek içimden gelmiyor”
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın geçtiğimiz günlerde İngiliz basınına yaptığı skandal açıklamalar tepki çekmeye devam ediyor. Erenköy Mücahitleri Derneği Asbaşkanı Ahmet Yıldırım, Akıncı’nın Rum yanlısı kesimlerin oyunu almak için bu açıklamaları yaptığını belirterek, “Böyle bir cumhurbaşkanına cumhurbaşkanım demek içimden gelmiyor” dedi.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı Türkiye açıklaması Kıbrıs Türklerinin de büyük tepkisini çekti. Erenköy Mücahitleri Derneği Asbaşkanı Ahmet Yıldırım, Akıncı’nın yaptığı açıklama ile KKTC içindeki Rum taraftarları kendi tarafında çekerek seçimi kazanmayı amaçladığını söyledi.

1964 senesinde Rumlara karşı mücadele etmek için Erenköy’e çıkan ilk mücahitler arasında yer alan Yıldırım, “Demokratik bir ortamda, ay yıldızlı bayrağımızın altında hürce yaşayan bir kişiyim. Böyle bir cumhurbaşkanına cumhurbaşkanım demek içimden gelmiyor” ifadelerini kullandı.

Erenköy Mücahitleri Asbaşkanı Ahmet Yıldırım’ın Yeniçağ gazetesine yaptığı açıklamalar şöyle:

“Bu, Mustafa Akıncı’nın yaptığı ilk açıklaması değil. Tamamen Rum’un temsilcisi olarak bu tarafta cumhurbaşkanlığı yapıyor. Ben bir 64 gazisi, 74 gazisi olarak bu topraklarda savaşıp bu vatanın sınırlarını çizen kişilerden biriyim. “

Buna baktığımızda zaten biz 1964 yılında Erenköy’de savaşırken bir Yunan tankını biz esir alıyoruz ve bu göreve geldikten sonra Anastasiadis isteyince bu tankı Rumlara veriyor. Bu kadar Türk düşmanı bir insan…”

“RUMLARIN BORAZANLIĞINI YAPIYOR”

“Cumhurbaşkanlığı seçimine girecek şimdi. Sol partiden giriyor seçime. Buradaki sol Türkiye’deki gibi değil. Buradaki sol, tamamen Rumların borazanlığını yapıyor. Akıncı tamamen Rumların borozanlığı yapan kişilerin oylarını almak için böyle bir açıklama yapıyor. Zaten Akıncı’nın damadı ABD vatandaşı ama Rum kökenli.

Rumlar AB ile birlikte etkinlikler yapıp gençlerin beynini yıkıyor. Mustafa Akıncı da bunlardan biri. Zaten Akıncı ‘Türkiye’nin bizi boğmasını istemiyoruz’ dedi. Yani, ‘Hatay gibi’ olmak istemiyoruz diyor. Bir cumhurbaşkanına yakışmayan, tamamen sokak ağzıyla söylenmiş sözler bunlar.

“RUMLAR ESKİ GÜNLERE DÖNMEMİZİ İSTİYOR”

Biz Kıbrıs Türkleri olarak Türkiyesiz yaşamamız mümkün değildir. Türkiye’nin şemsiyesi altından çıkarsak bir kalıp buzun temmuz sıcağında erimesi gibi oluruz. Onu idrak edemedi bu adam.

Rumların görüşü açık bir şekilde belli Ellerinden gelse Türklerin hava almasına bile izin vermeyecekler. Türkiye’nin etnik garantisinin kalmasını istiyorlar. Eski günlere dönmemizi istiyorlar. Eski günlere dönmemiz demek, benliğimizi kaybetmemiz demektir. “

NE OLMUŞTU?

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Britanya merkezli The Guardian gazetesine verdiği mülakatta yeşil adadaki Türk ve Yunan halklarının bir an önce "adil bir federal çözüme ulaşmazsa" Kıbrıs'ın kalıcı olarak bölünmüş halde kalabileceğini belirtmişti. Akıncı, iki tarafın bir "federal çatı" altında birleşemezse KKTC'nin giderek Türkiye'ye bağımlı olacağını ve "sonunda Ankara tarafından yutulacağını" söylemişti.

Diyaloğun yeniden başlaması konusunda temkinli iyimserlik içinde olduğunu ifade eden Akıncı, 2017'de BM inisiyatifinde İsviçre'deki Crans-Montana'da yürütülen dörtlü müzakerelerin çökmesine atıfla "Tren Crans-Montana'da raydan çıktı. Bence daha gerçekçi ve karşılıklı kabul edilebilir bir yoldan yeniden başlattık" demişti.

"BEN BAĞIMSIZ, KARDEŞÇE İLİŞKİLER İSTİYORUM"

Erdoğan'ın Türkiye-Kuzey Kıbrıs ilişkisini anavatan-yavruvatan diye tanımlamasına karşı çıktığını tekrarlayan Akıncı, "Ben bağımsız, kardeşçe ilişkiler istiyorum" derken, hükümetin faturalarını ödeyen Türkiye'ye ekonomik bağımlılığı azaltmak için daha fazla şey yapmaları gerektiğini belirtmişti. Bunu başarabilmek için de Güney'in desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirmişti.

'Kıbrıslı Türklerin kendilerine özgü bir kimliklerinin olduğunu, bunun laik, demokratik ve çoğulcu bir kimlik olduğunu' aktaran Akıncı, "Bunu korumak istiyoruz" demişti.

İlgili Haberler