AİHM Osman Kavala kararını açıklayacak

AİHM Osman Kavala kararını açıklayacak
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 18 Ekim 2017'den beri tutuklu bulunan Osman Kavala davasında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 2 Şubat 2022 tarihinde başlattığı ihlal prosedürü kapsamındaki kararını bugün açıklayacak.

AİHM 10 Aralık 2019''da, Kavala''ya ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi''nin (AİHS) 18. maddesinin ihlal edildiğine hükmetmişti.

Mahkeme, bu durumun sona erdirilmesi için AİHS''in 46. maddesinin 4. fıkrası uyarınca Kavala''nın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar vermişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Mahkeme''nin kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetliyor.

Komite, 2019 tarihli AİHM kararının uygulanmadığı gerekçesiyle Türkiye''ye karşı 2 Şubat 2022''de resmen ihlal prosedürü başlatmıştı.

NE OLMUŞTU

1 Kasım 2017 tarihinden bu yana tutuklu olan Kavala, Gezi Parkı davasından beraat etmiş olup 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili davalar kapsamında yargılandı.

11 Şubat 2021''de Amerika yönetimi, "Kavala aleyhindeki aldatıcı suçlamalar, devam eden tutukluluğu ve aleyhindeki davaların birleştirilmesi de dâhil olmak üzere yargılamasının sonuçlanmasında devam eden gecikmeler, hukukun üstünlüğünü ve demokrasiye olan saygıyı baltalamaktadır." diyerek Türkiye''den Osman Kavala''yı serbest bırakmasını talep etti.

25 Nisan 2022 tarihinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İlgili Haberler