Akıldan ırak olmasın

ABD, 2003’te Saddam’da nükleer silah olduğunu ileri sürüp havadan bomba yağdırarak işgal ettiği Irak’tan 9 yıl sonra güya çekiliyor; geride yoksulluk, kan ve gözyaşı bırakarak!..
Dünkü Yeniçağ, manşetinde 9 yılın bilançosunu özetlemiş: 1 milyon
Müslüman’ı katlettiler, kadınların ırzına geçtiler.  Sünni’yi Şii’ye düşman ettiler... Koca bir ülkeyi üçe böldüler!.. 
Türkiye açısından en acısı, kuklaları Barzani, Talabani ve Maliki;  “Büyük Kürdistan”  uğruna, açıkça  “Kürdistan”  dedikleri Irak’ı  PKK’ya destek-üs yaptılar!!!

***


Petrol bulunması 19. Yüzyıldan beri Irak’ın büyük devletler için önemini artırmış ve türlü entrikalara sahne olmuştur... İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sı bu ülkede İngiltere karşısında,  “adamları” vasıtasıyla iktidarı ele geçirmeye teşebbüs etti; sonra Sovyet Rusya da buraya el attı... Irak yapay bir devlet ve devler mücadelesine, çıkar kavgalarına müsait zemin... Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Osmanlı Devleti, Orta Doğu’da Arapların arkadan hançerlemesiyle binlerce evladını kaybettikten sonra, İngiltere ve Fransa bu topraklardaki egemenlik alanlarını İngiliz Sykes ve Fransız Picot adlı iki memurlarının yeni hudutlarını masa üstündeki haritalarda adeta cetvelle çizerek pay etmişlerdi. Irak, İngiltere’nin sömürge alanı oldu. Ancak bu olayın kitabını yazan David Promkin’in deyişiyle bu  “Bütün barışlara son veren bir barış” oldu!..
Türkiye’yi, Amerika’nın Irak ve Orta Doğu’daki çıkarlarına alet olmaktan Allah’ın büyük lütfu ve iktidarla muhalefetin ender sağduyusuyla,  “1 Mart 2003 tezkeresinin”  reddedilmesi kurtardı. Bu tezkere kabul edilseydi, ABD’ye, ordusuna topraklarımızdan serbest geçiş ve Güneydoğuda üsler verilecekti... Bu tezkereyi savunanlara göre, böylelikle Türkiye de barış masasına oturacaktı... Tabii, bu  kocaman bir hayaldi; ABD’ye istedikleri verilseydi şimdi 9 yıllık işgal bilançosuna ortak olacaktık!
Daha vahimi, ABD ordusu Güneydoğu’ya devamlı yerleşecek ve orada iç işlerimize, daha yakından karışacaktı... Fakat dostumuz(!) ABD netice olarak Türk ordusuna Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı operasyon için icazet vermedi, hatta aksine PKK’ya kuklaları vasıtasıyla destek olmaktan başka askerlerimizin başına çuval geçirerek intikam aldı. 
Şimdi Amerikan ordusu sancağını kılıfına soktu; güya çekiliyor,
tasını tarağını topladı... ABD, bu ülkeden hakikaten elini ayağını çeker mi?.. Çekmez; çekemez... Çünkü o bölgede petrolden başlayarak Büyük Orta Doğu Projesine kadar çıkarları, hesapları var!..

***


 “Irak”  Arapça  “uzak” demek. Osmanlı İmparatorluğunun eyaleti olan bu diyara herhalde, payitahttan çok uzakta olduğu için  “Irak”  demişler!  Ancak bugünün şartlarında, gerçeklerinde Irak Türkiye için çok  “yakın” ; PKK ile mücadelede Barzani’den, Talabani’den medet umulurken, onlar Türkiye’ye meydan okuyorlar... Hem neden Türkiye’ye yardım etsinler?.. Peşmergelerini PKK’ya karşı kullanırlar mı? İleride belki bunun da zamanı gelecek; fakat  şimdi PKK  taşeronları Türkiye’yi bölecek,  “Büyük Kürdistan’ı”  kuracak; onlar da hazıra konacaklar!.. PKK ile kozlarını paylaşmaya gelince de ABD sağ olsun!..

Yazarın Diğer Yazıları