AKP hangi ismin muhalefetin adayı olmasını istiyor, Deniz Zeyrek açıkladı

AKP hangi ismin muhalefetin adayı olmasını istiyor, Deniz Zeyrek açıkladı
İstanbul Büyükşehir Belediyeleri'nde meclis çoğunluğu Cumhur İttifakı'nın elinde yani tekrar İBB seçimi olursa AKP ya da MHP'li bir ismin seçilme olasılığı çok yüksek! Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'Cumhurbaşkanı olma ihtimali'ni yazdı. İşte ayrıntılar...

Zeyrek, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu''nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu''na karşı yürüttüğü karalama kampanyasını köşesine taşıdı. Sözcü gazetesi yazarı Zeyrek, "Erdoğan ve Soylu vurdukça, muhalefet tabanında İmamoğlu‘nun karşılığı artıyor." değerlendirmesini yaptı.

ADAY GÖSTERMEK Mİ İSTİYORLAR?

"İki isim de 2019 Nisan ayından bu yana vurdukça İmamoğlu‘nu siyaseten büyüttüklerinin farkına varacak kadar deneyimli isimler." diyen Deniz Zeyrek, buna rağmen İmamoğlu''nun hedef tahtasına konulmasına değindi. 

Zeyrek; "Bunu bile bile İmamoğlu‘nu hedef tahtasına koyduklarına göre ya artık siyaseti okuyamıyorlar ya da millet ittifakının İmamoğlu’nu aday göstermesini istiyorlar." değerlendirmesini yaptı.

İMAMOĞLU YA DA YAVAŞ CUMHURBAŞKANI ADAYI OLURSA BELEDİYE BAŞKANLIĞI HANGİ PARTİYE GEÇER?

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş''tan biri Cumhurbaşkanı Adayı olursa, yönettikleri belediyelere hangi partiden Belediye Başkanı gelir sorusu gündeme geldi.

Kanuna göre kamu gücünü kullanan kişiler aday olmaları halinde  ''Aday listesinin belirlendiği tarih itibarıyla görevlerinden ayrılmış sayılır''. 

İmamoğlu veya Yavaş''tan birinin aday olması durumunda belediye başkanlığı makamı boşalacak.

Aday olan belediye başkanı Cumhurbaşkanı seçimini kazanırsa koltuğu boş kalır ve belediye meclisi yerine içinden birini seçer. Bu durumda belediye meclisinde oylama yapılması gerekecek.

Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri''nde meclis çoğunluğu Cumhur İttifakı''nın elinde. İmamoğlu veya Yavaş''ın Cumhurbaşkanlığı seçilmesi durumunda belediye meclisinde yapılacak seçimlerde yeni belediye başkanının AK Parti ya da MHP''li adaylardan biri seçilmesi olasılığı çok yüksek.

Bu durumda büyük ihtimalle 2024''te yapılacak Belediye Seçimleri öncesi Ankara ya da İstanbul belediyesinin kontrolü Cumhur İttifakı''na geçecek.

Peki aday olup da seçilemezlerse ne olacak?

2012''de değişen Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu''nun 11. maddesine göre ''Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile subay ve astsubaylar hariç olmak üzere, Cumhurbaşkanı adayı gösterilen Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri hâlinde, Yüksek Seçim Kurulunca Cumhurbaşkanının seçildiğinin ilân edilmesini takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler…'' deniliyor.

Kanun’da 25 Nisan 2018’de de Anayasa’nın 2017 düzenlemesi kapsamında değişiklik yapıldı, ancak bu madde aynen korundu.

Bu durumda İmamoğlu veya Yavaş,  adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde bir ay içinde müracaat ederlerse eski görevlerine veya aynı statüdeki bir başka göreve dönebilir.

İlgili Haberler